perjantai 20. marraskuuta 2020

Till Lindemann: Sata runoa (2020)

 
Till Lindemannin ensimmäinen suomeksi käännetty runokirja kantaa kuvaavasti nimeä 100 runoa (100 Gedichte). Numero kannessa ei sattumalta ole kahdella rivillä. Numeraalisen fallossymbolin jälkeen kuvitus koostuu Matthias Matthiesin kamasutramaisista mustavalkokuvista. Käännöksen on tehnyt syntymäsokea, imatralainen, Rammstein-diggari Jonna Heynke. Käsittelen kirjan vain käännettynä, koska saksaa en osaa. Saksaksi runot löytyvät aina kirjan vastakkaisella sivulla.

Lindemann on kirjoittanut Rammsteinille rakkaudesta, seksistä, kuolemasta, kiimaisuudesta, insestistä, pedofiliasta, eläimiinsekaantumisesta, viiltelystä, itseinhosta, kuolemasta, päihteistä, naisten ja miesten alistamisesta, sekä halusta olla itse nainen. Lindemann kertoo runokokoelmassaan 100 runoa: täsmälleen samoista asioista.

Pääpaino on himolla ja minkään riittämättömyydellä. Osoitteena on kolmio mekon alla, ja vaikka oma vaimo on kaunis, naapurin rouva houkuttaa aina enemmän. Todetaan lyhyellä aktilla olevan pitkä seuraus — samasta ajatuksesta kertoi Lindemannin kappale Praise Abort (2015). Toisaalta karataan, ehkä, toivottavasti, kauemmas todellisuudesta, ja kysytään rakkaalta kirkonmenojen aikana, onko pakko työntää se nyrkki perseeseen juuri nyt.

Muutaman sanan mittaisista usean sivun pituisiin runoihin, mahtuu kevyempää ja raskaampaa, suorasukaisempaa ja abstraktimpaa. Välillä pohditaan millä tavoin ihmisen ikä pitenee naamasta löytyvän nauruaukon avulla. Seasta löytyy kunnianosoitus kahville. Viimeinen runo, Kohta tulee lähtö, on ilmeinen oodi Lindemannille itselleen, elintapaloiselle, joka ei ota kuollakseen. Ei, vaikka vetää kaiken mahdollisen kaman itseensä ja haluaa kaikkea mikä liikkuu.

Runokirjan järkäle, kokonaista viisi (5) sivua pitkä runo, Käymälä, kertoo "totuudenmukaisesti tapahtumista aseman vessassa". Runo on ainoa alkussanoilla varustettu: Herkkätunteisia kehotetaan hyppäämään luvun yli. Mitäpä olisikaan purkaus saksalaista mieltä ilman eeppistä kertomusta Scheißesta!

Kaiken tämän vastapainona, Lindemannista löytyy se hiljainen ja hiljaisuutta rakastava vanha mörökölli. Kirjan lyhin runo, Hiljaa, kuuluu näin: "Rakastan musiikkia, mutta hiljaa sen olla pitää." Lindemannin bändi, Rammstein, tunnetaan tietysti raskaasta junttauksestaan ja lavashow'staan. Niistä verrattain harvoista haastatteluista, joita Lindemannilta on saatu, paljastuu tuo hiljaisuutta, yksinäisyyttä ja eristyneisyyttä syleilevä runoilija. Herkäksi tuskin hyvällä tahdollakaan häntä voi siitä huolimatta kutsua.

Lindemann on joskus sanonut, että olisi halunnut isänsä vielä näkevän hänen kirjoittaneen runokirjan. Isänsä, Werner Lindemann, oli hyvinkin tunnettu runoilija Itä-Saksassa ja hänen runonsa kuuluivat silloiseen opetussuunnitelmaan. Isän ja pojan välit olivat ilmeisen etäiset. Ehkä runokokoelmien kirjoittaminen on ollut jopa osa Tillin henkilökohtaista isäsuhteensa käsittelemistä.

Eikä Lindemann ole mikään hassumpi tarinankertoja, tulkitsija, puhumattakaan kielellä leikkijä, kunhan se tapahtuu saksaksi. Liittyminen Rammsteiniin tapahtui sillä ehdolla, että sanat ja laulu tapahtuvat juuri hänen äidinkielellään.

Rammstein-sanoitusten fani-käännökset ovat useimmiten varustettu pitkällä listalla sanaleikkien selityksiä. Vaikea sanoa, olisiko tässä kirjassa ollut huomioitavia, kääntämättömiä, sanaleikkejä. Ainakaan niistä ei ole mainintaa, eikä sellainen käännöksistä välity. Vertauskuvat kääntyvät paremmin. Osa niistä vain on jo alkujaan vähän huonompia.

"Kaikkihan banaania rakastavat, etenkin naiset ja apinat" 

Lindemannin edellisen runokirjan, In stillen Nächtenin, runoista on syntynyt edellisen Rammstein-levyn kappaleet Was ich liebe ja Puppe. Runot ja lyriikat eivät siis ole kaukana toisistaan. Toistoa runoissa on vähemmän ja muutama on selkeästi pidempi. Olisiko tässä kirjassa potentiaalia raakileesta lyriikaksi? 

Kirjasta löytyvä Mielitekoja (Ach so gern) on jo sovitettu Lindemann-bändin nimissä. Kappale kertoo siitä, kuinka naisten pitäisi olla tyytyväisiä kun Till-setä ottaa heidät väkisin. Moni muu runo voisi toimia myös, ainakin teemoiltaan.

Lindemannin runojen maailma ei ole aikaan sidonnoinen. Ainoa poikkeus taitaa olla televisio, jota hän tuijottaa mieluummin kuin omaa vaimoaan. Muuten kaikki voisi olla kirjoitettu melkein milloin vain, viimeisimpien vuosisatojen aikana.

Olisi joskus mielenkiintoista saada Lindemannilta Grimmin veljesten henkeen tehty satukokoelma. Rammsteinin sanoitukset ovat vahvasti Grimmien hengessä tehtyjä ja Lindemannin, jos jonkun, luulisi onnistuvan kiehtovassa aikuisten valistusaapisessa. Runot on saatu ihmeen hyvin käännettyä, mutta saduissa olisi vielä vähemmän vaaraa menettää mitään in translation.

En ole mikään valtavan suuri käännetyn runouden ystävä, mutta tämä teos on jotain, mitä olen oikeasti odottanut. Kulttuuriteko makuuni. Lopputulos ei Lindemannia seuranneelle tule yllätyksenä, mutta ei myöskään petä.

Jatkossa tulen varmaankin tarttumaan ennemmin johonkin jo monet kerrat luettuun Charles Bukowskin runokokoelmista. Lyhyttä letaamista kaivatessani, tartun elämän ja muistojen väläyksistä koostuvaan, David Lynchin Catching the Big Fishiin (2006) tai ehkä Lindemanniakin passiivisis-kyynisempiin Markus Kajon pakinoihin. Niiden jälkeen voisin harkita ottavani 100 runoa uudelle kierrokselle.

Vakavat runoharrastajat eivät välttämättä jaksa ottaa kirjaa kovinkaan tosissaan. Toisaalta, kaikki Rammsteinia diggailevat eivät jaksa runoilua ilman siihen liitettävää musiikin pauketta ja estetiikkaa. Uskon kirjalla silti olevan kohdeyleisöä jopa Suomen kielialueella. Toivon muidenkin Lindemannin kynäilyjen saavan ansaitsemansa kohtelun kielellämme. Täten, en voi kuin toivoa kirjan käyvän kaupaksi. 

maanantai 16. marraskuuta 2020

Peilin takana: Elokuvan historia(a) 1874-2020

 


Kirjoitin tänä vuonna julkaistuun elokuvakirjaan Peilin takana: elokuvan historia(a) 1874-2020 sen ~ tuhannesta elokuvatekstistä 225 kappaletta. Kirja on tilattavissa useista nettikaupoista tai ostettavissa Rosebudin kivijalkakirjakaupasta. Se on myös otettu kirjastojen hyllyille ympäri Suomen. Täällä lisätietoa myynti- ja lainaamispisteistä.

Ensimmäisiä mainintoja ja arvosteluita on alkanut näkymään. Alla linkit Turun Sanomien ja Helsingin Sanomien juttuihin, sekä valikoituja lainauksia arvosteluista. Lopussa listaus elokuvista, joista kirjoitin kirjaan (jos julkaisen myöhemmin tekstejäni tähän blogiin, lisään elokuvien nimien kohdalle linkin.)

Jos on kysyttävää, palautetta, tai mitä vaan muuta aiheeseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla: jouni(piste)heinonen(ät)laajakuva(piste)com tai kommentoida tähän postaukseen.

Turun Sanomat (13.11.) Kari Salminen:

"Peilin takana on ensyklopedinen katsaus elokuvan historiaan, mutta ei aivan siihen tavalliseen – sellaisethan eivät ala vuodesta 1874. Olisikohan tämä elokuvakritiikin free jazzia, se uusi juttu.Teos esittelee elokuvahistoriaa rajoilta, reunoilta ja kerrosten  kätköistä."

"Selväksi käy, että korkea ja matala, taide ja roska eivät tarvitse erottelua. Kaikki kansat, kulttuurit ja kielet ovat samaa kansainvälistä elokuvan kulttuuria. Tunnustetut  mestariteokset on mahdollista katsoa tyystin toisin kuin pönäkän virallisessa historiankirjoituksessa. Animaatio on tässä kirjassa aidosti elokuvaa eikä marginaalia." 

"Kirja on aidon elokuvallisen harrastuksen monumentti ja varmasti monille uusia polkuja avaava kartta elävän kuvan historiaan ja nykyaikaan - - Ei  tämän teoksen kanssa ainakaan tylsää ole. Se opettaa jopa sellaisia, jotka ovat itsetyytyväisesti kuvitelleet olevansa sellaisen ulottumattomissa."




Helsingin Sanomat (17.10.) Miska Rantanen:

"Olen kiitollinen siitä, että joku on toiminut esikatsojanani. Samalla myönnän, että elokuvakaanonin muotoilijoilla on kuin onkin oma paikkansa universumissa.

Parasta kuitenkin on, että kun yksi kaanoni alkaa maistua liian samasta tuutista puserretulta, voi kokeilla toista. Tähän käyttöön sopii erinomaisesti keväällä 2020 julkaistu opas Peilin takana – Elokuvan historia(a) 1874–2020 (toim. Mikko Lamberg). Suomalaisten leffadiggareiden tekemä tuhannen elokuvan esittely tarjoaa vaihtoehtoisen kaanonin.

Kirjan suositusten joukossa on paljon 1001-kirjasta tuttuja elokuvia, mutta vielä enemmän tuntemattomia ja uteliaisuutta herättäviä teoksia, kuten dokumentti Aulis Sallinen nylkee ahvenen vuodelta 1984.

Toivottavasti loppuelämäni riittää näidenkin tärppien katseluun."


Filmihullu (4/2020) Mia Öhman:

"Suurin osa elokuvista on muunkielisiä ja vain alle puolet edustaa angloamerikkalaisissa maissa tuotettua englanninkielistä elokuvaa. Tämän perusteella voisi olettaa, että mukana on ainoastaan elokuvia, jotka eivät edusta hyvää makua tai joita ei tunneta. Onhan niitä: suttuisimpia, väkivaltaisimpia ja oudoimpia esityksiä eri puolilta maailmaa."

"Parhaimmillaan puolen sivun mittaisissa arvioissa oivalletaan syviä totuuksia. Enimmäkseen erityisesti maailman todennäköisesti huonoimmistakin elokuvista on kirjoitettu ilolla, ylpeänä ja viihdyttävästi - - Lähestymistapa on raikkaan röyhkeä, ja ajatukset liikkeelle haastavia tekstejä on tarpeeksi nostamaan kokonaisuus yli keskivertoriman."



Tämä slide show esittelee elokuvat, joista kirjoitin. Sitä seuraa listaus tekstimuodossa. Kaikki kahdeksan kirjoittajan +1000 elokuvavalintaa näkee aakkosellisesta hakemistosta, joka löytyy ladattavan näytetekstin lopussa. Lataa pdf-tiedosto tästä.

Näemmä videosta on jäänyt uupumaan: Moana (1926), Café de Flore (2011), Last Belle (2011), Clip (2012) ja Elisa (2014).

TEKSTIT KIRJOITTAJALTA JOUNI HEINONEN:

1890-1899

  • PAUVRE PIERROT (OHJAUS CHARLES-ÉMILE REYNAUD. RANSKA: 1892)
  • THE EXECUTION OF MARY STUART (OHJAUS ALFRED CLARK. YHDYSVALLAT: 1895)
1900-1909
  • BLUEBEARD (“BARBE-BLEUE”. OHJAUS GEORGES MÉLIÈS. RANSKA: 1901)
  • MATKA KUUHUN (“LE VOYAGE DANS LA LUNE”. OHJAUS GEORGES MÉLIÈS. RANSKA: 1902)
  • THE WATERMELON PATCH (OHJAUS EDWIN S. PORTER & WALLACE MCCUTCHEON. YHDYSVALLAT: 1905)
  • UN DRAME CHEZ LES FANTOCHES (OHJAUS ÉMILE COHL. RANSKA: 1908)
  • UNE EXCURSION INCOHÈRENTE (OHJAUS SEGUNDO DE CHOMÓN. RANSKA: 1909)
  • A TRIP TO JUPITER (“LE VOYAGE SUR JUPITER”. OHJAUS SEGUNDO DE CHOMÓN. RANSKA: 1909)
1910-1919
  • THE CARROT CATERPILLAR (“LA CHENILLE DE LA CAROTTE”. OHJAUS PATHÉ FRÈRES. RANSKA: 1911)
  • KAMERAMIEHEN KOSTO (“MEST KINEMATOGRAFICHESKOGO OPERATORA”. OHJAUS WŁADYSŁAW STAREWICZ. VENÄJÄ: 1912)
  • FANTÔMAS (OHJAUS LOUIS FEUILLADE. RANSKA: 1913)
  • A FREE RIDE (OHJAUS A. WISE GUY. YHDYSVALLAT: 1915)
  • KUOLEVA JOUTSEN (“UMIRAYUSHCHII LEBED”. OHJAUS JEVGENI BAUER. VENÄJÄ: 1916)
  • NAMAKURA GATANA (OHJAUS JUN'ICHI KÔUCHI. JAPANI: 1917)
  • THE BLUE BIRD (OHJAUS MAURICE TOURNEUR. YHDYSVALLAT: 1918)
  • THE SINKING OF LUSITANIA (OHJAUS WINSOR MCCAY. YHDYSVALLAT: 1918)
  • THE FALL OF BABYLON (OHJAUS D. W. GRIFFITH. YHDYSVALLAT: 1919)
  • HOW ANIMATED CARTOONS ARE MADE (OHJAUS WALLACE CARLSON. YHDYSVALLAT: 1919)
1920-1929
  • CAPTAIN GROGG AMONG OTHER STRANGE CREATURES (“KAPTEN GROGG BLAND ANDRA KONSTIGA KROPPAR”. OHJAUS VICTOR BERGDAHL. RUOTSI: 1920)
  • GENUINE (“GENUINE, DIE TRAGÖDIE EINES SELTSAMEN HAUSES”. OHJAUS ROBERT WIENE. SAKSA: 1920)
  • CHAPLININ POIKA (“THE KID”. OHJAUS CHARLES CHAPLIN. YHDYSVALLAT: 1921)
  • LICHTSPIEL OPUS 1. (OHJAUS WALTER RUTTMANN. SAKSA: 1921)
  • SALOMÉ (OHJAUS CHARLES BRYANT & ALLA NAZIMOVA. YHDYSVALLAT: 1923)
  • ALICE'S WILD WEST SHOW (OHJAUS WALT DISNEY. YHDYSVALLAT: 1924)
  • BAGDADIN VARAS (“THE THIEF OF BAGHDAD”. OHJAUS RAOUL WALSH. YHDYSVALLAT: 1924)
  • LA FESSÉE Á L'ÉCOLES (OHJAUS ANONYYMI. RANSKA: 1925)
  • VARIETEE (“VARIETÉ”. OHJAUS EWALD ANDRÉ DUPONT. SAKSA: 1925)
  • ALPPIEN SALAISUUS (“DER HEILIGE BERG”. OHJAUS ARNOLD FANCK. SAKSA: 1926)
  • MOANA (OHJAUS ROBERT J. FLAHERTY & FRANCES H. FLAHERTY. YHDYSVALLAT: 1926)
  • CHANG: A DRAMA OF THE WILDERNESS (OHJAUS MERIAN C. COOPER & ERNEST B. SCHOEDSACK. YHDYSVALLAT: 1927)
  • KENRAALI (“THE GENERAL”. OHJAUS BUSTER KEATON. YHDYSVALLAT: 1927)
  • DAYS OF YOUTH ("GAKUSEI ROMANSU: WAKAKI HI". OHJAUS YASUJIRÔ OZU. JAPANI: 1929)
  • PUHTAUDEN LUNNAAT (“BLACKMAIL”. OHJAUS ALFRED HITCHCOCK. ISO-BRITANNIA: 1929)
1930-1939
  • IHMISIÄ SUNNUNTAINA (“MENSCHEN AM SONNTAG”. OHJAUS ROBERT SIODMAK & EDGAR G. ULMER. SAKSA: 1930)
  • RUNOILIJAN VERI (“LE SANG D'UN POÈTE”. OHJAUS JEAN COCTEAU. RANSKA: 1930)
  • BOOP-OOP-A-DOOP (OHJAUS DAVE FLEISCHER. YHDYSVALLAT: 1932)
  • FREAKS – KUMMAJAISET (“FREAKS”. OHJAUS TOD BROWNING. YHDYSVALLAT: 1932)
  • L'IDÉE (OHJAUS BERTHOLD BARTOSCH. RANSKA: 1932)
  • UNE NUIT SUR LE MONT CHAUVE (OHJAUS ALEXANDER ALEXEÏEFF & CLAIRE PARKER. RANSKA: 1933)
  • THE GODDESS (“SHEN NU”. OHJAUS WU YONGGANG. KIINA: 1934)
  • LA JOIE DE VIVRE (OHJAUS ANTHONY GROSS & HECTOR HOPPIN. RANSKA: 1934)
  • KALEIDOSCOPE (OHJAUS LEN LYE. ISO-BRITANNIA: 1935)
  • THE ADVENTURES OF A UBIQUITOUS FELLOW (“VŠUDYBYLOVO DOBRODRUŽSTVÍ”. OHJAUS KAREL DODAL & IRENA DODALOVÁ. TŠEKKOSLOVAKIA: 1936)
  • POPEYE THE SAILOR MEETS SINDBAD THE SAILOR (OHJAUS DAVE FLEISCHER. YHDYSVALLAT: 1936)
  • THE SEVEN RAVENS (“DIE SIEBEN RABEN”. OHJAUS FERDINAND DIEHL. SAKSA: 1937)
  • SININEN KUU (“THE LOST HORIZON”. OHJAUS FRANK CAPRA. YHDYSVALLAT: 1937)
  • IHMEMAA OZ (“THE WIZARD OF OZ”. OHJAUS VICTOR FLEMING. YHDYSVALLAT: 1939)
1940-1949
  • DUMBO (OHJAUS BEN SHARPSTEEN. YHDYSVALLAT: 1941)
  • THE DUCKTATORS (OHJAUS NORMAN MCCABE. YHDYSVALLAT: 1942)
  • BESÆTTELSE (OHJAUS BODIL IPSEN. TANSKA: 1944)
  • KISSAIHMISTEN KIROUS (“THE CURSE OF THE CAT PEOPLE”. OHJAUS ROBERT WISE & GUNTHER VON FRITSCH. YHDYSVALLAT: 1944)
  • HITLER LIVES (OHJAUS DON SIEGEL. YHDYSVALLAT: 1945)
  • MINUN ON KOSTO (“LEAVE HER TO HEAVEN”. OHJAUS JOHN M. STAHL. YHDYSVALLAT: 1945)
  • HOUKUTUSLINTU (OHJAUS ROLAND AF HÄLLSTRÖM. SUOMI: 1946)
  • THE REVOLT OF TOYS (“VZPOURA HRAČEK”. OHJAUS HERMÍNA TÝRLOVÁ & FRANTISEK SÁDEK. TŠEKKOSLOVAKIA: 1946)
  • THEY RAIDED THE JOINT (OHJAUS WILLIAM FOREST CROUCH. YHDYSVALLAT: 1946)
  • VIETERIMIES JA SS (“PÉRÁK A SS”. OHJAUS JIŘÍ TRNKA. TŠEKKOSLOVAKIA: 1946)
  • KEISARIN SATAKIELI (“CÍSAŘŮV SLAVÍK”. OHJAUS JIŘÍ TRNKA. TŠEKKOSLOVAKIA: 1949)
  • ON MYÖHÄISTÄ ITKEÄ (“TOO LATE FOR TEARS”. OHJAUS BYRON HASKIN. YHDYSVALLAT: 1949)
  • PACIFIC 231 (OHJAUS JEAN MITRY. RANSKA: 1949)
1950-1959
  • SUPERMAN AND THE MOLE MEN (OHJAUS LEE SHOLEM. YHDYSVALLAT: 1951)
  • UHKAVAATIMUS MAALLE (“THE DAY THE EARTH STOOD STILL”. OHJAUS ROBERT WISE. YHDYSVALLAT: 1951)
  • KIELLETYT LEIKIT (“JEUX INTERDITS”. OHJAUS RENÉ CLÉMENT. RANSKA: 1952)
  • THUMBELINA (“DÄUMLIENCHEN”. OHJAUS: LOTTE REINIGER. ISO-BRITANNIA: 1954)
  • KESÄLESKI (“THE SEVEN YEAR ITCH”. OHJAUS BILLY WILDER. YHDYSVALLAT: 1955)
  • TAPPAVA SUUDELMA (“KILLER'S KISS”. OHJAUS STANLEY KUBRICK. YHDYSVALLAT: 1955)
  • KOHTI AVARUUTTA ("DOROGA K ZVJOZDAM". OHJAUS PAVEL KLUSHANTSEV. NEUVOSTOLIITTO: 1957)
  • LAHTI (OHJAUS SUOMI-FILMI OY. SUOMI: 1957)
  • OSVETNIK (OHJAUS DUŠAN VUKOTIĆ. JUGOSLAVIA: 1958)
  • SEITSEMÄN TAIDETTA ("SAPTE ARTE". OHJAUS ION-POPESCU-GOPO. ROMANIA: 1958)
  • SINBADIN UUDET SEIKKAILUT (“THE 7TH VOYAGE OF SINBAD”. OHJAUS NATHAN JURAN. ISO-BRITANNIA & YHDYSVALLAT: 1958)
  • A TELHETETLEN MÉHECSKE (OHJAUS GYULA MACSKÁSSY. UNKARI: 1958) 
  • TYTTÖJÄ MURROSIÄSSÄ (“MÄDCHEN IN UNIFORM”. OHJAUS GÉZA VON RADVÁNYI. LÄNSI-SAKSA & RANSKA: 1958)
  • VALKEA POHJOLA (“WHITE WILDERNESS”. OHJAUS JAMES ALGAR. YHDYSVALLAT & KANADA: 1958)
  • YÖ JOLLOIN TAIVAS PUTOSI (“LES BIJOUTIERS DU CLAIRE DE LUNE”. OHJAUS ROGER VADIM. RANSKA & ITALIA: 1958)
  • ANNE FRANKIN PÄIVÄKIRJA (“THE DIARY OF ANNE FRANK”. OHJAUS GEORGE STEVENS. YHDYSVALLAT: 1959)
1960-1969
  • LES DENTS DU SINGE (OHJAUS RENÉ LALOUX. RANSKA: 1960)
  • BOYS BEWARE (OHJAUS SID DAVIS. YHDYSVALLAT: 1961)
  • LINE (OHJAUS NILS-REINHARDT CHRISTENSEN. NORJA: 1961)
  • LOMA PARATIISISSA (“NAKED AS NATURE INTENDED”. OHJAUS GEORGE HARRISON MARKS. ISO-BRITANNIA: 1961)
  • KYBERMUMMO (“KYBERNETICKÁ BABIČKA”. OHJAUS JIŘÍ TRNKA. TŠEKKOSLOVAKIA: 1962)
  • MI AMIGO ÁNGEL (OHJAUS SAMI KAFATI. HONDURAS: 1962)
  • MATANGO (OHJAUS ISHIRÔ HONDA. JAPANI: 1963)
  • CHERBOURGIN SATEENVARJOT (“LES PARAPLUIES DE CHERBOURG”. OHJAUS JACQUES DEMY. RANSKA: 1964)
  • MERMAID (“NINGYO”. OHJAUS OSAMU TEZUKA. JAPANI: 1964)
  • GIULIETTA JA VIETTELYKSET (“GIULIETTA DEGLI SPIRITI”. OHJAUS FEDERICO FELLINI. ITALIA & RANSKA: 1965)
  • INHO (“REPULSION”. OHJAUS ROMAN POLAŃSKI. ISO-BRITANNIA: 1965)
  • RHINOCEROS (OHJAUS JAN LENICA. LÄNSI-SAKSA: 1965)
  • ROSALIE (OHJAUS WALERIAN BOROWCZYK. RANSKA: 1966)
  • TUHATKAUNOKIT (“SEDMIKRÁSKY”. OHJAUS VĚRA CHYTILOVÁ. TŠEKKOSLOVAKIA: 1966)
  • VARASTETTU ILMALAIVA (“UKRADENÁ VZDUCHOLOD”. OHJAUS KAREL ZEMAN. TŠEKKOSLOVAKIA: 1966)
  • KINOAUTOMAT ("ČLOVĚK A JEHO DŮM". OHJAUS RADÚZ, CINCERA, JÁN ROHÁC & VLADIMÍR SVITÁCEK. TŠEKKOSLOVAKIA: 1967)
  • BABY LOVE (OHJAUS ALASTAIR REID. ISO-BRITANNIA: 1968)
  • BINT EL-HARES (OHJAUS HENRY BAKARAT. LIBANON: 1968)
  • CANDY (OHJAUS CHRISTIAN MARQUAND. ITALIA, RANSKA & YHDYSVALLAT: 1968)
  • CURIOUS ALICE (OHJAUS DAVE DIXON. YHDYSVALLAT: 1968)
  • KELTAINEN SUKELLUSVENE (“YELLOW SUBMARINE”. OHJAUS GEORGE DUNNING. ISO-BRITANNIA & YHDYSVALLAT: 1968)
  • SIRENE (OHJAUS RAOUL SERVAIS. BELGIA: 1968)
  • VIHREÄ LESKI (OHJAUS JAAKKO PAKKASVIRTA. SUOMI: 1968)
  • BIRDS, ORPHANS AND FOOLS (“VTÁCKOVIA, SIROTY A BLÁZNI”. OHJAUS JURAJ JAKUBISKO. TŠEKKOSLOVAKIA: 1969)
  • EGO (OHJAUS BRUNO BOZZETTO. ITALIA: 1969)
  • KROKOTIILI KEIJO YSTÄVINEEN (“KROKODIL GENA”. OHJAUS ROMAN KATŠANOV. NEUVOSTOLIITTO: 1969)
  • MY NAME IS OONA (OHJAUS GUNVOR NELSON. YHDYSVALLAT: 1969)
1970-1979
  • AVARUUSMATKA (“NA KOMETĚ”. OHJAUS KAREL ZEMAN. TŠEKKOSLOVAKIA: 1970)
  • CLEOPATRA ("KUREOPATORA". OHJAUS OSAMU TEZUKA & EIICHI YAMAMOTO. JAPANI: 1970)
  • HYVÄILYSI KOSKETUS (“DEEP END”. OHJAUS JERZY SKOLIMOWSKI. ISO-BRITANNIA & LÄNSI-SAKSA: 1970)
  • RAKKAUDEN KIELI 2. OSA (“MERA UR KÄRLEKENS SPRÅK”. OHJAUS TORGNY WICKMAN. RUOTSI & TANSKA: 1970)
  • KELLOPELIAPPELSIINI ("A CLOCKWORK ORANGE". OHJAUS STANLEY KUBRICK. ISO-BRITANNIA & YHDYSVALLAT: 1971)
  • TIPU, TIPU, TULEPPAS! (“PRETTY MAIDS ALL IN A ROW”. OHJAUS ROGER VADIM. YHDYSVALLAT: 1971)
  • THE FLOWER GIRL (“KOTPANUM CHONIO”. OHJAUS IK-GYU CHOE & HAK PAK. POHJOIS-KOREA: 1972)
  • FRITZ – KOVA KOLLI (“FRITZ THE CAT”. OHJAUS RALPH BAKSHI. YHDYSVALLAT: 1972)
  • NALLE PUH JA HUOLEN PÄIVÄ (“VINNI-PUH I DEN ZABOT”. OHJAUS FJODOR HITRUK. NEUVOSTOLIITTO: 1972)
  • LEPTIRICA (OHJAUS DJORDJE KADIJEVIC. JUGOSLAVIA: 1973)
  • MAAILMA VUONNA 2022 (“SOYLENT GREEN”. OHJAUS RICHARD FLEISCHER. YHDYSVALLAT: 1973)
  • SENSUELA (OHJAUS TEUVO TULIO. SUOMI: 1973)
  • UHRIJUHLA (“THE WICKER MAN”. OHJAUS ROBIN HARDY. ISO-BRITANNIA: 1973)
  • YKSISILMÄINEN ("THRILLER - EN GRYM FILM". OHJAUS BO ARNE VIBENIUS. RUOTSI: 1973)
  • HUNGER (“LA FAIM”. OHJAUS PETER FOLDES. KANADA: 1974)
  • SINBAD MERENKULKIJA (“POHÁDKY TISÍCE A JEDNÉ NOCI”. OHJAUS KAREL ZEMAN. TŠEKKOSLOVAKIA: 1974)
  • TUHAT JA YKSI YÖTÄ (“IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE”. OHJAUS PIER PAOLO PASOLINI. ITALIA & RANSKA: 1974)
  • BARRY LYNDON (OHJAUS STANLEY KUBRICK. ISO-BRITANNIA: 1975)
  • SIILI SUMUSSA (“YOZHIK V TUMANE”. OHJAUS JURI NORSTEIN. NEUVOSTOLIITTO: 1975)
  • STEPFORDIN NAISET (“THE STEPFORD WIVES”. OHJAUS BRYAN FORBES. YHDYSVALLAT: 1975)
  • ALLEGRO NON TROPPO (OHJAUS BRUNO BOZZETTO. ITALIA: 1976)
  • ERASERHEAD (OHJAUS DAVID LYNCH. YHDYSVALLAT: 1977)
  • COLLEGE GIRL (OHJAUS SHANTILAL SONI. INTIA: 1978)
  • PRELUDE (OHJAUS PROIKO PROIKOV. BULGARIA: 1978)
  • STAR WARS HOLIDAY SPECIAL (OHJAUS STEVE BINDER. YHDYSVALLAT: 1978)
  • VELHON OPPIPOIKA (“ČARODĚJŮV UČEŇ”. OHJAUS KAREL ZEMAN. TSEKKOSLOVAKIA & LÄNSI-SAKSA: 1978)
1980-1989
  • KALANSILMÄ (“RIBLJE OKO”. OHJAUS JOŠKO MARUŠIĆ. JUGOSLAVIA: 1980)
  • KANNIBAALIEN POLTTOUHRIT (“CANNIBAL HOLOCAUST”. OHJAUS RUGGERO DEODATO. ITALIA: 1980)
  • ERÄMAAN KUTSU (“ARANO NO SAKEBI KOE: HOWL, BUCK”. OHJAUS KŌZŌ MORISHITA. JAPANI: 1981)
  • HEAVY METAL (OHJAUS GERALD POTTERTON. KANADA & YHDYSVALLAT: 1981)
  • SON OF THE WHITE MARE (“FEHÉRLÓFIA”. OHJAUS MARCELL JANKOVICS. UNKARI: 1981)
  • 66 SCENES FROM AMERICA ("66 SCENER FRA AMERIKA". OHJAUS JØRGEN LETH. TANSKA: 1982)
  • JANE FONDA'S WORKOUT (OHJAUS SIDNEY GALANTY. YHDYSVALLAT: 1982)
  • LE RAVISSEMENT DE FRANK N. STEIN (OHJAUS GEORGES SCHWIZGEBEL. SVEITSI: 1982)
  • THE HOLE (“I TRYPA”. OHJAUS JORDAN ANANIADIS. KREIKKA: 1983)
  • MYYRÄ JA UNI (“KRTEK VE SNU”. OHJAUS ZDENĚK MILER. TŠEKKOSLOVAKIA: 1984)
  • SIMSON & SALLI (“SAMSON OG SALLY”. OHJAUS JANNIK HASTRUP. TANSKA & RUOTSI: 1984)
  • SUDET TULEVAT (“THE COMPANY OF WOLVES”. OHJAUS NEIL JORDAN. ISO-BRITANNIA: 1984)
  • ANGEL'S EGG (“TENSHI NO TAMAGO”. OHJAUS MAMORU OSHII. JAPANI: 1985)
  • ILLASTA AAMUUN (“AFTER HOURS”. OHJAUS MARTIN SCORSESE. YHDYSVALLAT: 1985)
  • OZ - IHMEIDEN MAAILMA (“RETURN TO OZ”. OHJAUS WALTER MURCH. YHDYSVALLAT: 1985)
  • LUMIKUNINGATAR (OHJAUS PÄIVI HARTZELL. SUOMI: 1986)
  • MINNE TUULI KULJETTAA (“WHEN THE WIND BLOWS”. OHJAUS JIMMY T. MURAKAMI. ISO-BRITANNIA: 1986)
  • PILLIPIIPARI (“KRYSAR”. OHJAUS JIRÍ BARTA. TŠEKKOSLOVAKIA: 1986)
  • ALI AND THE SORCERER (“ALI UND DER HEXENMEISTER”. OHJAUS MANFRED HENKE. ITÄ-SAKSA: 1987)
  • KOVAA PELIÄ HAVAIJILLA (“HARD TICKET TO HAWAII”. OHJAUS ANDY SIDARIS. YHDYSVALLAT: 1987)
  • MARRIAGE (“BRAK”. OHJAUS GARRY BARDIN. NEUVOSTOLIITTO: 1987)
  • LINN (OHJAUS REIN RAAMAT. NEUVOSTOLIITTO: 1988)
  • THE UNIVERSE OF DERMOT FINN (OHJAUS PHILIP RIDLEY. ISO-BRITANNIA: 1988)
  • FLORA (OHJAUS JAN ŠVANKMAJER. YHDYSVALLAT: 1989)
  • MAGIC PORTAL (OHJAUS LINDSAY FLEAY. AUSTRALIA: 1989)
1990-1999
  • THE SWAN (“ŁABĘDŹ”. OHJAUS ALEKSANDRA KOREJWO. PUOLA: 1990)
  • WHY, CHARLIE BROWN, WHY? (OHJAUS SAM JAINES. YHDYSVALLAT: 1990)
  • GAYNIGGERS FROM OUTER SPACE (OHJAUS MORTEN LINDBERG. TANSKA: 1992)
  • MUUMIPEIKKO JA PYRSTÖTÄHTI (“TANOSHII MOOMIN IKKA: MOOMIN TANI NO SUSEI”. OHJAUS HIROSHI SAITO. SUOMI, JAPANI & HOLLANTI: 1992)
  • SÓDÓMA REYKJAVIK (OHJAUS ÓSKAR JÓNASSON. ISLANTI: 1992)
  • 9½ MINUTES (OHJAUS SERGEI KUSHNEROV. UKRAINA: 1993)
  • REVOLVER (OHJAUS JONAS ODELL, STIG BERGGVIST, MARTTI EKSTRAND & LARS OHLSON. RUOTSI: 1993)
  • FELIDAE (OHJAUS MICHAEL SCHAACK. SAKSA: 1994)
  • KNALLI JA SATEENVARJO (OHJAUS LARS SVEDBERG. SUOMI: 1994)
  • LEON (“LÉON”. OHJAUS LUC BESSON. RANSKA: 1994)
  • TAIVAALLISET OLENNOT (“HEAVENLY CREATURES”. OHJAUS PETER JACKSON. UUSI-SEELANTI & SAKSA: 1994)
  • LA BLUE GIRL: REVENGE OF THE SEX DEMON KING (“INJÛ GAKUEN: SHIKIMA-KAI NO GYAKUSHÛ”. OHJAUS YÔ KOBAYASHI. JAPANI: 1995)
  • UNOHDETUT KUVAT (“FORGOTTEN SILVER”. OHJAUS PETER JACKSON & COSTA BOTES. UUSI-SEELANTI: 1995)
  • LE DERNIER CHAPERON ROUGE (OHJAUS JAN KOUNEN. RANSKA: 1996)
  • JAI DHAKSHINESHWAR KALI MAA (OHJAUS SHANTILAL SONI. INTIA: 1996)
  • KAMA SUTRA (OHJAUS MIRA NAIR. INTIA, YHDYSVALLAT, ISO-BRITANNIA, JAPANI & SAKSA: 1996)
  • STENDHAL SYNDROME (OHJAUS DARIO ARGENTO. ITALIA: 1996)
  • STRINGS (“NITI”. OHJAUS IVAN MAXIMOV. VENÄJÄ: 1996)
  • ONNEA MERKKIPÄIVÄN JOHDOSTA (“MANY HAPPY RETURNS”. OHJAUS MARJUT RIMMINEN. ISO-BRITANNIA: 1997)
  • KIRIKOU JA PAHA NOITA (“KIRIKOU ET LA SORCIÈRE”. OHJAUS MICHEL OCELOT. RANSKA: 1998)
  • SATAN RIDES THE MEDIA (“SATAN RIR MEDIA”. OHJAUS TORSTEIN GRUDE. NORJA: 1998)
  • AUDITION (“ÔDISHON”. OHJAUS TAKASHI MIIKE. JAPANI: 1999)
2000-2009
  • CKY2K (OHJAUS BAM MARGERA. YHDYSVALLAT: 2000)
  • DANCER IN THE DARK (OHJAUS LARS VON TRIER. TANSKA: 2000)
  • LITTLE OTIK (“OTESÁNEK”. OHJAUS JAN ŠVANKMAJER. TŠEKKI & ISO-BRITANNIA: 2000)
  • NEULICH 2 (OHJAUS JOCHEN KUHN. SAKSA: 2000)
  • A BELATED PREMIERE (OHJAUS VICTOR BOCHAROV. VENÄJÄ: 2004)
  • RIOT ON! (OHJAUS KIM FINN. SUOMI: 2004)
  • _GRAU (OHJAUS  ROBERT SEIDEL. SAKSA: 2004)
  • THE MEANING OF LIFE (OHJAUS DON HERTZFELDT.  YHDYSVALLAT: 2005)
  • VIIKSET (“LA MOUSTACHE”. OHJAUS EMMANUEL CARRÈRE. RANSKA: 2005)
  • THE AROMA OF TEA (OHJAUS MICHAËL DUDOK DE WIT. ALANKOMAAT: 2006)
  • INLAND EMPIRE (OHJAUS DAVID LYNCH. YHDYSVALLAT, RANSKA & PUOLA: 2006)
  • THE LAST KING OF SCOTLAND (OHJAUS KEVIN MACDONALD. ISO-BRITANNIA & YHDYSVALLAT: 2006)
  • PRINCESS (OHJAUS ANDERS MORGENTHALER. TANSKA & SAKSA: 2006)
  • NUORALLAKÄVELIJÄ (“MAN ON WIRE”. OHJAUS JAMES MARSH. ISO-BRITANNIA & YHDYSVALLAT: 2008)
  • XXX SFW (OHJAUS KEITH SCHOFIELD. YHDYSVALLAT: 2008)
  • KILLER BEAN FOREVER (OHJAUS JEFF LEW. YHDYSVALLAT & URUGUAY: 2009)
  • SECRET OF KELLS (OHJAUS TOMM MOORE & NORA TWOMEY. IRLANTI, RANSKA & BELGIA: 2009)
2010-2020
  • DIMENSION (OHJAUS LARS VON TRIER. TANSKA: 2010)
  • MISINFORMATION (OHJAUS MORDANT MUSIC & CENTRAL OFFICE OF INFORMATION. ISO-BRITANNIA: 2010)
  • CAFÉ DE FLORE (OHJAUS JEAN-MARC VALLÉE. KANADA & RASNKA: 2011)
  • THE LAST BELLE (OHJAUS NEIL BOYLE. ISO-BRITANNIA: 2011)
  • BELUGA (OHJAUS SHIN HASHIMOTO. JAPANI: 2012)
  • CLIP (“KLIP”. OHJAUS MAJA MILOŠ. SERBIA: 2012)
  • HELTER SKELTER (“HERUT  SUKERUT ”. OHJAUS MIKA NINAGAWA. JAPANI: 2012)
  • IT'S SUCH A BEAUTIFUL DAY (OHJAUS DON HERTZFELDT. YHDYSVALLAT: 2012)
  • REVENGE OF THE EARTHQUAKE, THE (OHJAUS VILLE LÄHDE & TOMMI SALAMA. SUOMI: 2012)
  • WADJDA (OHJAUS HAIFAA AL MANSOUR. SAUDI-ARABIA: 2012)
  • CANIS (OHJAUS ANNA SOLANAS & MARC RIBA. ESPANJA: 2013)
  • MYSTERIES OF THE UNSEEN WORLD (OHJAUS LOUIE SCHWARTZBERG. YHDYSVALLAT: 2013)
  • SADEMETSÄN TARINA (“IL ÉTAIT UNE FORÊT”. OHJAUS LUC JACQUET. RANSKA: 2013)
  • TUULI NOUSEE (“KAZE TACHINU”. OHJAUS HAYAO MIYAZAKI. JAPANI: 2013)
  • UNTEN JA HULLUUDEN VALTAKUNTA (“YUME TO KYÔKI NO ÔKOKU”. OHJAUS MAMI SUNADA. JAPANI: 2013)
  • BATH HOUSE (“SIMHALL”. OHJAUS NIKI LINDROTH VON BAHR. RUOTSI: 2014)
  • ELISA (OHJAUS VERONICA AMARA NNACHI. NIGERIA: 2014)
  • GONE GIRL (OHJAUS DAVID FINCHER. YHDYSVALLAT: 2014)
  • HIPOPOTAMY  (OHJAUS PIOTR DUMAŁA. PUOLA: 2014)
  • ANOMALISA (OHJAUS DUKE JOHNSON & CHARLIE KAUFMAN. YHDYSVALLAT: 2015)
  • THE CONTRACT (OHJAUS CHRISTER LINDSTRÖM. SUOMI: 2015)
  • THE FORBIDDEN ROOM (OHJAUS GUY MADDIN & EVAN JOHNSON. KANADA: 2015)
  • PAREMPI HUOMINEN (“SOMETHING BETTER TO COME”. OHJAUS HANNA POLAK. TANSKA, PUOLA, JAPANI, ALANKOMAAT & YHDYSVALLAT: 2015)
  • SAMAN AURINGON ALLA (“V PAPRSCÍCH SLUNCE”. OHJAUS VITALI MANSKI. TŠEKKI, VENÄJÄ, SAKSA, LATVIA & POHJOIS-KOREA: 2015)
  • SONITA (OHJAUS ROKHSAREH GHAEMMAGHAMI. SAKSA & IRAN: 2015)
  • WEIRD SIMPSONS VHS (OHJAUS YOANN HERVO. RANSKA: 2015)
  • THE LAST BASTION (OHJAUS BEN DAI & JEFF CHAMBERLAIN. YHDYSVALLAT: 2016)
  • DILILI À PARIS (OHJAUS MICHEL OCELOT. RANSKA, BELGIA & SAKSA: 2018)
  • THE RIVER (“ÓZEN”. OHJAUS EMIR BAIGAZIN. KAZAKSTAN: 2018)
  • THEY SHALL NOT GROW OLD (OHJAUS PETER JACKSON. UUSI-SEELANTI & ISO-BRITANNIA: 2018)
  • HUKKASIN KEHONI ("J'AI PERDU MON CORPS". OHJAUS JÉRÉMY CLAPIN. RANSKA: 2019)
  • THE TURNING POINT (OHJAUS STEVE CUTTS. ISO-BRITANNIA: 2020)


PS. Luonnollisesti joitain tekstejä tippui matkan varrella lopullisesta versiosta pois. Saatan julkaista ne jossain vaiheessa tässä blogissa.