lauantai 21. lokakuuta 2017

Tuntematon Redux (2017)Rukiver toverit!

Kolmannen Tuntemattoman olemassaolo on, hands down, uusista versioista oikeutetuin. Tuntematon Redux on muodollisesti korkeatasoinen konseptielokuva; jatkosota retrofuturistisena lyhärinä, jossa neuvostosotilaat ovat androideja, kyborgeja, tai anyway jotain hassuja ihmismasiinoita.

Elokuva on symbolisena kokonaisuutena melkein yhtä mielenkiintoinen kuin #mustamannerheimgate, mutta toteutukseltaan kunnollista maailman elokuvaa, eikä afrikkalaisessa ladossa ilman ammattitaitoa kuvattua saissea.

Edvin Laineen versio Tuntemattomasta oli männä vuosituhannen kotimainen pyhä lehmä. Jäärät olivat Mollbergin kasariversiolle armottomia, ja samoin kolmannen filmatisoinnin tarpeellisuus on rutiininomaisesti kyseenalaistettu.

Ihan mukavasti ainakin tämä kolmannen eteen kiilannut Tuntematon ottaa pesäeroa aiempiin näkemyksiin genre-elokuvana, joten indie-lyhärien ja varjotulkintojen arvostajana oli mukava aloittaa lauantai katsomalla kotimainen sellainen.

Ulkoasun lisäksi cyberdystopisen käsittelyn läpikäynyt Sibeliuksen Finlandia soi neuvostodronen leijaillessa viimeisiä hetkiään aavan aromaan päällä. Sovitus on kunnioittava, mutta samalla elokuvan painostavaan maailmaan sopivampi versio.

Pihla Viitala ja Mimosa Willamo edustavat ulkoisesti tyylikkäiden post-apokalyptisten saagojen sutturomantiikkaa, ja ropaavat rööki poskella neukkuandroidin sisäisiä letkuja ronskilla otteella ilman manuaaleja — itsevarmoja ja kovia taistelijoita, jonkalaisina suomalaiset ehkä haluaisivat isänmaansa toivot edelleen nähdä.

Vaikka elokuva on laadukkaan näköinen ja -kuuloinen pieni pala uudelleensuodatettua vuosisataista suomalaista historiaa, lyhärin suurin arvo piilee sen ylipäätäisessä olemassaolossaan. Toivon kotimaiselle lyhäriskenelle kaikkea hyvää, ja ennen kaikkea että näytteenomainen Tuntematon Redux inspiroisi sakkia.

Somen aikakautena tällaisilla pikku projekteilla on mahdollisuus tavoittaa yleisöä, ja toki itsekin boostaan ennemmin omaehtoista viihdettä ja taidetta kuin sellaista, joka huomiota saa joka tapauksessa. Tsekedaut - TUNTEMATON REDUX
Tuntematon Redux, Anssi Määttä & Antti Tuominen 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti