keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

"These turtles are from an alien race"



Ensi vuonna joulun alla julkaistava uusi Teenage Mutant Ninja Turtles elokuva on saanut netissä aikaan suuren vastarinnan. Ohjaaja Michael Bay kertoi tulevan elokuvan kilpikonnien olevan osa muukalaisrotua, joka sotii melko pahasti alkuperäisen kilpparimytologian perusasioita vastaan.

"These turtles are from an alien race, and they are going to be tough, edgy, funny and completely loveable."

Lausunto kuulosti jo ajatuksena niin etäiseltä ja turhalta, että koitin miettiä olisiko mitenkään mahdollista tulkita sitä toisin. Ehkä Bay viittaa vain mönjään, johon koskettua kilpparit kokevat mutaation. Pakkohan sen on tarkoittaa jotain muuta, eikö. Kirjoihin ja kansiin on vuosikymmeniä painettu tapahtumien oikea kulku, puhumattakaan jo otsikosta löytyvästä tittelistä, se on mutantti, ei avaruusolio. Väärinkäsityksen mahdollisuus minimoitiin kun Bay hyssytteli faneja, ei siis korjannut sanomisiaan.

"Fans need to take a breath, and chill. They have not read the script. Our team is working closely with one of the original creators of Ninja Turtles to help expand and give a more complex back story. Relax, we are including everything that made you become fans in the first place. We are just building a richer world.”






Transformeritkin transformoinut Bay takaa homman olevan hanskassa, kaikki tulee olemaan juuri kuten fanit haluavat. Niin tosiaan, kunhan alkuperäisen ja toimivan maailman tilalle rakennetaan vähän ns. rikkaampi maailma! Okei, onhan mukana sentään yksi alkuperäisistä Turtlesien luojista. Ottaen huomioon ettei Peter Lairdilla ole osaa eikä arpaa Turtleseiden uusiin tuulin, kyseessä on oletettavasti parikymmenetä vuotta Heavy Metal -sarjakuvalehteä julkaissut Kevin Eastman, eli toinen alkuperäisestä parivaljakosta.

Peter Laird käsittelee aihetta blogissaan, eikä tyrmää täysin ajatusta. Eastman ja Laird suunnittelivat jo aikoinaan "viidensiä turtleja" elokuviin, joita ei koskaan tehty. Näissä tapauksissa ylimääräiset turtlet tulivat aina toisesta ulottuvuudesta. Sitten on ne super turtletkin. Peter Lairdin ajatus idean teoreettisesta mahdollisuudesta toimia, perustuu siihen että kerrankin joku lähestyy aihetta näkökulmasta joka mahdollistaisi kokonaisen planeetallisen turtleja. Ei välttämättä hyvä idea, mutta kiehtova kuitenkin. Joskin neljän sankarin erityisyys olisi kertaheitolla käännetty päälaelleen.

Michael Bay ei ole mikään erityisen hyvä ohjaaja, vaikka The Islandilla onnistuikin, ja kaikessa katastrofaalisuudessaankin tämä fiasko tuntuu loogisemmalta kuin suurin osa hänen elokuvistaan. Koen tämän kaiken kohun kuitenkin jollain tapaa positiivisena. Ei siksi, että nauttisin kun Bay saa lokaa niskaan, vaa siksi että projekti alkaa oikeasti kiinnostamaan. Turtleseista on tehty jo vaikka minkälaista kuraa vuosien varrella, siinä missä vanhat sarjat ja elokuvat toimivat omalla camp-tasollaan loistavasti, 2000-luvun piirrossarja on jo aikamoista huttua ja 2007 vuonna tehty tietokoneanimaatio TMNT melko ponneton. Ainut poikkeus lähivuosien alavireisiin tulkintoihin on nerokas Turtles Forever (2009), jossa uudet ja vanhat piirrosturtlet kohtaavat. Se on todellinen must-see niin nostalgikoille kuin aktiivifaneille, mutta myös ainoa onnistuminen tällä vuosituhannella. Toistaiseksi.



Alkuperäistä tarinaahan muunneltiin jo ennen kuin kilpikonnat tulivat suurempaan tietoisuuteen. Nuoremmille pehmustetuissa tarinoissa TIKKU (debatti Splinterin suomennoksesta on armotonta, mutta itselleni mestari tuli Säröä tutummaksi nimenomaan Tikkuna) on yksinkertaisesti rotaksi muuttunut Hamato Yoshi. Alkuperäisessä tarinassa Hamato Yoshi kuoli kolmiodraaman seurauksena. Yoshin rakastaman naisen torjuessa Jalkaklaanissa niinikään toimineen kilpakosijan, hän sai pahasti turpaansa. Yoshi tappoi miehen ja sai klaanin sisäisen surman johdosta potkut Amerikkaan. Kun surmatun veli, Oroku Saki (Silppuri) saapui johtamaan Nykin haaraa, tämä tappoi Yoshin ja naisen, rotan kadotessa viemäreihin ja muuttuen ihmismäiseksi rotaksi kilpparien sekaan. Tarinan kantava perusta siis pyyhittiin, toki ymmärrettävästi lapsia ajatellen. Suosion vuoksi iso osa kokonaisesta sukupolvesta tietää tuonkin tarinan väärin. Aivan samalla tavalla kuin suurin osa tuntee lastensatunsa väärin tai ainakin erilailla, koska niitä on kaunisteltu aikojen saatossa. Kaikki jotka Turtleseita missään muodossa ovat seuranneet, tuntevat silti tarinan itse kilpparien synnystä ja sehän on pyhää.

Erilaiset tulkinnat ovat itselleni aina tervetulleita jos toteutus on onnistunut. Poikkeuksetta, ja mitä lennokkaampi ja kekseliäämpi uusi näkemys on sen parempi. Esimerkiksi hieman paradoksaalisesti eurooppalaisille paljon tutumpien hahmojen, Aku Ankan ja muiden Ankkalinnan asukkien historia ja elämänkaaret ovat menneet ristiin rastiin tuhannet kerrat eri ankkapiirtäjien tarinoissa. On kunnioitettavaa kun Don Rosa seuraa millimetrin tarkasti Carl Barksin töitä, perustaen koko ankkamaailmansa tämän teosten ympärille, pitäytyen ikuisesti 1950-luvulla, pitäen mikkihiiret pelkkinä piilotettuina kuvioina, tilkiten ja täydentäen Roopen koko elämän ja teot. On kuitenkin hauska lukea myös täysin poikkeavia tarinoita, eri artistien näkemyksiä täysin toisenlaisista ankkahahmoista ja ankkamaailmasta, jossa mikään perinne ei ole pyhää. (Koitan muuten saada lähiaikoina kirjoitettua Don Rosan Kootut 1-3, kokoelmasta)

Olen siis Peter Lairdin kanssa samaa mieltä ja kuuntelen Bayn ohjetta pysyen rauhassa kunnes tiedän paremmin. Riehumiseen ei ole syytä, ennen kuin sonta on singottu sinne tuulettimeen, seuraukset todistettu ja mahdollisesti huonoksi todettu. Ensimmäistä kertaa voin sanoa ainakin odottavani Michael Bayn elokuvaa. Sitäpaitsi turtleilla tulee olemaan uudessa elokuvassa ysärileffoista poiketen vastassaan Krang. Ehkä odotan sittenkin eniten sitä, miltä tuo mainio aivovihulainen tulee siinä näyttämään!

10 kommenttia:

  1. Bay ei ilmeisesti kuitenkaan itse ohjaa, vaan vain tuottaa.

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio. Battle Los Angelesin ohjaaja ilmeisesti ohjaajan paikalla, eli Bayn huonous tuhatkertaistettuna. Jes jes.

    VastaaPoista
  3. Itsekin luulin aluksi että Bay ohjaa tämän itse mutta ei siis ilmeisesti kuitenkaan..

    VastaaPoista
  4. Ensireaktioni tähän uutiseen oli "tämän täytyy olla vitsi", mutta sitten rupesin tuumimaan, että Mönjän luomia mutantteja vaiko avaruusolentoja, onko sillä nyt niin suurta väliä? Tottakai fanina haluaisin pitää tarinan uskollisena, mutta samalla kaipaan jo kerrottuun tarinaan uudistuksia ja kun Michael Baylla on sormensa mukana, niin päätin etten turhaan rupea etukäteen kiukuttelemaan, sillä sen ehtii tekemään sitten kun on elokuvan nähnyt.

    Samalla rupesin miettimään nimeä, että muutetaanko se muotoon Teenage Alien Ninja Turtles? Mitä pidän hyvin epätodennäköisenä, varsinkin jo siksi että tuoreimmissa Turtleseissa ollaan pyritti minimoimaan sanaa teenage, joten nimi pysynee lyhenteenä TMNT ja oletetaan ettei kukaan sitä enää täyteen mittaansa venytä.

    Kenties tässä olisi pitänyt ottaa tulevan elokuvan aiheeksi Battletoadsit, sillä siinä meillä olisi ollut jokseenkin Turtlesien kaltaisen hahmot ja juuri avaruusolentoja, joten ainakaan sen suhteen ei olisi kuulunut valituksia, vaan Bayn ollessa kyseessä kritiikki olisi kohdistunut muualle.

    Ja kyllä, minullekin Tikku on Tikku.

    Pienenä osoituksena Turtlesrakkaudestani voin kertoa, että ollessani 12-vuotias päällystin silloisen polkupyöräni Turtlestarroilla ja kun tuli aika myydä pyörä pois, jotta sain ostettua uuden sellaisen, niin jostain syystä Turtlespyörä ei herättänytkään ostajaryntäystä. Höh, miksi noin?

    VastaaPoista
  5. Battletoadsit olis ollu oiva vaihtoehto tässä tapauksessa, joskaan ei yhtä myyvä, mutta Battletoadseilla on oma kulttisuosionsa ja elokuva niistä uupuu.. Televisiosarjaahan kokeiltiin Turtleseiden suosion imussa joskus 90-luvun alussa, mutta se ei kantanu pilottia pidemmälle.

    Battletoadsin mainostuksessa yritettiin aikoinaan Sonicin taktiikkaa mollata Super Mariota, eli vanhoissa Nintendo lehdissä iskulause kuului jotakuinkin "Battletoadseihin verrattuna Turtlesit on supernössöjä", joka on aina tae siitä että tulee olemaan ikuinen kakkonen :)

    Ja mitä tulee ohjaajaan, eli Jonathan Liebesmaniin, ei Michael Bayhin, pitänee antaa mahdollisuus. Vaikka Battle Los Angeles oli kokonaisuutena melko tasapaksua kuraa, siinä oli muutamia ihan hyviäkin yksittäisiä oivalluksia, jotka lupailevat kytevästä potentiaalista. Tulossa voi siis olla oikein hyvääkin settiä.

    Tikku oli ehdottomasti yleisempi suomennos ottaen huomioon kaikki julkaisut, mutta toisaalta esim piirretyn sarjan jossain jaksossa käytettiin muistaakseni molempia vähän ajan sisällä. Tuon ajan videojulkaisujen (Omaxi yms) suomidubbauksissa oli hyvin yleistä yleinen yhdenmukaisuuden puuttuminen, hahmoja kutsuttiin välillä suomennetulla nimellä, välillä alkuperäisellä, puhumattakaan kaikesta muusta epäloogisuudesta mm roiman materiaalin leikkauksen vuoksi. Sehän niissä onkin se rikkaus.

    Turtlespyörän ambivalenttia arvostusta myyjän ja ostajan välillä on mahdotonta arvioida tarkemmin yksityiskohtien niukkuuden vuoksi. Oliko kyseessä keräilytarrat vai purkkatarrat?

    VastaaPoista
  6. Pelkään kuitenkin, että varsinkin tämänkaltaisen elokuvan kohdalla Bayn tuottajana toimiminen esiintyy siinä muodossa, kuin mistä esimerkiksi Spielbergia syytettiin Poltergeistin kohdalla, että elokuva muistuttaa siinä määrin tuottajansa tuotoksia ettei itse ohjaajalla ole ollut juurikaan tilaa tuoda omaa visiotaan esille. Vaikka tässä vaiheessa sillä ei vielä ole mitään merkitystä ja koska olen paristakin Bayn elokuvasta pitänyt, niin eipä hänen sormenjälkensä kenties haittaisikaan, että se jää sitten nähtäväksi.

    Liebesmanista on vaikea sanoa tähän mennessä nähtyjen elokuvien perusteella (Darkness Falls, Battle L.A. ja Teksasin Moottorisahamurhaaja: Pahan Alku) muuta kuin, että mies on aika persoonaton ohjaajana.

    Purkkatarrat. Eli ne telaketjujen näköisten pinkkien purkkalevyjen ympärillä olleet pitkulaiset tarrat.

    VastaaPoista
  7. No se selittää pyörän huonon menekin. Purkkatarrathan oli hahmopainotteisia ja keräilytarroissa oli kohtauksia tapahtumista. Hahmojen esiintyminen pyörässä kuvastaa pelkästä idolismista kun keräilytarrojen kiinnittely olisi toiminut innovatiivisena sarjakuvan ja käytännön hyödyn yhdistämisenä, eli tarkoittaa tällä että hallussasi olisi ollut ultramoderni mobile comic book. Se olisi tehnyt kauppansa.

    Teksasin moottorisahamurhaaja: Pahan alusta ei löydy oikeastaan mitään mainitsemisen arvoista oivallusta toisin kuin LA:sta, mutta Darkness Falls pitäisi varmaankin tarkastaa ihan tämän yhteyden vuoksi. Totta, että Baylla tullee olemaan painava sana-arvo tulevan tuotteen kanssa ja tämä yhdistelmä kahta hieman näkemyksetöntä, mutta vivahtein toisistaan eroavaa tehosteriiviötä voi vaikuttaa hyvinkin positiivisella tavalla valmiiseen elokuvaan. Selvää on kuitenkin se, että näin "isona" kilppareita ei ole ennen nähty.

    Ja mitä tulee Poltergeistiin, se on todellakin varoittava esimerkki tuottajan painostamasta toteutuksesta.

    VastaaPoista
  8. Minulle Turtlesit tulivat aikoinaan tutuksi nimenomaan sen ensimmäisen elokuvan kautta, jossa Tikun (mikä ihmeen Särö?!?) tarina on säilytetty ilmeisesti alkuperäisessä muodossaan. Eli se on ihmismäiseksi muuttunut rotta, eikä rottamaiseksi muuttunut ihminen. Sarjakuvia en koskaan lukenut.

    Olin muuten 13-vuotiaana sitä mieltä että ensimmäinen Turtles-leffa oli kaikkien aikojen paras elokuva. Ja yhä se on mielestäni aivan loistava sarjakuvafilmatisointi. Michael Bay herättää minussa aina ja ikuisesti epäilyksia ja skeptisyyttä.

    VastaaPoista
  9. Hauskaa ajatella että sekin on mahdollista, elokuvan tutustuttaminen Turtleseihin nimittäin. Itse olin ilmiön pamahtaessa Suomeen juuri sen ikäinen (viisi) että kerralla tulivat värisarjakuva, tv-sarja, figuurit ja kaikki oheismateriaali Turtles-karkeista tarroihin. Elokuvia sain kai odottaa ainakin vuoden päivät teatterikierroksen jälkeen kunnes ne ilmestyivät videolle, mutta onneksi huoneen oveen sai kuitenkin leffajulisteen. Ikävä kyllä en tiedä missä ekan elokuvan juliste on nykyään, sehän on jopa hieno! Toisen elokuvan astetta huvittavampi juliste kyllä löytyy, taidanpa pistää sen tuonne toisen blogin puolelle.

    Enkä ihmettele yhtään jos ensimmäinen Turtles-leffa on tuolloin tuntunut maailman parhaalta, se on oikeasti ihan loistava elokuva niin monella tasolla edelleen. Toisin kuin useissa tapauksissa, aika ei ole kullannut muistoja, vaan itse elokuvan samalla!

    VastaaPoista
  10. Minullakin oli Turtles-leffan juliste seinällä, se on varmaan päätynyt roskiin jossain muutossa. Muistan yhä elokuvan tunnuslauseen: "Lean, green, and on the screen".

    Katsoin kyllä animaatiosarjaa jonkun verran ja muistan sen oheismateriaalivyöryn, mutta ensikosketukseni kilppareihin tapahtui nimenomaan tuon elokuvan kautta.

    VastaaPoista