perjantai 13. huhtikuuta 2012

Viisikymmentä televisiosarjaa #20-16

20. Band of Brothers (2001)
Taistelutoverit, 10 jaksoa


Katsokaa tuota miestä ja kuvitelkaa tämä vakavaan rooliin. Yksi televisiohistorian suurimmista yllätyksistä oli kun David Schwimmer todellakin karisti lähes kymmenen vuotta esittämänsä frendi-Rossin mielestä Taistelutoverien ensimmäisessä jaksossa. Steven Spielbergin ja Tom Hanksin tuottama sarja on laadullisesti mielettömän vaikuttava, Pelastakaa sotamies Ryanin henkeen tehty kymmenosainen elämys. Erittäin suositeltava jopa niille, jotka eivät sotaelokuvista tai -sarjoista yleensä piittaa.


19. Ihmebantu (2009)
7 jaksoa


Täysin mahdotonta sijoittaa Ihmebantua mihinkään listasijoitukselle ja aika korkealle se näköjään kipusi, mutta jälkiperoisesti kulttisuosion saavuttanut epäkorrekti sketsisarja on yksinkertaisesti törkeän hauska. Etenkin muutamat yksittäiset sketsit ovat nerokkaita ja yleisilmeeltään sarja on monipuolinen mustan huumorin helmi.


18. Riget (1994-1997)
Valtakunta, 2 kautta, 8 jaksoa

Lars von Trierin valtakunnasta kantautui 90-luvulla tämä valtavirrasta kunnioitettavasti poikkeava tanskalaisten oma twin peaks. Kuten pikkukaupungin idylli sarjaa innoittaneessa ysäri-ilmössä, myös Rigetin sairaalasarjan kulissi pamahtaa säpäleiksi hyvin pian. Inhottava, ahdistava ja painostava kuvaisivat sarjaa ehkä parhaiten silloin, kun sen imuun kunnolla nauliutuu, mutta tietyn tunnelman sen katsominen myös ehdottomasti tarvitsee. Väärällä mielenalalla se tuntuu vain laahaavalta ja väärältä silkan vääryyden vuoksi. Toisaalta mikäpä von Trierin teos ei?17. Columbo (1971-2003)
13 kautta, 68 jaksoaJos haluaa katsoa erinomaista hyvän mielen rikossarjaa, joka ei kuitenkaan ole komedia, ei ole kuin yksi jonka puoleen kääntyä. Poplariin sonnustautunut, sikaria mukanaan kanniskeleva, tarkkoja huomioita tekevä ja vaimostaan jutteleva komisario Columbo on tv-hahmojen ehdotonta eliittiä. Sarja poikkeaa perinteisestä rikossarjan kaavasta näyttämällä murhan murhaajineen heti ensitöikseen. Tyyli sopii nimenomaan Columboon ja katsoja saa rauhassa seurata elokuvan mittaisten jaksojen ajan komisarion hyvin peiteltyä aivojen raksutusta, joka ilmenee lähinnä hajamielisyytenä ja tuttavallisuutena murhamiehiä kohtaan.

Ai niin, vielä yksi juttu. Columbon eukkoa ei sarjassa koskaan nähty, vaikka tämä miltei joka jaksossa mainitaan, mutta 1979-1980 tuotettiin lyhytikäinen Mrs. Columbo spin-off-sarja, jonka nimiroolin hoiti Kate Mulgrew. Ei aavistustakaan millainen meininki sarjassa lienee, mutta jos joku tietää mistä sarjan saisi käsiinsä niin voipi kertoa.


16. Muumilaakson tarinoita (1990-1991)
4 kautta, 101 jaksoa


Ajoittain hieman siirappinen ja lässyttäväkin näkemys Tove Janssonin klassisista luomuksista, mutta silti juuri tällä versiolla on huikean paljon hyvääkin tarjottavaa. Animaation taso on - vaikka pehmennettyä ja pastellisoitua, erittäin miellyttävää. Hahmojen kirjo, salaperäisyyksien ja seikkailujen kompakti mitoitus pitävät jaksot mielenkiintoisena ja Sumio Shiratorin musiikki jännityksen pinnassa. Ääninäyttely ei aina tunnu kaikista parhaalta animaatiosarjojen saralla, mutta ääniin tottuneena on hyvin vaikea sulattaa Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvan poikkeavaa äänikaartia.


+Him & Her (2010-) Becky & Steve, 13 jaksoa. Nykybrittihuumoria parhaimmillaan. Kakkoselta sunnuntaisin ja uusintana torstaisin.

+ Märät säpikkäät (2012-) 8 jaksoa. Kotimainen sketsiuutuus, jossa kaksi saamelaisnaista saapuu Suomen eteläiseen päätyyn maailman menoa ihmettelemään. Erittäin onnistunut ja hauska sarja.


+Episodes (2011-) Amerikan frendi, 7 jaksoa. Matt LeBlanc on Matt LeBlanc post-frendit, ja tällä kertaa se oikeasti toimii! Frendien jälkeinen spin-off sarja Joey ei siihen pystynyt, mutta David Cranen palatessa aisoihin, homma pelittää taas. Nerokkaasti kirjoitettu Hollywood-satiiri loistavilla roolisuorituksilla. Menestyneen brittisarjan luojat lähtevät Yhdysvaltoihin kuvaamaan jenkkiversiota tuotteestaan ja arvatenkin kaikki originellin niin omaperäiseksi tehnyt on karsittava ja päärooliin pestattava Frendien Joey. Katso. Kakkoskautta odotellessa.

8 kommenttia:

 1. Ystäväni toi minulle aikoinaan ulkomaan matkaltaan tuliaisiksi levyn joka sisältää mitäs muutakaan kuin Mrs. Columbon jaksoja. Hän oli kuulemma bongannut sen muistettuaan minun pitävän Star Trekista ja Mulgrewillahan on Voyagerin kautta yhteys siihen.

  En voi kertoa mistä niitä jaksoja saisi, koska en tiedä, mutta mietintääsi siitä millainen meininki sarjassa on voin sentään vastata.
  Samalla tavalla kuten mainitsin Columbosta, niin myös rouvaversiossa on sellainen hyvän tuulen tunne päällä, mutta siitä tulee enemmän Murhasta Tuli Totta mieleen kuin Columbo, vaikka pääsarjaan tehdäänkin viittauksia samalla tavalla kuin Columbo tekee vaimoonsa. Mulgrew ei ole kuitenkaan yhtä koominen näyttelijä kuin Falk, joten Mrs. Columbo on aikalailla samanlainen vakava hahmo kuin kapteeni Janeway.

  En yhtään ihmettele, ettei Mrs. Columbo jäänyt sarjana elämään sen kauempaa, sillä vertailut pääsarjaan ja sen hahmon persoonallisuuteen eivät olleet hyväksi ja kun toteutus jäi rutiinimurhamysteerien tasolle, niin jaksojen sisältö ei jätä suurempia muistikuvia.
  Kuriositeettiarvo on itse sarjaa suurempi.

  VastaaPoista
 2. Hmm, ilmeisesti aiempi kommenttini katosi jonnekin bittiavaruuteen, vaikka se näytti sen oikeaoppisesti tallentaneen.
  No kuitenkin, mainitsin vain sen, että aikoinaan sain ystävältäni matkatuliaisia levyn jossa on Mrs. Columbon jaksoja (hänen tiedettyään Star Trek-innostuksestani ja siihen yhteyden tuo Kate Mulgrew) ja vaikka en voikaan auttaa sen suhteen, että mistä niitä jaksoja saisikaan niin voin ainakin valottaa sarjan tyyliä.
  Hieman persoonattomalla hahmolla tehtyjä perus tv:n murhamysteereja, joka tuo viittauksista emosarjaansa huolimatta enemmän mieleen Murhasta Tuli Totta-sarjan kuin siis Columbon.
  Kuriositeettiarvo on jaksojen varsinaista sisältöä suurempi, joten en laisinkaan ihmettele sen lyhyttä elinaikaa.

  VastaaPoista
 3. RIP Peter Falk. Aivan loistava sarja.

  VastaaPoista
 4. Ei huono tuliainen ollenkaan. Mrs. Columbon ei voisi olettaakaan olevan varsinaisesti hyvä, mutta nimenomaan kuriositeettina se kiinnostaisi. Minkähänlaisista viittauksista emosarjaan on kyse? Heittääkö rouva läppää miehestään tms?

  RIP Peter Falk, todellakin. Poplarin mentävä aukko jäi viihdehistoriaan..

  VastaaPoista
 5. No esimerkiksi introssa tehdään vihjaisu siten, että kun rouva Columbo siivoaa asuntoa (jonka aluksi hämättiin olevan rikospaikka) niin hän siivoaa pois puoliksi poltetun sikarin. Introsta pitääkin muuten mainita se, että siitä saa käsityksen rouvan olevan kaikkea muuta kuin naimisissa, kun yksin menee nukkumaankin. Hah!
  Muutoin ne viitteet ja huomautukset emosarjasta ovat niitä, että jos rouva tapaa esimerkiksi tutun ja tämä tuttu kysyy missä mies on, niin vastaus on aina että töissä, tms. Eli herra Columbo on yhtä kaukana vaimostaan kuin vaimo on miehestään.
  Maininnat kuten "aivan kuten mieheni sanoo."
  Ja onhan tässä vielä Mulgrewin ajoittainen tapa painottaa nimeään "i'm mrs.... COLUMBO!"
  Mutta ei se mitään jatkuvaa jankkausta ole, että kyllä sarjaa pystyy katsomaan ilman että ajattelisi Peter Falkia.

  Nyt kun katson uudestaan näitä jaksoja, niin totean että se Murhasta Tuli Totta-tunne tulee varmaankin siitä, että rouva Columbo on toimittaja, eli kirjoittaja kuten Jessica Fletcher on kirjailija.

  VastaaPoista
 6. Band of Brothers <3 Aijai. Tosin mulla on hämärä mielikuva, etten koskaan katsonut sarjaa loppuun asti. Pitäisi ottaa uusintakierros siis!

  Samoin Valtakunta on kuulunut katselulistalle ikuisuuden mutta en oo saanut aikaseksi. Nyt ei oo moneen kuukauteen ollut aikaakaan katsoa mitään. :(

  VastaaPoista
 7. ...noir: Kiitokset kattavasta kuvailusta, niin kattavasta että ensimmäinen kadonnut viestisikin teki paluun.

  June: En oo ihan satavarma oonko nähnyt jokaista jaksoa itekään, mutta aika suurella todennäkösyydellä. Boksia en oo koskaan omistanu ja oon kattonut sarjan jaksoja ainakin neljässä eri yhteydessä aina muutaman jakson kerrallaan. Yksi näistä oli armeijassa auditorion screeniltä jossa tunnelma oli kieltämättä kohdallaan.

  Kyllä sitä aikaa joskus hamassa tulevaisuudessa aina tulee, Valtakuntaa ei tosiaan kannata edes alkaa katsomaan hätäisesti vaan juuri täydellisen tilaisuuden ja tunnelman tullen.

  VastaaPoista
 8. Band of Brothers ja Valtakunta molemmat ovat olleet hankintalistalla pitkään ja luultavasti ovatkin oman aikansa ennen kuin pääsen niitä tilaamaan, kun tv-sarjakatseluni on nyt aika heikoissa kantimissa ja bokseja on vino pino odottamassa katseluaan. No, kai se Columbokin samalle listalle kuuluu, sillä viimeksi olen sitä katsonut joskus ihan pentuna.

  VastaaPoista