sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

2000-luvun parhaat elokuvat.


Kyselin viime vuonna haluavatko lukijat kuulla kuukauden ajan animaatioelokuvista, kulttielokuvista vai kaksituhattaluvun elokuvista. Tuolloin enemmistö päätti aiheekseni kulttikaman, mutta sen verran oli kannattajia viimeiselläkin vaihtoehdolla, että käsittelen nyt toukokuun ajan omia suosikkejani vuosiväliltä 2000-2009.

Mihinkään parhausjärjestykseen en ala niitä alustavasti latomaan, haluan esittelyjärjestyksen jollain tapaa mielivaltaiseksi ja vaikka yleensä suosin kronologista muotoa, ajattelin vaihtelun vuoksi kokeilla aakkosellista versiota, periaatteella elokuva per päivä. Eli ihan rystyslaskuopin mukaan 31 kappaletta elokuvia. Järjestys toteutuu alkuperäisnimen mukaan ja kaksi ensimmäistä taitaa alkaa jopa numerolla, siinä onkin arvailuille sijaa ennen tiistain koittoa.

Tuokin lukumäärä tuntuu melko pieneltä kokonaisen vuosikymmenen kattaakseen ja voi olla että jatkan aiheen parissa myöhemminkin. Parhaus itsessään on varsin suhteellista ja tämä onkin lähinnä kokoelma vaikuttavimpia elokuvaelämyksiäni, kokemuksia joita haluan todella jakaa niillekin, jotka eivät välttämättä muuten niitä löytäisi, tai ehkä käsitellä syitä miksi koen jonkun äkkiseltään pinnallisemmalta tuntuneen suuren produktion poikkeuksellisen vaikuttavana.

Makuni vaikuttavuuden suhteen kallistuu teemallisesti usein elämän synkälle ja melankoliselle tai nurjalle ja kieroutuneelle puolelle. Epäoikeudenmukaisuuden ja emotionaalisen ravistelun edessä on koettu parhaat elokuvakokemukset, toisaalta myös (audio)visuaalisen kauneuden edessä. Usein parhaiten toimiikin näiden kahden välinen kontrasti samanaikaisesti. Kuukauden aikana ei tulla näkemään Sormusten herroja, Yön ritareita, Kill Billeja tai edes Mulholland Drivea. En edes näe järkeä sisällyttää niitä tälle listalle, koska niistä saa kyllä lukea riittämiin muualtakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti