tiistai 24. huhtikuuta 2012

When there's no more room in television, tv-shows will walk the earth.


Tv:n katseluko tekisi ihmisistä aivottomia zombeja? Puitteet sille on ainakin paremmat kuin koskaan. Kuva: Walking Dead (2010)


Suomeen saatiin taas uusi ilmaiskanava, kun suuri yhdysvaltalainen FOX rantautui tänne. Kanavia satelee nähtäville siihen tahtiin, ettei yksi uusi kanava pääse hirveästi hetkauttamaan. Nelonen aloitti 90-luvun lopulla kanavavyöryn jolle ei näy loppua. FOX aloitti maamme valloituksen ylistetyllä Walking Dead -sarjalla ja vaikka zombie-sarja vaikuttaakin erittäin lupaavalta, kanavalla on vielä melkoinen urakka voittaa katsojia puolelleen kilpailun ollessa näin kovaa. Nelosen valttikortti oli alkaessaan Apinoiden planeetta -elokuvat ja se toimi oikein hyvin silloin. Enää se ei riittäisi mihinkään.

Nelosen ohella tuolloin aloitti kaapelikanava MoonTV, jonka amatööritasoiset ohjelmat nauttivat edelleen kulttisuosiosta. Metalli- ja hip-hop musiikin erikoisohjelmia, kasarimusavideoita, duudsoneita, festariraportteja, omat ohjelmat videopeleille, harrastelijaelokuville ja pornoarvosteluille jne. Haastattelut, raportit ja kokkiohjelmat eivät noudattaneet minkään valtakunnan korrektiussäädöksiä, ne tehtiin kännissä ja hyvä maku kaukaa kiertäen. Monille se toimi ponnahduslautana tuleville urille, vaikka käyttäytyivätkin kyseenalaisesti. Kyllä arkistoistani vielä löytyy nauhoituksia kun Wallu Valpio haastattelee Titiyota täysin seipäässä ja Meri-Tuuli Lindström polttaa häpykarvojaan festareilla. Se päivä, kun MoonTV lopetti varoittamatta toimintansa jäi kieltämättä mieleen. Ehkä sen piti tapahtua. Paluu tapahtui toissavuonna vähin äänin netti-tv:n muodossa, mutta mikään ei ole ennallaan.


Pari vuotta Nelosen ja MoonTV:n aloitettua toimintansa alkoi myös MTV3:n oheiskanava TVTV!, jonka ideana oli tuutata televisiosta silkkaa televisiota. Vanhoja klassikkosarjoja, pääosin hyvin viihdekeskeistä materiaalia. Vuosituhannen vaihteessa kanavalla nähtiin ensimmäinen juonnettu chat-ohjelma, jota veti tuolloin Yasir Gaily. Nykyään jokapäiväinen konsepti pystyi jopa koukuttamaan kaikessa typeryydessään, Gaily astui ennakkoluulottomasti pestiinsä, käsitellen kaiken sen hyökkäävänkin roskan varsin mallikkaasti. Pari vuotta myöhemmin kanava muuttui SubTV:ksi jonka jo kaikki varmasti tuntevatkin.


Nykyään meillä on näiden lisäksi myös Voicesta haarautunut TV5 ja LIV, kohtalaista sarja- ja elokuvatarjontaa. JIM, ihan mielenkiintoisia dokumentteja pienellä jenkkivarauksella, sekä tv-sarjoja. MTV3:n naisille suunnattu AVA, josta näkee edellisen päivän salkkariuusinnat ennen päivän uutta koitosta jos ei muuta. Kanavan Rachel Ray Showssa esiintyi muuten vähän aikaa sitten kohtalaisen tuoreessa lähetyksessä Vanilla Ice, joka veti... kyllä vain, Ice, Ice Babyn ja hieman Ninja rappia päälle! 2010-luvulla...


Ehdottomasti paras ns. ylimääräinen kanava omiin mieltymyksiini on kuitenkin YleTeema, dokumentti- ja elokuvatarjonta on laadullisesti jos ei määrällisesti ylittämätön. Mielenkiintoiset teemaillat ja -aamut on hyvin rakenneltuja ja tarjonta sopivan vaihtelevaa. Netissä toimiva YleAreena on ajatuksena erinomainen, mutta toistaiseksi harmillisen epäkäytännöllinen. Ohjelmat on nähtävissä vain vähän aikaa, eikä kaikkea ollenkaan. Myös hitaammat nettiyhteydet ja koneet voisi ottaa paremmin huomioon, sillä tällä hetkellä Areenan katsominen voi olla toisinaan hankalaa ilman kunnollista puskuritoimintoa.


Että tervetuloa vain FOX ja onnea.

3 kommenttia:

 1. Itsehän olen pudonnut kanavatarjonnan kyydistä jo ajat sitten. Digi-tv:n tuomat lisäkanavat vielä jotenkin sisäistin, mutta AVA:t ja kumppanit ovat menneet täysin ohi. Toisaalta enpä nykyisin juuri edes TV:tä katsele, joten samapa tuo.

  Mitä Foxiin tulee, niin olisivat tuoneet uutisetkin mukanaan. Sitä viihdettä katsoisin mieluusti.

  VastaaPoista
 2. Harvemmin tulee televisiota enää katsottua. Kaiken maailman tosi-teeveet, puutarhasisustusremottiruoanlaitto-ohjelmat ovat sen pilanneet niin totaalisesti, että oikein hirvittää. Eikä ihan heti loppua näy. Surullista onpi se. Foxille iso plussa Walking Deadistä, siitäkin huolimatta jälkijunassa sekin tänne saatiin....

  VastaaPoista
 3. Jep, Foxin uutiset toisi nimenomaan sitä uutta nähtävää ja se olisi ollut ihan toivottavaa, joskaan ei sen tarpeellisempaa.

  Tv-tarjonta on muuttunut dramaattisesti 2000-luvun aikana ja niin on moni muukin asia joka on johtanut siihen että television katselu on muuttunut paljon. Parhaat sarjat ja elokuvat saa niin helposti ennen tv-esitystä toisaalta, kaupasta ja netistä ja tiesmistä. Uutiset ja muut saa myös parhaiten netistä ja vaikka aina mukana olevasta kännykästä niin ei tarvitse sitä pyhää pääuutislähetystä kärkkyä.

  Monet ovat siirtyneet ruutujen ääreltä ja tulevaisuudessa kaikki tulee muuttumaan vielä enemmän, mutta eiköhän aina jää jäljelle ne tapojensa orjat, jotka nauttivat siitä putkesta jonka voi joka arkipäivä töiden jälkeen tiirata, Emmerdalesta salkkareihin tms.

  Mitä tulee tositeeveisiin, puutarhasisustusjne. ohjelmiin, ne taitavat olla yksinkertaisesti niin pirukseen halvempia työstää kuin oikeasti hyvä draamasarja, että turha panostaa kun rahat menisi kuitenkin hukkaan kun aina harvempi katsoo tv:tä.

  Walking Dead tulee ehkä vähän jälkijunassa, mutta eipä se haittaa, kunhan näyttävät sitten sen sarjan kokonaan ja samalla ohjelmapaikalla. Kolmosen ja nelosen suurella hypellä ruutuihin tuotuihin ja torsoiksi jääneisiin sarjoihin on palanut käpy jo liian monta kertaa.

  VastaaPoista