maanantai 17. tammikuuta 2011

UFOs & Paranormal Phenomena (1995)Viikonloppu kului tosiaan Juhan af Grannin dokumentteja seuraillen Kino Iiriksessä. Yhteensä kymmenen tuntia dokumenttia kolmeen päivään jaksotettuna vaatii jo hieman sulattelemista, etenkin jos aihepiiri koskee lähinnä kaikkea yliluonnollista. Perjantaina aloitettiin kolmiosaisella New Apocalypse: The Mankind's Last Exoduksella (1998), joka on melko syvä avaus moiselle maratonille. Jaksojen nimet ovat Antikristus, Pedon Merkki ja Salaliittoteoria, jotka kuvaavat jo aika hyvin sisältöä. Kaikkea mahdollista epäilyttävää kaivellaan ja tulkitaan, nostradamuksen ennustuksista ufohavaintoihin ja salaliittoihin. Haastattelut ja muu materiaali sijoittuu suurimmaksi osaksi Amerikkoihin, Eurooppaan ja Venäjälle. Tapahtumat on demonstroitu näyttelijöin, joista Juhan af Grann itse on näkyvimmin esillä.

Intruders (2002) on hyvin samankaltainen dokumenttina kuin New Apocalypse, se syventää hieman aiheeseen ja siinä on myös muutamia hyvin mielenkiintoisia yksityiskohtiakin. Teknillisesti se on uusimpana silotelluimman näköinen, hyvässä ja pahassa. Sarja jäi aikoinaan kesken ja sitä on vain kaksi osaa. Ilmeisesti Suomessa aikoinaan näytetty, mutten muista nähneeni ennen.

UFOt ja Paranormaalit Ilmiöt (1995) oli mielestäni viikonlopun paras pläjäys. Viisituntinen sarja piti parhaiten otteessaan ja käsitteli asioita kuitenkin jaarittelematta. Lars Sverdbergia parempaa kertojaahan ei Suomen maalta myöskään montaa löydy, hän toimi kertojana myös New Apocalypsessa. Dokumentti on palkittu kaikilla mahdollisilla alan palkinnoilla, palkittuja ovat toki nuo muutkin. Tämä on myös trilogian ainut sarja, jossa käsitellään suomalaisia tapauksia ja haastatellaankin monia niiden kokijoista. Kun ensimmäinen jakso alkoi, eiköhän siinä vilahtanut tähteläinen, josta kertova dokumentti tuli juuri lähiaikoina ylen kanavalta. Huuhaata juttu jos toinen tai sitten ei, hyvin mielenkiintoisia juttuja ufosieppauksista, kohdunryöstöistä, vierailijoiden kohtaamisista, salailusta, todisteista, elämästä, sielusta, kuolemasta, kummituksista, henkimaailmasta, selvänäkijöistä ja kaikenlaisista paranormaaleista ilmiöistä. Suosittelen tutustumaan jos aihe kiinnostaa. Grann totesi tilaisuudessa, että harkitsee käyttävänsä nykyistä sosiaalista mediaa jotenkin hyödykseen tulevaisuudessa ja ehkäpä sysää nämä dokumentitkin nettiin.

Mielenkiintoisia ajatuksia, varsinainen arvostelu pisteinhän ei aja kenenkään etua tällaisissa tapauksissa, sen takia en oikeastaan ikinä dokumentteja pisteytäkään, mutta nyt ajattelin heittää jotkut tähdet nimikkeiden perään. Dokumenttien informaatioarvoa yms. ei voi mitenkään kiistää ja pisteytys muodostuu nyt lähinnä mukaansatempaavudesta. Etenkin näissä viikottaisissa arvioissa pisteytys on muutenkin vain hyvin suuntaa-antava. Intruders saa esimerkiksi vähiten tässä tapauksessa siksi, että koin sen olevan niin selkeä jatkumo New Apocalypselle.. tai etkumo, hyvin samankaltainen jokatapauksessa. Ei se juuri huonompi ole, mutta tässä tapauksessa kärjistän mielipiteeni tähden eroilla.

Huomenissa tulee sitten tarkempaa selontekoa itse tapahtumasta.

Viikko 2:

Anders Engström: Vares - Pahan Suudelma (2011) ***
Mario Bava: Black Sabbath (1963) ***
Mika Kaurismäki: Honey Baby (2004) ***
Juhan af Grann: New Apocalypse (1998) ***
Juhan af Grann: Intruders (2002) **
Juhan af Grann: Ufos & Paranormal Phenomena (1995) ****
Alan Ball: Towelhead (2007) ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti