sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Surreal Sundays #3: Nunovó Tango (2009)Tsekkiläinen animaatio kuuluu ehdottomiin suosikkigenreihini. On surullista, että Suomeen kantautuu niin pieni murto-osa tuosta loistavuudesta, jolle varmasti löytyisi enemmänkin diggareita. Tunnetuimmaksi tsekkiläisanimaatioksi on muodostunut Myyrä-piirretyt, ja miksikäs ei, sinänsä loistava sarja. Omainaispiirteitä ovat tietyllä tapaa kieroutuneet hahmot ja ympäristö, sekä omintakeinen animaatiotyyli, sekä ennenkaikkea mykkyys. Tsekkiläiset animaatiot ovat lähes poikkeuksetta vailla puhetta, joka on korkeintaan korvattu jollain mutinalla tai äännähtelyillä. Tämä tekee niistä kansainvälisiä. Silti, esimerkiksi Myyrät eivät päässeet läpi Amerikan levitykseen markkinoita dominoivan Disneyn takia.

Tutustuin vähän aikaa sitten tsekkiläisen Amanita Designin tuotantoon, jonka työt painottuvat flash-peleihin. Teen myöhemmin erikseen jutun yhtiön Machinarium-pelistä, jonka voi suoriltaan nostaa yhdeksi kaikkien aikojen parhaista seikkailupeleistä ikinä. Se on kohtalaisen kovatasoinen titteli henkilöltä, joka on hakannut läpi sellaisen määrän genren pelejä kuin mitä on - eikä pelkästään kerran. Pelien animaatiomaailma on todella upea ja niin tsekkiläinen, voin Prahassa vierailleena todeta. Tomas Dvorakin musiikit ovat viimeistään heittomerkki jokaisen tsekkiläisen nimen päälle ja ne ovatkin jo ihan oma lukunsa. Machinariumin soundtrack on painettu vinyylille jo toisenkin painoksen verran, mutta kaikki ovat ikävä kyllä loppuunmyyty. Myös aiemman pelin Samorost 2:n soundtrack on ostettavissa ja lisä-ep Machinariumille ilmaiseksi ladattavissa. Yhtiö on tehnyt myös lyhytelokuvia ja musiikkivideoita, sekä kaikki osalliset omia projektejaan.

Nunovó Tango on Jaromír Plachýn tekemä musiikkivideo DVA nimiselle yhtyeelle. Musiikkivideo etenee kuin ekspressionistisin tangon askelin ja se on samalla kunnianosoitus vanhoille elokuville, bongailkaa siis tarkkana. Luultavasti tällä porukalla on myös tarkka sihti sen suhteen kenen kanssa tehdään yhteistyötä, sillä yksikään peli, musiikkivideo tai lyhytelokuva ei ole sisältänyt millään lailla yhdentekevää musikkia, kaikki ovat olleet hyvin määrätietoisen kokonaisia audiovisuaalisia treateja tsekkiskenen ystäville.

Tämä toimikoon samalla pienenä alustuksena Machinariumin tulevalle ylistykselle. Kyseessä on oikeastaan miltei interaktiivinen animaatioelokuva. Odotellessa voi käydä jo kurkkailemassa yhtiön tuotantoa tai tulevan pitkän animaatioelokuvan, Kookyn trailerin, jonka nuket ja lavasteet on suunnitellut pelienkin pääsuunnittelija Jakub Dvorský. Kuinkahan saadaan Kookya Suomeen, edes tsekkianimaation suurimpiin mestareihin lukeutuvan Jiří Bartan uutta elokuvaa kun ei ole saatavilla. Toisaalta Barta on ollut pitkään pannassa jo kotimaassaankin. Maailma toimii edelleen periaatteella, jossa paskaan kylvetään ja syydetään maailman miljardit, mutta omaperäisyydeltä ja näkemyksiltä on tapana katkaista parhaansa mukaan raajat ja lopuksi syljetään vielä päälle. Tuen ainekin itse Animata Designin porukan ja Bartan kaltaisia tahoja parhaani mukaan tai muuten niistä ei ole mahdollista nauttia jatkossa senkään vertaa.

Jaromír Plachýn animaatioita YouTubessa
Jan Sverakin Kooky trailer
Animata Designin musiikkivideo: Under Byen - Plantage

Animata Design

2 kommenttia:

  1. Oi, eksyin tämän blogipostauksesi kannustamana Youtubeen tuijottelemaan tsekkiläisiä animaatioita. Ihan parhaita! Lapsuudessani joitain katselin, ja aikuisiälläkin aina välillä tulee ajauduttua näiden pariin. Fanitan!

    VastaaPoista
  2. Hyvä että juttu inspiroi, tsekkiläiset on kyllä ihan ylittämättömiä ja tämänki sarjan voisin täyttää melkee pelkästää tsekeillä. Niissä on jotain todella kiehtovaa ja kieroa.

    VastaaPoista