lauantai 22. tammikuuta 2011

The Tourist (2010)Se ei tullut yllätyksenä, mutta The Tourist on vähän hölmö elokuva. Vahva laskelmointi paistaa läpi niin pahasti, ettei se edes haittaa enää. Lehdet maailmalla listaa Johnny Deppin ja Angelina Jolien maailman halutuimpien näyttelijöiden kärkeen ja nyt heidät on saatu yhdistettyä valkokankaalle. Ei mikään perfect match, mutta onpahan tökerömpiäkin pareja nähty.

Elokuva on amerikkalaistettu versio joitain vuosia sitten tehdystä ranskalaisleffasta, mikä olisi tietysti ihan mielenkiintoista nähdä tämän jälkeen. Anthony Zimmer (2005) nimeä kantava alkuperäisteos keräsi kriitikoiden kehut, muttei menestynyt rahallisesti. Luultavasi The Touristilta voi odottaa päinvastaista vastaanottoa. Tämä uusikin versio on kuvattu Euroopassa, mutta Pariisi jää hyvin aikaisessa vaiheessa taakse ja elokuvan päänäyttämöksi tuleekin Venetsia Italiassa. Amerikkalaisissa elokuvissa Eurooppa on tosin lähes aina jotakuinkin Pariisi, Lontoo tai Venetsia.

Elokuvalle on haettu 1960-lukulaisten vakoojia ja salaisia agentteja käsittelevien jännärien tuntua. Otetaan vertailukohdaksi vaikka Arabeski (1966), jonka pääosassa on Gregory Peck ja Sophia Loren. Angelina Jolie jäljittelee vanhojen aikojen tähtiä eleillään ja liikehdinnällään, mutta Jolie on kieltämättä aika jäätävä verrattuna Lorenin italialaisen lämpimään eläväisyyteen. Jolie ei ole roolissaan kuitenkaan täysin onneton, ainekaan hän ei onnistu ärsyttämään, vaikka yksi yliarvostetuimmista näyttelijättäristä onkin. Johnny Depp hoitaa roolinsa maneerimaisesti, iänikuisten vitsailujensa kera, ihan hyvin siis. Aihepiiriin sopivasti mukaan on saatu myös entinen Bond, Timothy Dalton.

Juoni on vähän kömpelö, kuten tällaisissa leffoissa tuppaa olemaan. Dialogi ja henkilöhahmotkin ovat ohuttakin ohuempia. Johnny Depp kertoi jossain lehtihaastattelussa viihtyvänsä hyvin Jolien seurassa ja yhteispelin toimivan. Harmi vain etteivät he viitsineet näyttää sitä kameran kuvatessa heitä. Mutta eipä kai se juuri haittaa, heppoinen elokuva joka sopii heppoisiin mielentiloihin jota katselee varsin sujuvasti, aivan kuten sopi olettaakin. Leffan loppukaneetti oli viimeinen niitti sen hölmöydelle ja teatterista sai poistua ihan tyytyväisenä.


4 kommenttia:

 1. Varmaan tämä menee dvd-versiona jossain vaiheessa aivot narikkaan -katseltavana, muuten ei erityisemmin kiinnosta.

  Blogissani on sulle tunnustus!

  VastaaPoista
 2. Tämä jää mulla varmaan sarjaan, jos joskus sattuu televisiosta näkemään. Trailerissa jo näki, ettei pariskunnalla ole yhtään kemiaa. Miksi sellaiseen vähiä rahojani tuhlaisin.

  VastaaPoista
 3. Mie taas oottelin tän näkemistä, kun kuvauksien aikaan uutisoitiin tähän tapaan http://194.137.237.104/viihde/N%C3%A4m%C3%A4%20starat%20vihaavat%20toisiaan/art-1288336255763.html

  Tuosta pysty päätteleen, että keskinäiset kemiat tulee näyttään aika jäätäviltä :D Mikäpä lienee sitten totuus, mutta useiden arvosteluiden perusteella taitaa tän näkeminen jäädä vuokravideo-ootteluun...

  VastaaPoista
 4. Puol vuotta myöhemmin ku ensi-ilta alko häämöttää ni lehdet alko kirjottaa täysin päinvastaista tekstia! Depp ylistää Jolieta, Depp ja Jolie viihtyvät hyvin yhdessä.. Totuutta on aina vähän vaikea arvailla, mutta pakkohan näyttelijöiden on yrittää mainostaa elokuvaansa kun se on teattereissa ja ajankohtainen. Haukkumiset hoidetaan yleensä sitten myöhemmin.

  Leffa on tosiaa ihan kelvollinen vuokra/televisio-katsottava, etenkin kun se ei hyödynnä teatterin isoa kangasta kovinkaan paljoa. Mikä on sinänsä harmi, koska satuin katsomaan sen teatterin isoimmassa salissa, joka on itselleni harvinaista.

  Ei elokuva siis missään nimessä huono ole, ihan viihdyttävä lajissaan, mutta hyvin on tyhjänpäiväinen, eikä siitä jää mieleen juuri muuta kun pari noloa dialogia. Kaipaisinkin genreen juuri tällaisia leffoja, mutta jos ensi kerralla mukana olisi vähän enemmän sisältöäkin! Pätevämpi juonikaan ei olisi pahitteeksi ja henkilökemioiltaan kolahtava pari kenties. Jollain tasolla nautin kyllä tästäkin epäsuhdasta parista, ehkä juuri siksi että se oli vain niin.. fiktiivisen näköistä.

  VastaaPoista