tiistai 18. tammikuuta 2011

We Do Exist - Viikonloppu Juhan af Grannin seurassaJuhan af Grann lyhyesti:

Pitkän linjan suomalainen dokumenttielokuvien tekijä, joka tunnetaan parhaiten uransa myöhäisemmistä ufo-ohjelmista. Dokumentit käsittelevät paranormaaleja ilmiöitä laajasti ja mielenkiintoisesti. Kymmenisen vuotta sitten yhteistyö mtv3:n kanssa loppui sukupolvenvaihdoksen myötä, Grann kirottiin lehtien ja kirkon toimesta, ohjelmia ei yksinkertaisesti hyväksytty. Sittemmin ohjaaja on pidellyt hiljaisempaa eloa tähän asti. Ufo-trilogian kaikki osat on palkittu alan palkinnoilla ja niitä on myyty ympäri maailman. Juhan af Grann näki viikonloppuna itsekin teokset pitkästä aikaa kokonaisuudessaan ja alkoi muistelemaan niiden apokalyptista työstöprosessia. Kun hän huomasi ohjelmien olevan edelleen freesejä, tuli ajatus niiden uudelleen levittämisestä netin välityksellä. Perinteisen median kääntäessä selkänsä Grann aikoo siis käyttää mahdollisesti sosiaalista mediaa tulevaisuuden hankkeissaan.


Kino Iiris järjesti viikonloppuna tämän unohtumattoman tapahtuman, joka keskittyi Juhan af Grannin elokuviin, monologipainotteiseen keskusteluun ohjaajan kanssa, sekä asiaa sivuaviin ufologin luentoihin ja elokuvakonserttiin, jossa bluesihtavaa jazzpsykedeliaa soittava sekstetti väritti videokuvaa kuulennoista. Jo itse elokuvien yhteiskesto oli kymmenen tuntia ja oheisohjelma ja tauot mukaan laskettuna teatterin äärellä tuli häärittyä viikonlopun aikana melkoisen hetken. Raskas, mutta antoisa kokemus.

Tämä on juuri sellainen kulttuuritapahtuma jollaisia kaivataan. Vapaaehtoistyöllä on saatu aikaan elämys täydelle salille, joka näkee ensimmäistä kertaa nämä palkitut dokumentit Suomen elokuvateatterissa. Kankaalla ne on nähty jo aikoinaan Las Vegasissa, johon niitä vaadittiin jo ennen aikojaan. Suomessa dokumenttielokuvia esitettiin televisiossa yli kymmenen vuotta sitten, jolloin itsekin tutustuin niihin ensikertaa. Kuitenkin, kuten J.A.G. tilaisuudessa totesi, ne esitettiin aikuisviihteen aikaan kello kolme yöllä. Niitä ei ikinä hyväksytty ja kun valta vaihtui mainostelevisiolla jatkoa ei enää tullut.

Kiistelty tekijä on raatanut paljon materiaalinsa eteen ja rahatkin on revitty omasta pussista. Grann toteaa ensimmäisen illan näytösten jälkeen ettei edes oma pussi riittänyt ja koko tuotantoprosessi oli niin apokalyptinen ettei siitä voisi puhua, menemättä liikaa henkilökohtaisuuksiin. Kolmonen osti kuitenkin esitysoikeudet aikanaan ja Grann kiitteleekin silloista kanavan päättäjää ohjelman mahdollistamisesta. Oikeudet myytiin myös yli sataan muuhun maahan. Siitä onkin päästy toiseen ongelmaan joka on kalvanut dokumentaristia, sillä elokuvia esitettiin monissa maissa myös ilman lupaa ja Grann kävi läpi oikeustaisteluita Lontoossa, Pariisissa, Montrealissa ja New Yorkissa vuosivälillä 1995-2004. Uusia ohjelmia ei ole aikoihin tullut väsymyksen ja ennen kaikkea rahanpuutteen vuoksi. Grann kuitenkin uskoo wikileaks-aikakautena ihmisten taas kiinnostuvan enemmän ympärilläolevista asioista, joten toivo jatkosta elää vielä.


Juhan af Grann. Kuva: shmakovka.info

Tapahtuma oli siis melkoinen menestys, Kino Iiris vetää rapiat sata penkkiä täyteen ja jokainen myös täyttyi. Tekijä itse astui esiin sanomaan muutaman sanan ennen elokuvien alkua ja esitteli kaikki henkilöt jotka tekivät sen mahdolliseksi. New Apocalypse -Mankind's Last Exodus (1998) on kolmiosainen tv:lle sovitettu sarja, joka aloitti viikonlopun ohjelman. Lahtelainen Kellarikinon porukka sai dokkarit tarvittavaan avi-muotoonsa teatterissa esitettäväksi. Tekniikka toimi nuhteettomasti, lukuunottamatta toisen osan pari minuuttia kestänyttä lievää tökkimistä. Kolmetuntinen rypistys jaksotettiin kahteen osaan ja toisen elokuvan jälkeen pidettiin taukoa. Kolmannen jälkeen Grann astui taas esiin kertomaan tuotantoprosessista ja vastaamaan kysymyksiin. Ohjaajan sana -osuus oli tietenkin vähintään yhtä mielenkiintoista kuunneltavaa kuin itse ohjelmat.

Juhan af Grann vaikuttaa median silmin täydeltä huru-ukolta ja hän kuvaa lehtien maalailleen hänet piruksi, kirkon mielipiteestä puhumattakaan. Näistä asioista johtuen mies on hiljaiseloa yllä pitänytkin. Luonnossa hän vaikutti kuitenkin hyvin huumorintajuiselta ja maanläheiseltä verkkareineen ja piikikkäine sutkauksineen. Grann kuvaa dokumenteissaan ihmisiä, joilla on ollut erinäisiä selittämättömiä kokemuksia, sekä kertoo näistä tapauksista dramaturgisin keinoin. Huuhaa-porukkaa on saanut heittää ulos projekteista ja ohjelmien sisältö pidetään mahdollisimman asianmukaisena. Ensimmäisen sarjan viimeinen osa käsitteli mm. uudelleensyntymää. Siinä esitetään tiettyjä mielipiteitä ja Grann taas itse sanoi viikonlopun aikana uskovansa kuoleman olevan lopullista. Lopuksi hän kehoittaa myös ajattelemaan näitä asioita omalla järjellään, muttei välttämättä päivittäin.


Roswellin tapaus. Kuva: Dailymail.co.uk

Jokaisen elokuvan loputtua annettiin ilman muuta raikuvat aplodit. Viimeisen teoksen jälkeen Grann toikaisi joka päivä ensimmäiseksi, että onko katsojien päät nyt aivan sekaisin. Informaatiota kokonaisuuksissa on paljon ja sitä on jatkettu demonstraatioilla ja muilla visuaaleilla, jottei tuntitolkulla tarvitsisi pelkkää jutustelua kuunnella.

Ensimmäinen asia jonka hän ensimmäisen päivän elokuvista kertoi, oli melko ulkokohtainen, mutta joka oli itselläni ja ilmeisesti muillakin mielessä päällimmäisenä. Eräässä kohtausessa Juhan af Grannin näyttelemä Jeesus suutelee Maria Magdalenan kanssa ja tästä Grann aloittaakin jutustelunsa, toteamalla "tytön oleva täysin aito juutalainen". Hän heittää myös perään että otosta kuvattiin paljon kauemmin kuin mitä lopulliseen tuotokseen leikattiin. Kevyen aloituksen jälkeen jatkettiin syvällisemmillä aiheilla.

Uskoo kuka uskoo, mihin uskoo, ajattelemista riittää viikonlopun jälkeen, mutta kuten Grann itse totesi, tämä oli ennenkaikkea kulttuuritapahtuma. Hienoa että löytyy kiinnostusta järjestää vapaaehtoistyöllä näinkin yllättävää ohjelmaa. Grann on ehkä nimellisesti populäärikulttuurin edustaja, mutta oma lehmä ojassa pilkistää vain äärimmäisen vähän. Rahan takia näitä juttuja ei ole tehty, vaan näyttääkseen ihmisille pintaa syvemmältä asioita joita on vaikea käsittää. Kuvattua materiaalia löytyisi kuulemma vielä satoja kiloja, mutta vakaan julkaisukanavan puuttuessa ne ovat piilossa päivänvalolta. Aika näyttää kuinka maailman ja Grannin käy.

Trilogia:

New Apocalypse - Mankind's Last Exodus (1998)


Part I - Antichrist
Part II - Mark of the Beast
Part III - Conspiracy Theory

Intruders (2002)

Part I
Part II


Nostradamus. Kuva: horrornews.net

Raamattu ja Antikristus, Nostradamuksen ennustukset, salaliittoteoriat, maailmanloppu, maailman uusi aikakausi, ulkoavaruuden vierailijat ja niiden toimittamat sieppaukset. Sarja käsittelee moninaisia kysymyksiä vailla vastauksia, sekä esittelee teorioita, ennustuksia, kokemuksia ja faktaa. Materiaalia ohjelmiin on kuvattu satoja tunteja, eikä kaikkea ole millään voitu julkaistakaan, kun se ei menisi kaikista sensoreista kuitenkaan läpi.

Ulkoavaruuden sivilisaatio on ollut pelissä mukana paljon ihmistä kauemmin ja se on meitä sata miljoonaa vuotta edellä kehityksessä. Tuttuja ja tuntemattomampia tapauksia sieppauksista ja kohtaamisista käydään läpi. Suurin osa haastateltavista ovat amerikkalaisia tai eurooppalaisia, mutta dokumentti visiteeraa myös itänaapurissamme, jossa toimitetaan ruumiinavaus vielä lämpimälle itsemurhapotilaalle sielunmetsästyksen merkeissä. Nämä elokuvathan ei ole välttämättä soveliaita herkimmille katsojille. Eikä kyse ole pelkästä aivojen kaapimisen näyttämisestä, vaan myös hurahtamisriskistä. Dokumentti esittää paljon asioita, joita ei pysty selittämään järjellä ja ilmiöitä, joille löytyy järkeenkäypä selitys vain valtion linjoja vastaan sotivista teorioista. Uskonnot ovat aikansa eläneitä ja ainut uskonto, jota ihmiskunnan tulisi enää palvoa, on terve järjenkäyttö.


UFOs and Paranormal Phenomena (1995)

Part I - Encourters of the Fifth Kind I
Part II - Encourters of the Fifth Kind II
Part III - Message from the Another Dimension
Part IV - The Mystery of Life and Death I
Part V - The Mystery of Life and Death II


Ulottuvuuksia, elämän ja kuoleman mysteerejä, henkimaailmaa ja yhteydenottoja avaruuden kansojen kanssa, suomalaisittain ja ulkomaalaisittain. Uudempia dokkareita hivenen kotikutoisempi, mutta kokonaisuutena äärimmäisen toimiva paketti mieliä askarruttavista aiheista.

Kiitokset Kino Iirikselle, Kellari Kinolle ja Juhan af Grannille, jotka tekivät viikonlopusta ikimuistoisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti