torstai 28. helmikuuta 2013

8-pallo (2013)

Aku Louhimies: 8-pallo (2013)

Pike on nuori nainen, joka pääsee vapaaksi lusittuaan tuomionsa, jonka ansaitsi nautittuaan liikaa narkkaamisen kiroista. Hänestä on myös tullut äiti, lapselle, joka on saanut alkunsa todellisesta narkkarien liigan kurkosta. Tähän hän ei haluaisi vapauduttuaan heti törmätä, eikä muutenkaan palata edelliseen elämäänsä. 8-pallo kertoo sopeutumisesta.

Aku Louhimies oli ilmeisen pettynyt, kun häntä ei palkittu Jussi-patsaalla viimevuotisella Vuosaarellaan. Hän iskee jo nyt uudella, hyvin samankaltaisella, brutaalilla, suomalaisen laitapuolen väestön kuvauksella.

Alkuun koko paketti vaikuttaa liikaa siltä, kuin se olisi Vuosaaren ylijäämistä koostettu, huomattavissa määrin samoilla teemoilla pelaava kyyninen synkistely. Väkivaltaa ja pahaa oloa.

Elokuvan olohuoneetkin täyttyvät aivan samasta ihmiset sairaannuttavasta tosi-tv:stä. Paria ideaa tosiaan kierrätetään edellisistä elokuvista, mutta luultavasti tällä haetaan tiettyä yhtenäisyyttä louhimieheläisen elokuvan maailmaan.

8-Pallo on toteutettu teknisesti korkeatasoisesti ja tunnelmaltaan tehokkaasti. Kohtaukset todella näyttävät joltain, ja ennenkaikkea tuntuvat joltain. Mässäilyä riittää hyväksi havaittuun epämiellyttävyyteen saakka, eikä mitään liiemmin peitellä. Se on toiminut Louhimiehellä aina."Koskaan ei ole liian myöhäistä"

Elokuvassa on keskeinen tarina ja muutamia sivuraiteita. Piken taistelu menneisyyden mörköjä vastaan on kautta linjan täysipainoinen tarinanrunko, mutta esimerkiksi Mikko Leppilammen esittämän nuoremman kytän rooli ei kanna mihinkään. Se jää parin muun hahmon lailla täysin ilmaan roikkumaan. Yksikään pienempi, välikappaleeksi sijoitettu hahmo ei sen sijaan petä millään tavalla.

Pikeä esittävälle Jessica Grabowskylle on annettava erityismaininta. Erittäin vaikuttava suoritus. Tällaisia rohkeita ja heittäytyviä rooleja on nähty suomalaisittain lähivuosina nimenomaan naisilta. Naisille jakaisinkin eniten tunnustusta rooleista 2010-luvun kotimaisissa elokuvissa.

8-pallo on hieno kotimainen, tasoltaan samaa luokkaa kuin Jussien parhaan elokuvan ehdokkaat tänä vuonna (voittajaa lukuunottamatta.) Toivottavasti saamme vielä parempaakin vuoden mittaan, mutta ei 8-pallokaan aivan huono Jussin viejä olisi.

Yhdessä asiassa olen kuitenkin täysin eri mieltä, sillä valitettavan usein on liian myöhäistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti