sunnuntai 6. marraskuuta 2011

George Harrison: Living in the Material World (2011)Vasta suuri musiikki- ja Harrison fani, sekä yksi parhaista elossa olevista amerikkalaisohjaajista, Martin Scorsese oli riittävän pätevä valinta ohjaamaan George Harrison retrospektiivin kymmenen vuotta sitten leskeksi jääneen Olivian mielestä. Scorsesella on oma tyylinsä dokumenttielokuvaamiseen, eikä se ole sitä yleisintä kaliiberia, sillä Scorsesella on tapana syventyä ja kaivella, kertoa kiertelemättä, kikkailla leikkauksen kanssa ja kuvata turhia dramatisoimatta. Scorsese on aidosti kiinnostunut aiheesta ja käy asiat lävitse hieman uudesta näkökulmasta.

Dokumentti on kaksiosainen ja kestää yhteensä kolme ja puoli tuntia, plus ekstrat päälle. Perinteisen Beatles-historiikin nähdäkseen kannattaa katsella The Beatles Anthology, siinä nähtävät osuudet on suosiolla jätetty vähemmälle, kuten muutenkin kaikki joka on yleisimmin käsiteltyä. Myös oikeudenkäynnit ja viimeinen menestysalbumi jää täysin mainitsematta.

Monty Pythonit ja jopa ex-heila Pattie Boyd tulee kuitenkin odotuksia tarkempaan syyniin, jotka ovatkin erittäin mielenkiintoisia aiheita. Erityisen mielenkiintoista on Harrisonin sukellus itämaisen mytologian tutkiskeluun ja puolestapuhumiseen, mutta myös fanaattisuus hyväntekeväisyyttä, puutarhanhoitoa ja Formuloitakin kohtaan on käyty läpi kiehtovasti. Kuvamateriaalista iso osa on ennenjulkaisematonta ja paljastuksista osa hieman yllättäviä, sillä esimerkiksi naistenmiehenä Georgea tuskin monikaan piti ja Olivia avautuu myös miehensä siitä puolesta. Haasteteltavina kuullaan mm. Paul McCartneya, Ringo Starria, Eric Claptonia, Pattie Boydia, Ravi Shankaria, Pythoneita, Yoko Onoa, Phil Spectoria, Dhani ja Olivia Harrisonia.


Dokumentista on kaupan keräilijän boksi, johon sisältyy kaksi näyttävää litografiaa, kehys, blu ray ja dvd versiot elokuvasta bonusmateriaaleineen, levyllinen vaihtoehtoisia versioita kappaleista, sekä 96 sivuinen kuvakirja. Erikseen myytävissä on 396 sivuinen jättikirja laajemmin varustellulla kuvakavalkaadilla ja isommilla printeillä. Boksi ja kirja on jo keretty tutkimaan ja hyväksi toteamaan, tilattavissa ovat ainekin Amazonista.

Dokumentti ei välttämättä ole sivullisen silmiin kaikista vauhdikkaimmasta päästä, vaikka Scorsesen tuotantohan ei pitkäpiimäisesti leikeltyä koskaan olekaan. Faneille tämä on silti ensisijaisesti suunnattu, vaikka keltanokkakin hyvän kuvan kohteesta saakin. Toteutus on myös sen verran kokonaisvaltainen, että dokkari kestänee uudelleenkatseluakin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti