torstai 18. helmikuuta 2010

Pagan Metal Documentary (2009)Dokkareita metallimusiikin eri tyylilajeista on saatu lähivuosina aika paljon. Viimeisimpiin kuuluvana Until the Light Takes Us joka kuvasi black metal-skeneä ulkopuolisen silmin. Amerikkalaiset tekijät haastattelivat monen vuoden ajan laajasti musiikkityylin keskeisimpiä tyyppejä.

Tälläkin kertaa on kyseessä amerikkalainen tekijä. Mutta tällä erää syyniin on otettu pakanametalli ja tekelettä mainostetaan sillä että se on ensimmäinen pakanametallista tehty dokkari. Koko genre on vähän leväperäinen käsite. Lähinnä tässä tarkoitetaan kumminkin suomalaisia juomalauluhenkisiä humppahevibändejä. Ei millään pahalla, mutta olisihan tämä vähän erilailla kiinnostanut jos haastateltavina olisi ollut vaikka Kampfarin tai Arkonan jäseniä.

Kyllä dokkarissa on kuitenkin yksi ehdoton pelastaja. Irlantilaisen Primordialin Alan Averill, joka on ehkä hienoimpia metallimuusikoita tällä hetkellä. Hän on äärimmäisen pätevä kaveri, jolla on hyvä yleissivistys, historian tuntemus, hän on erittäin sujuva puhuja, kertoja, hänellä on järkeviä mielipiteitä ja hän esittää maailman historian hienoimpai kappaleita, kuten Empire Falls, Coffin Ships ja Gallows Hymn (Kuunnelkaa jos ette ole kuullut!)

Muita haastateltavia ovat suomalaiset Turisas, Finntroll, Korpiklaani ja Ensiferum. Siinäkö se? Ei ihan. Mukaan on saatu perinteinen pakanayhtye Leaves Eye. Mikä? Niinpä. Jotain sinfonista naisheviä Saksasta joka ei tunnu liittyvän mitenkään koko aiheeseen. Dokkarissa nähdään joku epämääräinen musavideonpätkäkin heiltä, jossa naislaulaja kekkaloi minishortseissa. Myöhemmin näytetään myös hänen pikkusiskonsa bändin, Midnattsonin keikalta matskua biisin verran. Dokkarin alkupuolella vilahtaa pikaisesti myös fäärsaarelaisen Týrin keikkaa. Kaikkien bändien esiintymistä näytetään noin kokonaisen biisin verran, sen takia pituus onkin lähemmäs kaksi tuntia.

Bill Zebub on halpisdokkarien ja -leffojen tehotuottaja. metalliaiheisten ohjelmien lisäksi hän on tehnyt ilmeisen paljon todella kämästä b-elokuvaa. Pakanadokkarissakin hän keskittyy hyvin paljon epäolennaisuuksiin. Musiikkia ei oikeastaan kovin paljoa käsitellä, lähinnä eurooppalaisia ihmisiä, kulttuureja ja historiaa. Suomalaisten ulosantikin on niin tökstähtelevää ja epämääräistä, että homma vaikuttaa välillä vähän pitkäksi vedetyltä sketsiltä.

Noh, kyseessä on kumminkin paras pakanametallia käsittelevä dokumentti. Vaikea lähteä arvioimaan pitäisikö ykkössijansa jos aiheesta tehtäisiin toinenkin kilpaileva tuotos. Mutta jokatapauksessa onhan tämä aiheesta kiinnostuneille ihan ehdoton, että katsokaa vaan vaikka vähän epäkohtiin puutuinkin. Kaikella kunnioituksella suomalaisia bändejä kohtaan jotka tässä esiintyvät, onhan tätä ihan hauska kattella. Suomalaiset on mitä on.

Pagan Metal Documentary youtubessa 12 osassa

Bill Zebubin kotisivutPrimordial.

2 kommenttia:

  1. Pitää katsoa tämä ja kirjoittaa omat näkemykset tästä ylös. Vähän kyllä epäilyttää jos siinä käsitellään Leaves' Eyesia ja Liv Kristineä.

    VastaaPoista
  2. Ja oma tulkintani dokkarista:

    http://piparnakkeli.wordpress.com/2010/02/23/pagan-metal-documentary/

    VastaaPoista