perjantai 6. tammikuuta 2012

Air sävelsi soundtrackin mykkäklassikon uuteen restauroituun versioon.


Air: Moon Rock on Nowness.com.

Loungecore duo tekee soundtrackin George Mélièsin Matka Kuuhun elokuvan uuteen värilliseen versioon. 

Ranskalainen ambient electronica bändi Air antaa oman kosmisen kosketuksensa uudelleen restauroituun värilliseen versioon George Mélièsin ikoniseen vuoden 1902 elokuvaan Matka Kuuhun (Le Voyage dans la Lune / Trip to the Moon). Teknisesti innovatiivinen aikanaan, Mélièsin mestariteos, joka oli pioneeri trompe l'oeil (silmää harhauttavien) objektien käytössä, papier-mâché (paperimassa) lavasteiden luomisessa ja päällekkäislvalotuksen hyödyntämisessä, kertoi ensimmäisen tieteiskuvitelman elokuvan historiassa. Tarinassa nähdään tähtitieteilijä prof. Barbenfouillis, jota esittää Méliès itse, sekä kuusi kollegaa jotka laukaistaan kuuhun tutkimaan luolia pinnan alla ja pakenemaan paikallisia, hyönteisen kaltaisia seleniittejä. Värikela, Mélièsin käsin maalaama, löydettiin 1993 espanjalaisesta elokuvarkistosta La Filmoteca de Catalunyasta ja sen restauroimiseen meni kaksi vuosikymmentä. Se on esitetty tänä vuonna Cannesin filmifestivaaleilla ja julkaisuajankohdaksi DVD:lle on kaavailtu helmikuuta. Uuden printin kaleidoskooppinen paletti terävöittää elokuvan hallusinaatio aspekteja - jotain johon Air halusi yltää soundtrackillaan. "Halusimme antaa erittäin surrealistisen säväyksen elokuvaan" sanoo ryhmän toinen puolisko Jean-Benoît Dunckel. "Musiikin on saatava poistumaan maan pinnalta." Versaillesissa syntyneet muusikot, jotka sävelsivät aiemmin soundtrackin Sofia Coppolan debyyttiin The Virgin Suicides, sävelsi elokuvan inspiroimana kokonaisen albumillisen musiikkia, johon lainaa vokaalejaan Au Revoir Simone ja Victoria Legrand Beach Housesta. "Kun ihmiset puhuvat [elokuvassa] päätimme käyttää eläinten ääniä" selittää yhtyekumppani Nicolas Godin. "Halusimme tehdä päinvastoin kuin Walt Disney. Hän ottaa eläimiä ja laittaa ne puhumaan ihmisten kielellä. Meillä on farmi ääniä ja elefantteja."

-Nowness.com

Loungecore onkin aika mainio määritelmä Airille ja täytyy sanoa että tällä kertaa on päästy aika utuisille sfääreille. Upealta kuulostaa ja hienolta myös näyttää. Värit ja musiikki tuntuvat tekevän kunniaa klassikolle vai mitä mieltä?

2 kommenttia:

  1. Näyttää aika huisilta! Pääsisiköhän tuon näkemään valkokankaalla jossain..? Laitoin heti ennakkotilauksen Stupidoon vetämään, tämänkaltaiset projektit kiehtovat suuresti.

    Hienoimpiin elokuvakokemuksiin kuuluu Metropoliksen näkeminen live-säestyksellä Orionissa, en kyllä harmikseni muista kyseistä kokoonpanoa.

    VastaaPoista
  2. Olis kyllä aika hienoa nähdä kankaalla ja ennenkaikkea Airin livesäestyksellä, mutta siihen pitäisikin sitte järjestää jotain bonusta että bändi saapuisi paikalle, kun itse elokuva kestää sen 14 min. Air voisi tietysti kiertää keikkailemassa teemalevyn merkeissä joka sisältäisi leffan lisäksi muuta videotaidetta. Mutta kelpaisihan leffan nähdä isolta kankaalta sellaisenaankin, ehkä jollain festarilla tänä vuonna?

    Uskon että Metropolis on ollut vaikuttava! Onneksi tollasia järjestetään nykyään tasaisin väliajoin, pidän kyllä kovasti ja käyn mahdollisuuksien mukaan niin usein katselemassa/kuuntelemassa kuin pystyy.

    VastaaPoista