sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Hei me karpataan, TV5


Hei me karpataan on uusi tv-ohjelma TV5 kanavalla, joka ratsastaa surutta trendiksi muodostuneen karppauksen kustannuksella. Karppaus on ollut jo pitkään otsikoissa lehdissä ja muissa medioissa. Niissä se on hyvin harvoin esillä todellisessa valossa ja sitä se ei tosiaan ole tässäkään sarjassa. Ruokateollisuus ja loputon määrä muita tahoja rahastaa ja valehtelee ihmisille päivittäin ja kun vastarintaa alkaa esiintyä yleistä terveysoppia kohtaan se yritetään nujertaa täysin vääristetyillä ja perusteettomilla jutuilla.

Uusi tv-sarja tuntuu olevan vain ja ainoastaan sponsoreiden ehdoilla toteutettu markkinointikanava, jossa yritetään harhauttaa ihmisiä valitsemaan edelleen se einesvaihtoehto, joita on kiireellä kiikutettu kauppoihin kysynnän kasvaessa. Karppaukseen tutustuvalle viedään ohjelmassa aloituspakkaus, johon kuuluu pari mikroateriaa, vähähiilihydraattista leipää ja lääkkeitä. Ehkä parempi kuin ei mitään, mutta olisi ollut ihan reilua saada aiheesta oikea ohjelma, jota tekisi asialle oikeasti omistautuneet tahot. Nyt meillä on vähän sinne päin neuvovia ulkopuolisia. Mikäs siinä jos ulkopuoliset olisivat viitsineet tehdä kunnon taustatöitä, mutta nyt vaikuttaa siltä että he eivät joko tiedä mistä on todellisuudessa kyse tai sitten käsky on käynyt taas kerran ylemmältä tasolta. Luultavasti sekä että. Ihmisille kun ei millään haluttaisi antaa mahdollisuutta kuulla aiheesta puolueettomasti, ellei ota asiasta itse selvää.

Julkkiskokki Sami Garam näyttää avausjaksossa kuinka tehdään nakkimunakas. Nakit käytetään pannulla ja munat perään. Munakas on tietysti hyvä vhh-ruoka (aamiaiseksi tai välipalaksi ainekin), einesnakit ei niinkään, mutta pitikö nyt ihan oikeasti näyttää miten sitä tehdään? Garam ei väitäkään olevansa mikään karppaaja ja yrittää kalastella kansan suosiota myönnytyksillä, jotka eivät tähän elämäntapaan tyypillisesti kuulu. Tällä tv-kokki pitää huolen myös pidemmän linjan vannoutuneiden karppaajien hihojen palamisesta, kun suosittelee annettavaksi myöten sokerillekin, koska eihän kaikesta kannata luopua. Garam taitaa myös olla vähärasvaisuuden kannattaja, joka on aikas paljon tätä vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista elämänkatsomusta vastaan. Karppaus ei ihan toimi noin. Koulukuntia on käytännössä niin montaa kuin ihmistäkin, jokainen löytää sen oman paikkansa sen mukaan, mikä tuntuu parhaalta tai mitä elimistö vaatii, mutta lähtökohdat ja opit pitäisi antaa ihmisille totuudenmukaisesti.

Karppaus ei todellakaan ole pelkkä laihdutusmuoto, monen terveys jopa vaatisi sitä ja tämän takia olisi reilua saada siitä puolueettomampi ja lahjomattomampi kuva. Toki sarjaa tullee katsottua jatkossakin, vaikka jo pelkän viihteen varjossa. Ehkä ensi viikon kokkikulmauksessa näytetään mitä kaikkea Karppisten paahtoleipien päälle voi oikein kasatakaan tai ehkä jopa opastetaan Kokkikartanon valmisaterioiden asettelua mikroon. Kenties Heseen Karppurilaiselle? Mahdollisuudethan näyttäisi olevan rajattomat!

Fit Karppaaja lehti muuten ilmestyi kauppoihin vasta, toki sponsorivetoinen myös, mutta sisältää vastapainoksi reilusti asiaa! Jatko on kiinni numeron menekistä.

2 kommenttia:

 1. Amen! :D

  Tuntuu kieltämättä hieman pöhköltä, kun "suosioon" nousseesta karppibuumista (siltä se median lietsomana vaikuttaa) on alettu tekemään näkyvää bisnestä, samaan aikaan yksi jos toinenkin virallisterveellistä ruokaympyrää suosiva lääkäri on viemässä karppiperheiltä lapsetkin pöydästä. Mielenkiintosta nähdä, kuinka kauan tämäkin pysyy puheenaiheena.

  Kaikki ei tosiaankaan tee tätä vain laihdutusmielessä :)

  VastaaPoista
 2. Yhtä isona, ainakaan samassa mielessä ei voi pysyä puheenaiheena vuositolkulla. Buumista sen soisi asettuvan aloilleen rinnakkaiseksi hyvinvoivaksi vaihtoehdoksi, josta ei tarvitsisi tehdä niin suurta numeroa, mutta johon saisi tarjontaa kaupoista ja asiallista tietoa halutessa.

  Onhan tuo ruoka- ja rasvasota kai pari vuosikymmentä jo pinnan alla muhinut. Nyt se on viimein ryöpsähtänyt esiin näkyvästi ja hyvä niin. Bisnes on bisnestä ja kaikki joilla on aikaa ajatella vain rahaa, sen myös tekevät ja yrittävät käännyttää kaiken pinnalle pulpahtavan rahaksi hinnalla millä hyvänsä.

  Tietenkin on hyvä että uusia tuotteita yms. pukkaa markkinoille mutta kannattaa myös tarkastaa mitä ne sisältää. Jos karppaa esim sen takia ettei ne viljat yms sovi elimistöön ni ei sitten kannata niitä Karppisia kiskoa (sis. vehnägluteenia, vehnäjauhoa, vehnäkuitua)

  VastaaPoista