tiistai 23. heinäkuuta 2013

The Bluebeard (Barbe bleue, 2009)

Catherine Breillar: The Bluebeard (Barbe bleue, 2009)

Catherine Breillat on tunnettu hieman häiritsevistäkin seksuaalisuutta käsittelevistä elokuvista. Rakkautta & Anarkiaa festareilla aikoinaan näytetyt Breillatit tulivat tutuksi SubTv:n ja Nelosen tv-esityksistä vuosivälillä 2005-2007. Sisarelleni, Romance ja Sex is Comedy näytettiin tuona aikana kukin pariin kertaan. Elokuvasovitus Siniparrasta poikkeaa tutusta kaavasta päällisin puolin.

Juuri Charles Perraultin versioon kansansadusta kiteytyy paljon olennaisia asioita siitä, mitä Breillatin aiemmat elokuvat ovat syvimmiltään. Synkkiä, varoittavia tarinoita nuoren tytön uteliaisuudesta ja vaaroista joita aikuistuminen tuo mukanaan.

Suoran sovituksen sijaan elokuva kerrostaa tarinan nuorten tyttöjen lukuhetken lomaan. Pikkuvanhalla nuoremmalla- ja pelokkaammalla vanhemmalla siskolla on tietynlainen valtataistelu meneillään, joka kertautuu tarinassa tarinan sisällä. Paljon hyviä ideoita, muutamia nättejä kuvia.

Kaikkiaan elokuva ei tuo niin paljoa kuin sillä olisi ollut potentiaalia. Lavastukseen käytetty vaiva menee hukkaan kun kuvaus ja leikkaus on epäinnostavaa. Sen lisäksi musiikin ja äänten laiminlyönti on kohtalokas virhe. Mielenkiintoinen, vajaaksi jäävä lisäys genreen. Trilogiaksi aiotun satusovitusten sarjan toisena julkaisuna seurasi vuotta myöhemmin Sleeping Beauty (2010) eli Prinsessa Ruusunen. 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti