tiistai 16. heinäkuuta 2013

Saako muusikko-murhaaja-kirkonpolttaja Varg Vikernes jälleen uuden lisänimen?

Epätodellinen yhteensattuma, mutta alunperin piti kirjoittaa tänään Varg Vikernesin ja Marie Cachetin tuoreesta elokuvasta ForeBears (2013), jonka sain tänään katsottua. Elokuvan katsomisen luonne ja koko aiheesta kirjoittamisen merkitys muuttui aika radikaalisti, kun tänä samaisena päivänä uutisoitiin Vikernesin ja Cachetin vangitsemisesta Ranskassa massamurhan suunnittelusta epäiltynä.

Uutisoinnin perusteella syytökset on kehitetty täysin leväperäisin pelkoon pohjautuvin perustein, mutta median uutisointi on tavalliseen tapaan hyvin sattumanvaraista. Vikernesillä on äärimmäisen vahvoja rotupuheita ja murhatausta, joten olisi silmätikkuna pienemmästäkin. Puhumattakaan että olisi jo vihattu muutenkin, mutta älköömme tuomitse massamurhan suunnittelusta ennen kuin on näyttää vedenpitävää todistetta. Vikernes julistaa muinaisten esi-isien tapojen, eurooppalaisen kulttuurin ja pakanauskonnon puolesta, mutta omien lasten kasvattamisella näihin asenteisiin.

Vikernes on toisaalta kova julistamaan asioita ja vaihtelemaan myöhemmin lausuntojaan. Arvaamaton mies, josta riittää enemmän myyttejä kuin faktaa. Uutisoinnissa hänet on tituleeraattu Breivikin kannattajaksi, sympatiseeraajaksi, jopa työn jatkajaksi, vaikka hän on tuominnut Breivikin teon alusta asti. Utøyan saarella toimitetun massamurhan tekijä valitti norjalaisen vankilajärjestelmän yllyttävän itsemurhaan, johon Varg totesi aihetta koskevassa jutussaan mm. toivovansa hänen sitten tekevän sen.

"To Breivik I can only say I hope you do kill yourself. You have killed more Norwegians than the entire Muslim population in Norway has done the last 40 years, and you claim to be a Norwegian nationalist and patriot fighting (alongside your Jewish masters) against Islam, to protect us against their crimes!? I am sorry to say so, but you have made a big mistake. Islam has been imported to Europe by Jews, so that guys like you would run to the Jews and fight for them like you did when you murdered future mothers of Norwegian children. Death to you and to all other "European" Zionists out there as well! You are the main problem for Europe, because guys like you allow the Jews to run Europe into the ditch. The Jews would not have been able to do anything to us if it hadn't been for Christian losers like you!

With that said, I think it is about time we draw the line here. If you, dear European nationalists, really want to save Europe (as a biological term) you have to realise that the only thing to do is to cast aside all Christian and other international nonsense and embrace only the European (i. e. Pagan) values and ideals and if you like the European deities as well. If you work for Christianity in any way you work for the Jews. Plain and simple."

- Varg Vikernes (Burzum.org - War in Europe: Part V - Breivik Unveiled)

Täytyy sanoa, että mies on lievästi sanottuna omistautunut aatteilleen ja maailmankatsomukselleen, joka esiintyy keskivertoihmiselle täysiverisenä sosiopaatin harhaisena holismina ja kapeakatseisena utopiana. Otetaanko esimerkkinä vaikka Vargilta vankilasta vapauduttuaan ilmestynyt kirja, Sorcery And Religion In Ancient Scandinavia (2011). Tietokirja Euroopan, ihmisten, eläinten, uskonnon, taikuuden ja julmalten historiasta. Tietokirja ilman lähteitä, koska kaikki tieto aikojen alusta lähtien, on Vargin itsensä päättelemää.

Aivan samalla tavalla Vargin ranskalainen puoliso, Marie Cachet, on muinaisen eurooppalaisen kulttuurin pyhä sanansaattaja. Heidän tuore yhteinen elokuvansa, Kuolleiden kirjaan (Egypti) pohjautuva ForeBears on kertomus Vargin kivikaudella eletystä edellisestä elämästä, samalla kun toimii Vargin (tämänhetkisen elämän) elämänkerrallisena viitteellisenä kuvauksena.

Vargilla on vahva taipumus muinaisen kaipuuseen, jonka hän on myös esittänyt yksioikoisesti. Hänen mielestään taide on suorassa linjassa sen vanhuuden kanssa, siihen pisteeseen asti, että toteaa aiemmin mainitussa kirjassaan luolapiirrosten olevan kaunein taiteenmuoto mihin ihminen on koskaan kyennyt, ja ettei ihminen ole ennen niiden tekemistä taidetta tarvinutkaan, sillä tajusi taivaanrannan katselun riittävän.

Varg on mielenkiintoinen seurattava ja olen itse taipuvainen kiinnostumaan mielenkiintoisista taiteista, jopa ennemmin kuin ns. hyvistä. Se kattaa tämän rikollisenkin henkilön kokonaisuutena, sen sijaan että olisin kiinnostunut pelkästään musiikista, joka kallistuu omassa mielessäni ennemminkin ns. hyvän puolelle. Black metal - siinä missä ambient - ei avaudu kaikille kuulijoille, ja heille sanottakoon että tämä mies on tehnyt muutamia kaikkien aikojen parhaista black metal -kappaleista ja -albumeista. Mielipide toki, mutta varsin yleinen. Vankila-aikana jo olosuhteiden pakosta tehdyt syntikkalevyt, sen enempää kuin elokuvan soundtrackinakin toimiva uusin albumi eivät kuulu ambient-musiikin parhaimmistoon, vaikkeivät huonoja ole nekään.

Itse musiikkiin kohdistuvilta mielipiteiltäkään ei ole aikojen saatossa vältytty. Varg on tuominnut luonnollisesti mm. kaiken black metalin. Vargin ensimmäinen vastalause ja genren (itse asettamien) trendien vastustaminen alkoi ironisesti Filosofem albumilla (nauhoitettu 1993, julkaistu 1996), josta tuli sittemmin käsitteen "black metal" kaikista merkittävimpiä ja jäljitellyimpiä julkaisuja. Vankila-aikanaan Varg julisti kieltäytyvänsä koko musiikkityylistä, koska se on pohjimmiltaan syntynyt mustan väestön keksimästä rock-musiikista. Vapauduttuaan hän julkaisi kuitenkin perinteiseksi black metal -musiikiksi luettavaa musiikkia, josta itse käyttää nimitystä "metalli". Darkthronea lukuunottamatta hän on julistanut kaikki muut skenen edustajat säälittäviksi rotiksi ja matkijoiksi.

Jälleen kerran voi joutua puolustelemaan arvostavansa kaikesta huolimatta tätä miestä, Varg Vikernesia, vaikkakin vain hänen musiikkinsa vuoksi, mutta asetelkoon mies itse sen mitä asiasta on sanottava:

"I don’t think Burzum has ever even addressed religious matters, other than describing different European myths. Burzum is not a political or religious band, or even an anti-religious band. Burzum is music; art if you like, and the interpretation of art lies in the eye of the beholder. I might be Nordic, heterosexual and have a Pagan ideology myself, but why would I expect the fans of my music to be just like me?

I am a narrow-minded ultra-conservative anti-religious misanthropic and arrogant bigot, alright, and I have a problem with just about everything and everyone in this world, but I am not demented, and if those who are not like me are able to enjoy my music that is all fine by me. Be a Christian-born black gay feminist converted to Judaism for all I care, or worse; a Muslim. Just stay off my lawn… :-)

Oh, and I may add that I have a problem with most Nordic heterosexuals with a Pagan ideology as well."

- Varg Vikernes  (Stereogum.com)

Palaan siihen elokuvaan sitten joku toinen päivä.

2 kommenttia:

  1. Ah, ihana Varg. :P Kun mulla on henk koht iso ongelma NSBMn kanssa ja siks oon ollu hetkittäin epätoivoinen, ett voinko edes kuunnella niin rakasta Burzumiani, mut toi viimeinen juttu pelasti.
    t: vassari femmari lähes-lesbo ateisti rotupetturi

    VastaaPoista
  2. Kyllä, se on surullista että ihmiset vetävät omia johtopäätöksiä musiikkimaustakin. Joskus artistien ideologiat saattavat häiritä itseäkin, mutten helposti jätä hyväksi kokemaani musiikkia kuuntelematta pelkästään ulko-musiikillisista syistä.

    VastaaPoista