torstai 20. toukokuuta 2010

Robin Hood (2010)Rikkailta köyhille rosvoava jouskarimestari Robin Hood on yksi niistä hahmoista, joita filmatisoidaan ja lainataan varmasti vuosittain jossain yhteydessä. Itselleni tutuimmat vakavasti otettavat kuvaukset ovat ensimmäisiin elokuvauksiin kuuluvat Douglas Fairbanksin tähdittämä Robin Hood vuodelta 1922, Errol Flynnin versio The Adventures of Robin Hood, 1938, Disneyn 1973 tehty eläinsovitus ja Robin Hood - Varkaiden ruhtinas, 1991, jossa pääosan esitti Kevin Costner. Nämä ovat toteutettu jotakuinkin perinteisiksi seikkailuelokuviksi, harmitonta ja hauskaa siis. Sitten on niitä komedia- ja parodiavariaatioita, joista tunnetuin lie Mel Brooksin Sankarit sukkahousuissa (Robin Hood - Men in tights, 1993). Tämä uusi Ridley Scottin näkemys on astetta synkempi, muttei silti liian vakavaksi menevä tarina siitä kuinka legenda sai alkunsa. Rosvoamista ei siis nähdä, vaan tapahtumat jotka johtivat Robinin lainsuojattomaksi tuomitsemiseen.

Ohjaaja Ridley Scott muistetaan varmasti ikuisesti parhaiten kahdesta Scifi-spektaakkelistaan, Alienista ja Blade Runnerista. Eniten hän on silti ohjaillut juurikin tällaisia eeppisiä historiallisia draamoja, oli ne sitten fiktiivisiä tai muuten vaan arvailtuja. Ensimmäinen elokuvakin oli samaa kastia, Kaksintaistelijat (The Duellists, 1977), joka ei kuulu Scottin parhaimmistoon. Omat suosikit ovat oikeastaan Kolumbuksen reissun vuosipäivän kunniaksi valmistettu 1492: Paratiisin valloitus (1992) ja Gladiaattori (2000). Robin Hood on ihan hyväksyttävä nimeke Scottin filmografian historisten teosten jatkeeksi. Silti tieto Scottin suunnittelemasta kahdesta Alienin esiosasta saa ohjaajan kiinnostamaan oikeasti pitkään aikaan. Hän taisi julistaa jo scifi-elokuvan kuolleeksikin tuossa joitain vuosia sitten, mutta kokeileepa ilmeisesti sitten puhaltaa itse henkeä genreen.Russel Crowe näyttelee Scottin luottomiehen ominaisuudessa pääroolin ja hyvin sen tekeekin, astetta karskimpana Robinina. Roolitus on muutenkin onnistunut erinomaisesti kaikin puolin. Cate Blanchett on loistava valinta Marioniksi ja Oscar Isaac tekee omasta mielestäni yhden elokuvan parhaista suorituksista sopivan kusipäisenä prinssi Juhanana. Eipä valittamista muissakaan valinnoissa.

Kuvaus on aika paljon synkänpuoleista ja väritöntä, mutta välillä päästään niiden värikkäidenkin maisemien makuun. Näyttävät lavasteet tarjoavat hyvät puitteet mukavan tarinavetoiselle kerronnalle, joka on muuten hyvin käsikirjoitettu. Juonenkulku ei ole kumminkaan liian ilmeistä, vaikka tarina tuttu olisikin. Sopiva määrä kevennyksiä siellä täällä tasapainottaa myös kivasti kokonaisuutta. Taistelukohtauksia ei ole liikaa ja ne on toteutettu ihan näyttävästi ja hyvällä maulla. Loppukahinat menee ehkä hivenen överiksi, muttei varsinaisesti vaivaksi asti.

Robin Hoodia voinee pitää Ridley Scottin välityönä, mutta varsin katsottavana sellaisena. Ei siinä mitään menetä jos jättää katsomatta, mutta ihan mukavastihan siinä saa kaksi ja puolituntisen menemään. Luultavasti juuri ensi-iltaan tullut Prince of Persia tarjonnee viihdyttävämpää räimettä, mutta jos haluaa vähän muutakin niin Robin Hood on siinä tapauksessa ihan suositeltava elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti