keskiviikko 11. tammikuuta 2012

1001 ______ You must ____ before You ____!!

Englantilaisen Quintessence Editions Ltd.:n julkaisema mitä mainion tietokirjasarja on varmasti tuttu suurimmalle osalle populaarikulttuuria seuraavia, luultavasti ainakin elokuvateemaisen opuksen osalta. Jos sarjan julkaisutahti jatkuu samanlaisena menee yksi hujaus kun tarvitsemmekin jo teoksen 1001 1001-kirjaa jotka sinun tulee lukea. Osa aihealueista tuntuu hieman hassuilta äkkiseltään ja kokonaisvaltaisesti kaikista voi yhden ihmisen elinikä riittää tuskin murto-osaan, mutta tässä lista toistaiseksi julkaistuista niteistä, wikipediasta koottuna:, ja sitten niihin mielipiteisiini niistä lukemistani:






1001 Movies You Must See Before You Die 
by Stephen Jay Schneider (Editor); published 2003, updated 2011.


1001 Golf Holes You Must Play Before You Die 
by Jeff Barr (Editor); published March 1, 2005.


1001 Natural Wonders You Must See Before You Die 
by Michael Bright (Editor); published May 1, 2005.

1001 Albums You Must Hear Before You Die 
by Robert Dimery (Editor), Preface by Michael Lydon; published February 7, 2006.

1001 Books You Must Read Before You Die
by Peter Boxall (Editor), Preface by Peter Ackroyd; published March 6, 2006.

1001 Gardens You Must See Before You Die 
by Rae Spencer-Jones (Editor), Preface by Alan Titchmarsh; published February 1, 2007.

1001 Paintings You Must See Before You Die
by Stephen Farthing (Editor), Preface by Geoff Dyer; published March 20, 2007

1001 Buildings You Must See Before You Die
by Mark Irving (Editor), Preface by Peter St John; published October 23, 2007.

1001 Classical Recordings You Must Hear Before You Die 
by Matthew Rye (Editor), Preface by Steven Isserlis; published February 12, 2008.

1001 Historic Sites You Must See Before You Die 
by Richard Cavendish (Editor), Preface by Koichiro Matsuura; published April 15, 2008.

1001 Foods You Must Taste Before You Die
by Frances Case (Editor), Preface by Gregg Wallace; published June 6, 2008.

1001 Wines You Must Try Before You Die
by Neil Beckett (Editor), Preface by Hugh Johnson; published June 6, 2008

1001 Days That Shaped the World
by Peter Furtado (Editor), Preface by Michael Wood; published October 1, 2008.

1001 Inventions That Changed the World 
by Jack Challoner (Editor), Preface by Trevor Baylis; published February 15, 2009.

1001 Children's Books You Must Read Before You Grow Up 
by Julia Eccleshare (Editor), Preface by Quentin Blake; published September 21, 2009.

1001 Beers You Must Try Before You Die
by Adrian Tierney-Jones (Editor), Preface by Neil Morrissey; published May 3, 2010

1001 Video Games You Must Play Before You Die
by Tony Mott (Editor), Preface by Peter Molyneux; published August 2, 2010.

1001 Songs You Must Hear Before You Die (And 10,001 You Must Download)
by Robert Dimery (Editor), Preface by Tony Visconti; published November 2, 2010

1001 Comics You Must Read Before You Die
by Paul Gravett (Editor), Foreword by Terry Gilliam; published October 11, 2011 


Overall 

Julkaisija on löytänyt helposti lähestyttävän ja jopa luokseen kutsuvan konseptin. Opukset tuntuvat jotenkin kaikin puolin kompakteilta, hyvin jaotelluilta, rajatuilta ja informatiivisilta. Visuaalisesti mukavia ja sopivan kokoisia kuvauksia per kohde. Olit sitten asiantuntija tai täysi keltanokka, kirjoja on aina hauska joko letailla tai sitten paneutua kunnolla. 


1001 Movies 

Sekä tämän sarjan perusteos, että monen elokuvafanin raamattu nykyään. Oma painokseni on vuodelta 2004 ja sitä on seurannut jo lukuisia päivityksiä, mm. suomenkielinen versio suomalaisine elokuvavalintoineen. Omassani ainut kotimainen elokuva on Aki Kaurismäen Ariel. Kirja kattaa poikkeuksellisen hyvin elokuvan reilun vuosisadan. Hyvin laajalla skaalalla valitut elokuvat ovat pääsääntöisesti oikeutettuja miten päin tahansa, mutta välillä haiskahtaa tasaisuuden nimissä täytetyt lokerot, on saatava sopivassa suhteessa sitä ja tätä jne. Sopivassa suhteessa kaikkea onkin, kaikki aikakaudet, genret pinnalta ja syvältä on huomioitu ja teksti on antoisaa. Monia hyviä vinkkejäkin on aikojen saatossa kirjasta ropissut ja kaikkiaan elokuvista olen nähnyt nyt hieman yli 60%.


Monen omasta mielestäni itsestäänselvyyden puuttuminen kirjasta kummastuttaa: Chaplinin poika, Léon, Kesäleski, Krysar, Totoro, Laputa, Company of Wolves, Labyrinth, Dark Crystal, Truman Show, The Killing, After Hours, The Tenant jne. Monesti syynä voi olla tietyn ohjaajan huomioiminen jollain toisella elokuvalla, kuten Miyazakin Princess Mononokella ja Henkien Kätkemällä, mutta sen ei silti soisi sulkevan pois Totoroa, Laputaa tai Nausicaä. Luc Bessonilta on valittu vain tämän debyyttiohjaus Viimeinen taistelu, jota en missään nimessä kehoittaisi katsomaan kenenkään elämän aikana ylitse Léonin, Nikitan tai vaikkapa Suuren sinisen. Kubrickin The Killingin tulisi olla päivän selvä valinta ja mielestäni Scorsesen After Hours ja Polanskin The Tenant olisivat huomattavasti parempia valintoja kuin muutamat heidän ohjaustöistään jotka kyllä on valittu. Jim Hensonin klassikot loistavat poissaolollaan, jostain syystä myös ikoninen Marilyn-komedia Kesäleski (helman hulmuamis kohtauksineen) ja suurimmaksi kummastuksekseni Chaplinin poika, joka olisi parinkymmenen ensimmäisen joukossa elokuvista, jotka tuonne itse listaisin. Toisaalta juuri tällaisten seikkojen takia elokuvalistauksia jaksaakin lukea toinen toisensa jälkeen. Genreihin perehdyttäviä 101-versioita löytyy erikseen mm. scifi, kauhu, kultti, gangsteri, sota ja toiminta. 


1001 Albums 

Lukemastani 1001-kirjoista jaan ylivoimaisesti eniten erimielisyyksiä juuri tämän kanssa. Se ei liene suuri yllätys kun paljon musiikin alakulttuureja kuluttaa, mutta silti tämä opus onnistuu yllättämään kapeakatseisuudellaan. Periaatteessa kohtalainen opas länsimaissa pinnalla olleen ja olevan musiikin ohjekirjaksi, mutta otsikko vie täten harhaan. Suurin osa suosituistakin tärkeistä alakulttuureista sivuutetaan täysin ja valinnat perustuvat lähinnä niihin surullisen kuuluisiin britti- ja jenkkilistoihin. Elokuvakirja kuitenkin onnistui ottamaan huomioon paljonkin erityyppistä elokuvaa, niin ihmetyttää ettei se toistunut tässä teoksessa yhtä hyvin. Kirja sisältää kuitenkin mielenkiintoisen otannan etenkin popin, rockin, viihdemusiikin, valtavirtakonemusiikin ja indien maailmasta, joka on varmasti monelle vallan riittävästi. Muistaakseni tästäkin teoksesta löytyi vain yksi suomalainen, joka oli Hanoi Rocks.


Albumeista olin kuullut reilun kolmanneksen kirjan saatuani ja kymmenkunta vinkkiä sieltä olen jälkeenpäin napannut. Jos ottaisi tavoitteeksi kuunnella nämä kaikki se olisi nykyään naurettavan helppoa vaikka Spotifylla, mutta itselläni ei sellaiseen ainakaan tällä hetkellä intressejä ole. Projektina se voisi olla ihan hauskaa hetken hupia, mutta ei missään tapauksessa konkreettisten levyjen keräilyn veroista.











1001 Classical Recordings 

Itselleni klassisesta musiikista on tuttua lähinnä se klassisin klassinen, eli noin reilu kymmenes kirjasta. Olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut löytämään itselleni uusia sävellyksiä, jotka miellyttäisi korvaa. Se ei ole helppoa koska valtaosa klassisesta kuulostaa maallikon korvaan ensiksi siltä samalta ei oikein miltään. Eniten mieleeni ovat vanhojen ja uusien mestarien mahtipontisimmat ja suruisimmat veisut, baletit, puolalaiset tekijät, nykyklassinen ja oudot linnut, kuten Einojuhani Rautavaara, Arvo Pärt ja G. Scelsi. Tämän kirjasen pitäisi siis vihdoin olla se vastaus kysymykseeni, joten mielenkiintoinen matka luulisi kirjan parissa vielä olevan.


Teoksen paras esittäjä mainitaan yhdenvertaisena sävellyksen kanssa, joitakin voi tosin olla aika hankala saada käsiinsä. Toistaiseksi olen kuullostellut mielenkiintoisia teoksia Spotifysta ja löydettyäni tarpeeksi hienoja tuotoksia alan ehkä harkitsemaan sen parhaimman version metsästystä. Jokatapauksessa mainio teos aiheesta kiinnostuneille. 


1001 Inventions 

Evoluutiollinen keksintöjä, ei kaikkien cup of tea. Itse olen aina ollut kiinnostunut tieteestä ja keksinnöistä, lähinnä historiallisessa kontekstissa ja halusta tietää miten kaikki toimii, mistä kaikki on peräisin jne. Tämä kirja on äärimmäisen mielenkiintoinen katsaus keksintöjen historiaan tällaiselle Sid Meierin Civilizationin (maailman historian paras tietokonepeli, nyt ja aina) kanssa kasvaneelle ja siihen herskan veroisessa koukussa yli puolet elämästään viettäneelle tiedonjanoiselle henkilölle.


Kirja alkaa tietenkin kiven käytöstä työkaluna, tulen ja suojan tekemisestä ja aina edelleen keramiikasta ja aseista, alkoholista ja muista muinaisista oivalluksista joilla esi-isämme ovat luoneet perustan kaikelle sen jälkeiselle. Mielenkiintoista vastapainoa välttämättömyyksille tarjoaa aikanaan artikkelit aiheista kuten velcro, kuplamuovi, legot ja uusin elektroniikka. 


1001 Children's Books 

Jälleen, mainion kattava katsaus mielenkiintoisesta aiheesta, tällä kertaa siis lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Neljään ikäsuositukseen jaettuna kirjat esitellään kronologisessa järjestyksestä ammoisista ajoista ja kulttuureista tämän päivän merkittäviin teoksiin. Suurin osa omista suosikeistani löytyi, tosin Roald Dahlin Kukaa pelkää noitia? olisi ilman muuta kuulunut joukkoon kun siellä Dahlin huomattavasti vähempiarvoisiakin teoksia esiintyi. Sainpahan kirjasta kuitenkin sen pituisen listan vinkkejä, että lukemista riittää pitkäksi aikaa. Mielenkiintoista lukea niin lukemattomista, kuin tutuistakin kirjoista, myös suomalaisia on päässyt kirjan sivuille ihan mukavasti. Itse olin lukenut kirjan valinnoista aiemmin alle neljänneksen. Lähtökohta on helposti aivan erilainen esimerksiksi brittiläisillä, joiden oma lastenkirjallisuusperinne ja klassikkot on otettu huomioon aivan eri tavalla kuin omat kotimaiset klassikkomme.



Sikäli kun sarjakuviakin on otettu huomioon, ihmettelin kirjaa lukiessani millä perusteella juuri ne muutamat hassut oli valittu ja minne jäivät Don Rosan ja Carl Barksin maineikkaimmat albumit tai vaikkapa Lassi ja Leevi? Vasta ilmestyneen sarjakuviin paneutuvan opuksen myötä olettaisin että löytyvät sitten sieltä! Odotan kyllä kovasti pääseväni siihenkin tuotokseen käsiksi. "Aikuisten" kirjallisuutta käsittelevää 1001 Books kirjaa olen selaillut vain kirjakaupasta, eikä siitä täten käy arvioiminen (sama tilanne 1001 Paintingsin kanssa, vaikka mielenkiintoisia aiheita toki kumpikin.) 


1001 Video Games 

Uusien ideoiden runsauden sarvi satunnaisille pelailijoille ja samalla mainio trippi nostalgisten klassikoiden pariin. Kirja käy läpi pelaamisen historian pääkohdat, mutta sortuu loukkaamaan itseäni pahemman kerran jättämällä Sierra On-Linen seikkailupelit huomioimatta Gabriel Knight 2:sta lukuunottamatta. Järjetöntä jättää nuo todelliset klassikot, kriitikoiden ja pelaajien suosikit täysin esittelemättä ja mainita puolihuolimatta keskinkertaisempi ja jopa hieman ärsyttävillä grafiikoilla varusteltu GK2. Tämän lisäksi kirja jättää väliin pitkän liudan mainioita pikkupelejä ja kulttisuosikkeja jotka ehdottomasti ansaitsisivat paikkansa 1001 joukossa. Näitä seikkoja lukuunottamatta hyvällä skaalalla valitut pelit ja mielenkiintoista tekstiä. Itselleni suurin osa viimeisen kymmenen vuoden aikana tehdyistä peleistä on kokeilematta, mutta tässähän sitä saa suuntaa antavaa ohjeistusta kokeilunarvoisimpien pariin. Yli neljäsosaa peleistä olen pelannut ja tästäkin kirjasta sain todella monta uutta hyvää vinkkiä, niin uusista kuin vanhoista, isoista kuin indie peleistäkin.

5 kommenttia:

  1. Joo, tuo leffakirja on kyllä mainio opus. Itselläni se 2007 vuoden vielä kattava suomenkielinen versio ja onpahan vielä se 101 kauhuelokuvaa -kirjakin, joka on tosin jäänyt melko vähälle huomiolle. Muistan, kuinka halusin tuon "pääkirjan" heti, kun sen kaupasta bongasin, mutta piti odottaa jokunen viikko, että näkisin, olisiko joku sukulainen hoksannut hankkia sen minulle joululahjaksi, mutta kun ei käynyt, niin heti joulun jälkeisellä viikolla tuli käytyä hakemassa se. :D

    Niin ja... Sen lisäksi, että ihmetyttää, miten jotkut leffat on jätettty pois, niin ihmetyttää sekin, että miksi jotkut elokuvat ovat sinne päässeet ja tällainen elokuva oli esimerkiksi Perhe on painajainen, joka tosin uupuu omasta versiostani, kun haluttiin tehdä tilaa uusille leffoille.

    Niin ja tuolta listalta puuttuu yksi hulvattomimman idean omaavista kirjoista: 1001 Escapes to Make Before You Die. Se vois olla aika mielenkiintoinen. Tuo pelikirja voisi olla kanssa, mutta kun ei mulla ole aikaa pelata nykyisiäkään, niin en viitsi tohonkaan tarttua. :D

    VastaaPoista
  2. Tämä oli oikein mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu katsaus. Kuka pelkää noitia on kyllä lukemisen arvoinen kirja :) 2007 vuoden leffaopus ajaa täälläkin raamatun virkaa :D

    VastaaPoista
  3. Sivustakatsoja: Kyllä sieltä sitä ihmettelemisen aihettakin löytyy ja omasta mielestäni ne painottuvat 90-lukuun. Eipä tuu juuri äkkiseltään mieleen monia mutta pari mainitakseni Babe ja Strange Days. Ihan omanlaisiaan elokuvia ja omat ansionsa toki, mutta että must see ennemmin kuin moni oikeasti must see, ei.

    Oon huomannu tuon Escapesin myös (to experience?) muttei ollu tossa listassa, liekö eri julkaisijan? Siitä tais löytyä jopa joku suomalainen kohde, joku iglu kylä tms! Pelikirja kannattaa ottaa kyllä jossain vaiheessa syyniin jos aihe kiinnostaa, on totta että tekis heti mieli päästä lukemiinsa peleihin käsiksi mutta jos pystyy pääsemään siitä yli kirja on todella viihdyttävää luettavaa ihan sellaisenaankin.

    Sini: Kiits. Olin hyvin yllättänyt ettei noitakirjaa oltu huomioitu, vaikka Dahlilta oli otettu mukaan paljon, koko tuotanto onkin varsin laadukasta mutta silti. En yhtään ihmettele että niin moni on löytänyt tuon elokuvakirjan ja pitää sitä raamattunaan. Vaikka hieman vastaavia kirjoja on lukemattomia määriä tämä on jotenkin niin kansaan menevä, helppo ja kutsuva ulkoa ja sisältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään! Ja on muuten julkaistu sekä "to make" että "to experience" nimellä. Vissiin taas näitä englannin ja jenkkien välisiä tarpeellisia muunnelmia, jenkeillä ilmeisesti experience ja briteillä make!

      Poista