lauantai 10. marraskuuta 2012

Arvostelussa: Angry Birds Star Wars (2012)Star Wars on aina muodissa, joskus hieman enemmän. Tällä hetkellä arvuutellaan ja seurataan uusien trilogioiden valmistumisprosessia, joka vienee seuraavat parikymmentä vuotta. Disneyn on tarkoitus kuvata kaksi uutta trilogiaa putkeen ja huhumylly pyörii hahmojen ja tekijöiden ympärillä. Tuleeko toinen trilogioista keskittymään naispääosan ympärille? Ovatko kaikki hahmot jo valmiista Star Wars -tuotannosta, kuten peleistä ja sarjakuvista?

Michael Arndt (Toy Story 3, Hunger Games) on kiinnitetty käsikirjoittamaan ainakin ensimmäisen uuden episodin. Jon Favreau (Iron Man) on vahva ehdokas ohjaamaan. Totta ja tarua saadaan joka tuutista ja oheistuotebisnes jyllää siinä sivussa armottomasti jo neljättäkymmentä vuotta.

Eeppinen shakkinappula-tietopaketti-yhdistelmä perehdyttää saagan hahmoihin parin viikon välein ilmestyvillä numeroillaan. Star Wars -videopelit ovat huippuluokkaa, samoin järjettömän laaja kattaus Lego-mallinnettuja myyntiartikkeleita. Tyylikkäitä ja aikaa kestäviä tuotteita.

Sitten on jotain täysin aikaansa sidottua. Angry Birdsin tulevaisuuden näkymiä on mahdoton arvioida edes viisivuotisennusteeksi asti. Linnut edustavat jo lukuisissa tuotteissa, joihin niitä ei olisi muutama vuosi sitten voinut kuvitella.

Yhteistyö Star Wars -tuotemerkin kanssa ei sinänsä ole iso juttu, se on avokätisesti antanut oikeuksia miljooniin arveluttaviin tuotteisiin ennenkin. Angry Birds on mobiilipeli, jonka uusi versio tarkoittaa taustojen, hahmojen ja niiden ominaisuuksien pientä tuunausta. Todellinen työ firmalle on onnistunut promoaminen ja kaikki muu kuin itse peli.
Onko itse pelistä sitten mihinkään?

Pelattavia maailmoja löytyy toistaiseksi kolme plus bonusradat. Tatooine, Deathstar ja Jedin polku. Hyväksi todetun markkinointistrategian mukaisesti jääplaneetta Hoth löytyy valikosta, mutta tulee olemaan myöhemmin julkaistava ilmainen lisäosa.

Käytössä on sekä perinteinen kenttänäkymä, että Angry Birds Spacesta tuttu avaruudella ja ilmakehillä laskelmointi. Pidän erittäin paljon Spacen antamista mahdollisuuksista. Avaruusromuun iskeminen ja oikean kierteen tavoittaminen on parhaimmillaan melkoista snookeria.

Eteenpäin pelissä pääsee ongelmitta, ei tarvitse kuin lingota vähän sinne päin ja kyllä ne stormtrooper-possut sieltä yleensä kaatuvat. Hyvin rakennetuista radoista saa paljonkin irti vasta tavoittelemalla kolmen tähden suoritusta. Se tarkoittaa usein yhtä tarkkaan laskelmoitua täsmäiskua. Aina ei riitä pelkkä vastustajan tuhoaminen, on tehtävä myös riittävästi tuhoa rakenteille.

Angry Birds Rio ja Angry Birds Seasons toivat liian vähän mitään uutta ja mielenkiintoista peliin, enkä sitten ikinä tavoitellut täysiä tähtiä kaikista radoista. Space oli ehdottoman tärkeä käänne pelien kehityksessä, se jaksoi kiinnostaa aivan uudella tavalla. Angry Birds Star Wars vie tämän kiinnostuksen vielä pidemmälle. Etenkin Tatooinen ja Death Starin radat ovat niin hyvin rakennettuja, että niiden kanssa on mukava nähdä vaivaa.

Path of the Jedi on mukava pikku lisämaailma, jossa Yoda-lintu seuraa kun nakkelet hahmoja tunnelmallisessa suometsässä. Ratoja on toistavaan laatuunsa nähden silti liikaa. Teemana on hetken huvittava heimolaisromantiikka. Ratoihin on piiloitettu nappisilmäinen Darth Vader voodoo-ukko, johon osuminen vapauttaa vihreänä hehkuvat objektit radassa. Se tuo ratoihin sen uuden kulman, joka kuluu parinkymmenen kierroksen jälkeen täysin.
Pelattavia hahmoja pelissä ovat: Punainen lintu, Luke, joka pyöräyttää valosapeliaan. Keltainen lintu, Han, joka ampuu laser-pyssyllä. Musta lintu, Obi-Wan, luo voimakkaan ilmavirran rakenteiden juurella. Ex-iso punainen lintu on nyt hyvinkin tuuhen ruskean karvan peitossa oleva Chewbacca. Siniset kolmeen jakautuvat linnut ovat vaatimattomia liukuhihnapilotteja.

En ole ikinä pitänyt suuremmin sinisestä kolmen koplasta tai edes jättilinnusta. Tämäkään peli ei sitä  hirveästi muuta. Mielestäni sinisille linnuille saadaan palkitsevaa hyöty- ja viihdekäyttöä vain avaruustasoissa, joissa niitä voi jaotella eri taivaankappaleiden ilmakehille.

Luke, Han ja Obi-Wan muodostavat todella miellyttävän trion. Ominaisuuksille löytyy paljon mielenkiintoisia käyttötarkoituksia ja itse aktivoinnin hetki on tehty jännittäväksi ja näyttäväksi. Hiirtä painaessa tilanne siirty bullet-time tilaan, tyylikkään hidastuksen aikana olet tehtävästi tehnyt ja voit vain seurata kuinka metsään taas kerran mentiin. Suosikiksi hahmoista valitsisin kyllä Obi-Wanin.

Bonusradoissa pääsee lingottavaksi pieni valkoinen R2D2, joka iskee salamaa lähietäisyydellä. Kultainen C-3PO vain hajoaa surullisen näköisesti pirstaleiksi. Tulevassa jäisiin maisemiin sijoittuvassa Hothin maailmassa esitellään vielä pinkki Leia. Vastapuolella on tietysti luvassa ainakin legendaariset, dinomaiset sotakoneet, mallia AT-AT.

Rovio osasi taas. Angry Birds Star Wars yhdistää menneiden pelien parhaat puolet, tehden siitä helposti parhaan Angry Birds -pelin tähän mennessä. Täten toivon etteivät lisäkentät jää pelkästään Hothiin, lypsettäväähän riittää loputtomiin. Rovio on lypsämisen ammattilainen, joten tuskin tämä tähän jää vaikka haluaisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti