perjantai 29. maaliskuuta 2013

Junalla Trondheimistä Bodöhön


Saattaa sisältää juonipaljastuksia.

Norjan televisiossa esitettiin toissakesänä suora lähetys viisi vuorokautisesta laivamatkasta, joka lähti Bergenistä ja matkasi Kirkenesiin. Ohjelma keräsi kolme miljoonaa katsojaa. Yle Teema esitti siitä pian lyhennetyn puolipäiväisen version, vain että suomalaiset pääsivät valittamaan veromarkkojensa käytöstä.

Tänään Teemalla on esitetty Junalla Trondheimistä Bodöhön, eli lähes kymmenen tuntinen matka junan keulilla. Mikäs sen parempaa pitkäperjantain ohjelmaa. Pitäähän television erikoisuuksiakin näyttää.


Junassa matkustaminenhan voi olla oma maailmansa, jopa terapeuttinen ja rauhoittava kokemus. Lahden ja Helsingin väliä tulee yleensä suhattua ja kyllä sen tietyn suomaiseman haluaa joka kerta nähdä. Mitään muuta nähtävää siinä ei sitten olekaan. Mutta jos reittiä ei kulje säännöllisesti niin sitten..

Paitsi jos ajaa koko ajan pitkiä tunneleita ja korvat lukkiutuu niin ettei säryltä voi enää nauttiakaan. Jos ei kuitenkaan ole pitkiä tunneleita, maisemiin nauliintuu helposti... ellei matkaa Tukholma-Göteborg väliä, jolla juna keikkuu puolelta toiselle ja tulee paha olo.
Tai jos kotiutuu festareilta täyteen ahdetussa junassa ilman istumapaikkaa. Tai kun rauhallisen maalaismaiseman fiilistely loppuu kun viereen istahtaa vanhalta viinalta lehahtava rehaaja, joka sanoo kuinka kaikki on nykyään vain kännykän ääressä ja pyytää naapuripenkin tyttöjä soittamaan Metallicaa luureistaan.

Sitäpaitsi epämääräiset huonosti ilmoitetut vaihdot tuottivat pienenä traumoja.


Toisin sanoen, NRK kanavan tuotanto on junamatka josta voi oikeasti nauttia, ja television äärestä joutaa huoletta vessaan, joka toimii kuin...

Tai voisi nauttia, mutta kun televisiolähetys päättää matkan liukumista ja feidauksista. Reitti on kuvattu jokaisena vuodenaikana ja niiden välillä liu'utaan. Turhankin tiuhaan. Ajoittainen kuvakulman vaihtelu sivunäkymään on myös rasittava.

Itse voi olla vuodenajan ja kameran herra (eli pitäytyä siinä menosuunnassa), NRK:n sivuilla.

Pieksee ainakin takkatuli- ja akvaario dvd:t.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti