keskiviikko 21. lokakuuta 2009

konstantin yershov: velho (viy, 1967)tänää kino iiriksellä oli tarjottavana harvinaista herkkua. venäläinen fantasiaelokuvana starttaava kauhutarina velho kuusikymmentäluvun lopulta.

alku on hyvin perinteistä venäläistä elokuvaa ja tarina aika perinteistä venäläistä fantasiatarustoa. kaikkiaan jotakuinki reilu puolet elokuvasta on aika pirun venäläistä. eli votkoo ryypätää, lauletaa ja tanssitaa ripaskaa. mutta sitte se alle puolet on perinteistä kuuskytluvun kauhua samaan malliin kun hammerin ja roger cormanin tuotanto.

se kauhuosasto osaa sitte tosiaa toimia hyvin. se on suurelta osin lähinnä erinomaista kökkistä, mutta intensiivisimmillään ei oikeastaan yhtään sen huonompaa kun kärkitason kauhu. juonellisesti aika kepeää mutta jollain lailla kauhua oikeesti rakennetaan aika taitavasti, ei tarinalla vaan tunnelmalla. venäläiset osaa tosiaan kuvata. kuvat on kauniita ja vaikuttavia ja juuri tuo remellyksen jälkeinen seesteinen hetki kerää jännitettä kunnes alkaa se kauhu. kauhu perinteisimmillään joka yltyy kohtaus kohtaukselta aina pidemmälle johtaen lopun huvittavaltakin näyttävään kliimaksiin.

elokuvaa voi suositella venäläisen elokuvan ystäville sekä 60-luvun, roger cormanin yms. ja muun kökkökauhun ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti