keskiviikko 28. lokakuuta 2009

sunn o))): dømkirke (2008)
dømkirke on livenä 900-vuotiaassa bergenin katedraalissa borealis festivaaleilla 2007 äänitetty vain vinyylille painettu sunn o))) -messu. se kumartaa keskiaikaiseen synkkään gregoriaaniseen musiikkin päin. vokalistina toimii attila csihar, joka on ehdottomia laulajasuosikkejana kautta aikojen. hänetkin pääsee onneks taas todistamaan ens kuussa mayhemin yhteydessä. tuskin tulee olemaan sen huonompi keikka ku viimeksikään. päinvastoin, sikäli jos painopiste tosiaan olisi sillä bm-virstanpylväällä n:o 1 eli de mysteriis dom sathanasilla.

mutta nythän on tosiaan kyse sunn o))):sta joka kumminkin on aika eri kaliiperia ku meihemi. attila laulaa gregoriaanilaisittain synkän puhuvasti säästellen ja kylmiä väreitä nostattaen. äänimaailma on pääosassa ja laulua siis on lähinnä vain silloin tällöin.

musiikillisesti liikutaan siis drone doomin alueilla ja levyä tulis kuunnella kovalla ja siihen keskittyä täysin. mieluiten siis kuulokkeilla pimeessä kuten oon toistaseks vain tehnykki. ja vaikka silmät kiinni juuri ja juuri hereillä ollessa. niinku eilen tein ja kyl pikkasen pelästy ku piti mennä vaihtamaa puolta ja avas silmät ja tajus et on sitteki tässä maailmassa.

levyä ei oo siis julkastu eikä julkasta muuten ku vinyylipainoksena. kappaleita on yhtä paljon ku puolia kahella levyllä eli neljä. kukin puoli kestää noin vartin eli pituus on sen tunnin verran.

teoksen avaa why dost thou hide thyself in clouds? joka perustuu kirkkourkujen muutamaan ikuisuuksia kestäviin nuotteihin ja attilan jumalaisiin vokaaleihin jota aloitusraidassa on verrattaen tosi paljon. cannon ja cymatics on sinänsä monipuolisempaa matskua ku kitarat yms. astuu kuvioihin. upean kokonaisuuden päättää masks the Ætmospheres jossa palataan taas minimalistiseen asuun. helvetin tunnelmallista, vallottavaa, pelottavaa ja synkkää musaa. soundit on tosi järeet, matalat ja soitanta hiiiidastemposta. tunnelmointilevyistä parhaita.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti