keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Top 10 juutalaiselokuvatJuutalaisten kansanmusiikki, klezmer, on hauskan menevää ja mystisen kiehtovaa kuunneltavaa. Jossain vaiheessa tuli aktiivisemminkin bongailtua tyylilajin orkestereita, mutta lähiaikoina se on jäänyt vähemmälle. Etsimättä siihen ei juuri Suomessa törmää. Paitsi nyt.

Jos balkanin pauke ja torvijazz menee, niin romu... aarrekauppa Tiger tarjoaa huikeaan neljän euron hintaan kuvassa näkyvää levytystä. Soinut lähipäivät autossa. Muutenkin menee hermot joulumelskeeseen, niin miksei maksimoida stressiä tällä levottomalla torvipaahdolla. Hanukka muuten päättyi juuri sunnuntaina.
Kymmenen ehdottominta juutalaiselokuvaa.


Carl Boese, Paul Wegener: Der Golem (1920)

Alan Crosland: The Jazz Singer (1927)

Charles Chaplin: The Great Dictator (1940)

George Stevens: The Diary of Anne Frank (1959)

Norman Jewison: The Fiddler on the Roof (1971)

Woody Allen: Annie Hall (1977)

Sergio Leone: Once Upon A Time in America (1984)

Steven Spielberg: Schindler's List (1993)
Roman Polanski: The Pianist (2002)

Ethan Coen, Joel Coen: A Serious Man (2009)


...ja hyvänä yhdentenätoista:
Liev Schreiber: Everything is Illuminated (2005)


Hyvää hanukkaa näin jälkikäteen!

5 kommenttia:

 1. Minä vihaan Golemia. Klassikko tietysti, mutta aivan törkeän huonosti tehty, typerä elokuva. Eivät Pianisti ja Viulunsoittaja katollakaan voi kymmenen kärkeen mahtua. Ymmärsin kyllä, että tässä listassa ei liikuttu yksin tavallisella "parhauden" janalla, vaan muitakin tekijöitä oli huomioitu. Siltikin, miten olisi Chaplinin Diktaattori tai Aronofskyn Pii? Ehkä Hollandin Europa, Europa? Yidl Mitn Fidl? Itse pidän yhtenä hienoimmista Nortonin komediaa Usko koetuksella, mutta siinä olen aika yksikseni. Suuri gangsterisota oli hieno valinta!

  VastaaPoista
 2. Everything is Illuminated on todella miellyttävä elokuva ja nosti ihan ookoo-näyttelijänä pitämäni Liev Schreiberin pisteitä kovasti. Saisi mies enemmänkin keskittyä ohjaamiseen, mutta jos ei, niin hyvä näinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liev on ihan ookoo-näyttelijä? huh. Sanotaanko, ettei itseäni haittaisi vaikka keskittyisi ohjaamiseen täyspäiväisesti..

   Poista
 3. Korjaus: tuollahan se Diktaattori olikin. Pahoittelut laiminlyönnistä.
  - AvM

  VastaaPoista
 4. Anton von Monroe: Golem on ehkä vähän typerä, eikä järin hyvin tehty moneltakaan kantilta katsottuna. Tietyiltä tyyliseikoiltaan se on silti inspiroiva ja hyvinkin miellyttävä. Yhtä upea ei missään nimessä kuin esim Tri. Caligari, mutta ehkä kuitenkin jopa menevämpi, eli toisaalta ehkä helpompi elokuva.

  Pianisti mahtuu kymppiin ja lähemmäs kärkeä mahtuisikin, jos lista ei olisi kronologinen. Kuten oivalsitkin, elokuvan parhaus ei ole listan määrittelevä tekijä, eikä suoranaisesti juutalaiskulttuurin tai juutalaisuuden paras kuvauskaan.

  Tämä menee ehkä määritelmään: ne kymmenen hienoa juutalaiselokuvaa jotka kaikkien elokuvaihmisten olettaa tietävän, ja jos ei tiedä, pitäisi tietämän.

  Tämän takia Everything is Illuminated on vain bonarina. Se ei istu tähän essentials -sarjaan, mutta on ehdottomasti vilkaisun arvoinen lajissaan.

  Piitä pyörittelin hetken joukossa, kunnes heitin sivuun. Se ei vain päässyt tällä kertaa mukaan millään tavalla, vaikka elokuvana onkin parempi kuin Viulunsoittaja katolla, joka taas on aivan varmasti ehdottomampia juutalaiselokuvia mitä on tehty.

  Paljon olisi hyviä elokuvia jotka sivuavat aihetta vahvasti, mutteivat käsittele sitä syvemmin tai merkittävästi, tai pääpaino on niin selkeästi jossain muussa, etten niitä lukisi juutalaiselokuviksi muiden joukkoon. Raja on jälleen hieman häilyvä.

  Suuri gangsterisota on listan elokuvista paras. Mihinkään parhausjärjestykseen tuollaisia nimiä on muuten järjetöntä laittaa, mutta sanottakoon, että kolme on kaiken kaikkiaan ylitse muiden: Suuri gangsterisota, Diktaattori, Schindlerin lista. Tuossa järjestyksessä.

  VastaaPoista