lauantai 25. helmikuuta 2012

27 years of age in comparison.

Täytän tänään pahamaineiset kaksikymmentäseitsemän vuotta. 27-klubista saatiin taas tarpeeksi Amy Winehousen kuoleman uutisoinnissa, joten otan optimistisemman näkökulman ikälukemaan. Osa on päässyt iässäni pitkälle, Salvador Dalí maalasi tunnetuimman teoksensa Muiston pysyvyys ja Orson Welles nautiskeli Citizen Kanen suosiosta iässäni. Osalle ura tai menestyksen päivät ovat jo takana ja etenkin musiikin suhteen onkin yleensä aloitettu paljon aiemmin. George Harrison oli ikäiseni The Beatlesin hajotessa, mutta toisaalta toistasataa julkaisua urallaan töräytellyt Miles Davis ei ollut äänittänyt ensimmäistäkään albumia. Seuraavassa kymmenen itselleni erittäin tärkeää esikuvaa vertailussa.


Salvador Dalí: Perstistence of Memory (1931)


27 vuotiaana...

David Lynch oli kuvannut viisi lyhytelokuvaa ja aloittanut debyyttielokuvansa Eraserheadin kuvaukset, joihin meni vielä neljä vuotta.

Stanley Kubrick oli kerennyt kuvata Look-lehteen, tehdä muutaman lyhyen dokumentin ja ensimmäisen elokuvakokeilunsa (Fear and Desiren, jonka veti myöhemmin kokonaan pois nähtäviltä) ja valmistautui esittelemään lupaavan Killer's Kissin maailmalle.

Hayao Miyazaki oli ensimmäistä kertaa animoimassa elokuvaa, Isao Takahatan The Little Norse Princea. Miyazaki alkoi pian julkaisemaan mangaa. Ensimmäiseen omaan elokuvaan meni vielä yli kymmenen vuotta, Ghiblin perustamiseen kuusi vuotta sen päälle.

Roberta Williams perusti Sierra On-Linen miehensä Kenin kanssa, joka oli vuotta nuorempi. Ensimmäinen peli, Mystery House teki vasta tuloaan ja ensimmäiseen King's Questiin meni vielä neljä vuotta.

Shigeru Miyamoto oli ensimmäistä kertaa mukana suunnittelemassa Nintendon arcade-peliä, mutta vasta seuraavan kymmenen vuoden aikana mies pääsi tositoimiin suunnittellen pelejä kuten Donkey Kong, Super Mario Bros ja The Legend of Zelda.

Sid Meierillä pyöri päässään vasta visioita tulevasta ja vuotta vanhempana tämä perusti MicroProsen, julkaisi kymmenen vuotta lähinnä lentosimulaattoreita ennen kaikkien aikojen (mielestäni) parasta tietokonepeliä, Sid Meier's Civilizationia.

Don Rosa oli piirtänyt jo vuosikausia sarjakuvia koulun lehtiin, paikallissanomiin ja kirjoittanut fanzineihin. Ensimmäiseen Disney-julkaisuun meni vielä yhdeksän vuotta.

Carl Barks piirteli paikallislehtiin sarjakuvia, mutta Disneyn kirjoille tämä päätyi vasta seitsemän vuotta myöhemmin ja legendaariseen Joulu karhuvuorella -tarinaan jossa esiteltiin Roope Setä ensikertaa, meni vielä lähes kaksikymmentä vuotta.

Peter Laird oli pelkkä harrastelija, paikallislehtien ja fanzinejen tuhertelija, kunnes julkaisi kolmen vuoden perästä Kevin Eastmanin kanssa ensimmäisen mustavalkoisen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -albumin, josta kehkeytyi ilmiö.

Roald Dahl julkaisi ensimmäisen lastenkirjansa, The Gremlins (johon samanniminen kasariklassikko löyhästi perustuu), mutta novellikokoelmaan Joku kaltaisesi meni vielä kymmenen vuotta ja seuraavaa lastenkirjaakin saatiin odottaa parikymmentä vuotta (Jaakko ja jättipersikka.)

6 kommenttia:

 1. Kaikesta huolimatta, hauskaa synttäriä! :)

  VastaaPoista
 2. Miten niin 27 on pahamaineinen ikä? Sehän on juuri päinvastoin. Okei, kuoleminen ei sinänsä kuulosta positiiviselta, mutta moni legenda kuolee juurikin silloin ja viimeistään siinä vaiheessa nousee todelliseksi legendaksi.. Monesta huippumuusikosta tuli legenda viimeistään kuollessaan 27-vuotiaana, joten ajattele näin: Sulla on nyt vuosi aikaa kuolla, jos haluat itsesi muistettavan blogitaivaan legendana! Harmi, etten itse tajunnut tuota ajoissa, nyt se on jo liian myöhäistä. :(

  Mustasta huumorista huolimatta: Onnea! :D

  VastaaPoista
 3. Haha, kiitos vaan, samaista lukua ensiviikolla juhlivana tää lista teki lähinnä tunteen "oonko saanu mitään aikaseksi??" :D
  Onnea!

  VastaaPoista
 4. tiinanen: Kiitos.

  Sivustakatsoja: Ikävä kyllä, nyt ei millään olisi aikaa sellaiseen :)

  Pia: Alunperin tuo lähti juuri siitä liikkeelle, että onko saanut mitään aikaiseksi. Suurin osa esimerkeistähän vasta aloittelee uraansa, eli toivoa nimenomaan vielä on!

  VastaaPoista
 5. Jälkikäteiset onnitteluni ja onhan tässä vielä melkein vuosi aikaa liittyä tuohon ekslusiiviin kerhoon. Itse tein sen virheen etten kuusi vuotta sitten edes ajatellut kuolevani, mutta hei, olen nähnyt unta että kohtaloni täyttyy vasta 35 vuotiaana, että ehkä se on uusi 27. Sormet ristiin.

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia myös ...noirille onnitteluista ja rohkaisevista sanoista. Onnea myös kolmevitosen lanseeraamisessa uudeksi kaksseiskaksi.

  VastaaPoista