maanantai 6. helmikuuta 2012

Rautarouva (The Iron Lady, 2011)


Meryl Streepia pidetään yhtenä maailman parhaista naisnäyttelijöistä ja siitä asti kun tämän ilmoitettiin esittävän britannian kiisteltyä ex-pääministeriä Margaret Thatcheria, on sopinut odotella tämän vievän Oscar-pystin roolistaan. Golden Globe onkin jo pokattu. Kaikki ainekset voittoon löytyvät jo näkemättä suoritusta. Tunnetun, kiistellyn, vielä elossa olevan henkilön esittäminen ja vanhemmaksi maskeeraus.

Mitä tulee varsinaiseen suoritukseen, se on oikeasti vieläkin parempi kuin osasi odottaa. Eikä edes ensisijaisesti Margaret Thatcherina, jota tämä esittää häikäisevän hyvin, vaan vanhana seniilinä mummona yleisesti. Elokuva ei keskity näyttämään tai kertomaan rautarouvan urasta kuin pieniä palasia, vaan lähinnä seuraamaan minkälaisia veroja se on vaatinut verotuksestaan tunnetun pääministerin omasta henkisestä tasapainosta. Eleet ja ilmeet ovat todella aitoja ja katsojana ostaa hairahtaneen mummon ilman mutinoita.

Taustoja käydään läpi hieman epämääräisesti, kulkien edes takas nuoresta tytönheitukasta halluja näkevään mummeliin välillä hieman häiritsevienkin siltojen kautta. Julkisuudesta rautarouva on ollut poissa viime vuodet, mutta pääministeriyden jälkeen Thatcher on dementoitunut ja tästä on tullut leski. Elokuvan pääpaino onkin näissä kahdessa viimeisimmässä elämän käänteessä. Thatcher elelee elämäänsä, kuvitellen miehensä vielä rinnalleen. Tämä ratkaisu elokuvan dramatisoimiseksi toisinaan hieman ärsyttääkin, mutta sillä ollaan saatu tietynlainen runko tapahtumille.

Kun elokuvaa kuitenkiin katselee ja tarkastelee muilta kanteilta kuin Streepin roolisuorituksen, ei jääkään oikeastaan mitään kehuttavaa. Epäjohdonmukainen, jopa epäuskottava ja heikosti kerrottu epämääräinen otanta rouvan elämästä kattaa hetken historiaa sieltä, hetken täältä. Streepin suorituksen lisäksi elokuvan ainoaksi mielenkiintoiseksi anniksi jääkin aito arkistomateriaali, jota minuutin parin verran elokuvan aikana nähdään. Siinä missä rautarouva-hahmo on rakennettu silkasta raudasta, Rautarouva-elokuva hahmon taustalla on kursittu kasaan silkasta romusta ja varaosista. Näkemisen arvoinen elokuva on toki jo pelkän roolisuorituksen ansiosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti