tiistai 7. helmikuuta 2012

Damn Good Music Awards '12: Ambient

Damn Good Neo-classical Dark Ambient Album of 2011:


Kreng - Grimoire. Järjettömän intensiivinen, hyytävä ja elokuvallinen, kokeellisen modernin klassisen ja dark ambientin liitto kohtaa jatsia ja pelkoa Belgiasta. Ehkei heikkohermoisille, mutta muille voi hyvillä mielin toivottaa albumin parissa mielenkiintoista matkaa kohti kadotettuja (elo)kuvia ja kaikuja kaukaa rajan ja kaukaisien aikojen takaa. Ehkäpä vuoden vaikuttavimpia levyjä. Vuoden pelottavin nyt aivan varmasti. Jousia, pianoa ja vanhoja äänitteitä. Erilaisten elementtien sulattaminen yhteen näin riipaisevaksi ja kauniiksi opukseksi, nimenomaan toimivana kokonaisuutena onnistuu vain harvoin, mutta tämä paikalliseen teatteriinkin musiikkia säveltänyt belgialainen, tuntemattomana pysyttelevä suuruus on siinä onnistunut. Damn Good Ambient Drone Album of 2011


Fabio Orsi - Stand Before Me, Oh My Soul. Yksi vuoden kaappaavimmista, hypnoottisimmista ja koukuttavimmista musiikillisista matkoista tai riippuen kuulijasta ainakin rumimmista kansista koetaan italialaisen Fabio Orsin toimesta. Kauniita äänimaisemia ja transsiin tainnuttavia, voimakkaita, jopa rokkaavia dronepörinöitä kuunnellessa unohtuu helposti jonnekin syvälle omiin ajatuksiinsa.


Damn Good Electronic Ambient Album of 2011Deaf center - Owl splinters. Synkkää, vuoroin haikeaa, vuoroin painostavaa ja aavemaista sello- ja pianovetoista tunnelmointia norjalaisduolta, jolta on odotettu jatkoa alituotetulle, lynchiläisille ja muutenkin elokuvamaisille sävellyksille peräti kuusi vuotta, joka on ambientin maailmassa varsin pitkä aika. Tuloksena olikin loppujen lopuksi hyvinkin siloiteltu ja tuotettu soundi, jonka sisältäminen paranoiaa tihkuvaan kauhutrilleriin riittäisi kuitenkin jo yksinään jännitteen ylläpitimenä. Kuten näistä valinnoista kukin tähän asti.
Damn Good New Age Ambient Album of 2011:


Medwyn Goodall - Tears of the Dragon. Vuoden toinen albumi yli-innokkaalta säveltäjältä, jonka diskografia kattaa yli 75 äänitettä. Pelottavista, avaruudellisista äänimaisemistakin tutuksi tullut Goodall sai tällä kertaa aikaiseksi aivan törkeän hienon meditaatiolevyn, jossa matkataan kauniiden ja haikeiden sävellysten läpi jossain kelttiläisehköissä haltijamaailmoissa leijaillen. Sopii monenlaiseen käyttötarkoitukseen, ensisijaisesti toki nautittavaksi rentoutuen ja keskittyen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti