tiistai 27. heinäkuuta 2010

Elokuvia joita tekisin...

Jos tekisin elokuvan, millainen se olisi?

Jos todella saisin kaikki valtuudet, oikeudet ja resurssit tehdä mitä ikinä haluaisin, mitä kaikkea kankailla nähtäisikään.. Lähdetään purkamaan tilannetta sattumanvaraisessa järjestyksessä projekti kerrallaan.


Lisa Gherardinin kuvitteellinen elämä.



Lähdeteokset: Leonardo Da Vincin Mona Lisa (1507) ja kaikki aiheesta kirjoitettu fakta ja fiktio.

Vaikutteet: Peter Greenawayn elokuvat

Idea olisi yksinkertainen, tunnetussa taulussa poseeraavan hahmon kuvitteellisen elämän kuvaaminen. Maalauksien maailma kiehtoo ja joskus niiden olisi kiva nähdä elävän, ihan vaikkapa tilanteen verran Van Goghia tai Dalía tms. Mona Lisan hahmosta on ollut vuosisatoja spekulaatioita ja vasta tämän vuosituhannen alussa on varmistunut, että nainen on firenzeläinen Lisa Gherardini, jonka elämästä ei tiedetä paljoakaan. Lisa meni teini-ikäisenä vanhemman miehen kanssa naimisiin, jonka kanssa sai kuusi lasta ja joka tilasi Mona Lisan Da Vinciltä.

Pääpointti elokuvassa olisi tuo ajatusleikki, että kuvataan yhden maailman tunnetuimman tuntemattoman kuvitteellisia bakkanaaleja. Elokuvaa en kuitenkaan pystyisi tekemään, jos en löytäisi rooliin täydellistä Mona Lisaa. Ulkonäöllisen lähtöasetelman pitäisi jo olla mahdollisimman lähellä alkuperäistä ja yksityiskohdat tulisi saada tarkkaan maskeerauksen avulla, tarpeen tullen digitaalisestikin. Muita pääosanesittäjiä olisi tietysti Lisan mies ja Da Vinci, vaikka mahdollisena kilpakosijana tai toisena miehenä. Tarinan kehittelyyn olisi aika vapaat kädet, koska faktoja ei liikaa tiedetä. Ties mihin perversiohin tuo ihaillun taulun Lisa pistettäisikään osalliseksi.



Industrial Musikaali


Cleaning Women.

Lähdeteos: Tarinan runkona voisi toimia vaikka joku klassinen satu, kuten Kaunotar & Hirviö tai Pieni Merenneito.
Vaikutteet: Powellin & Pressburgerin Punaiset Kengät (Red Shoes, 1948), von Trierin Dancer in the Dark (2000), Burtonin Corpse Bride (2005), Einstürzende Neubautenin, Laibachin ja Cleaning Womenin musiikki ja livevisuaalit.


Musikaaleissa on yleensä musikaalimusiikkia, vaihtelun vuoksi soisin tehtävän musikaalin, jossa soisi vaikkapa synkeä industrial-musiikki. Kuten tässä elokuvagenressä on tapana, musiikkiesitykset ovat irrallaan elokuvan varsinaisesta kulusta, ne ovat pakokeino ajatuksiinsa tai tapa käsitellä tapahtunutta. Musiikkikohtausten aikana joku yllämainituista bändeistä saapuisi paikalle säestämään näyttelijää ja laulamaan mukana. Musikaalit usein ovat melko traagisia ja tämä ei varmasti olisi poikkeus.

Todellisuuden ja laulukohtauksien maailma olisi tyyliltään erilainen. Toinen värikylläinen kuten Cherbourgin sateenvarjot (1964) tai Ihmemaa Oz (1939), toinen taas teollisen harmaa ja usvainen kuten Metropolis (1927) tai Eraserhead (1977). Listaan tänne paljon elokuvia josta ottaisin vaikutteita, tämä ei kuitenkaan tarkoita että tekisin elokuvia vanhojen elokuvien palasista, vaan käyttäisin jotain tyylillistä seikkaa suuntaa-antavana lähteenä.



Mykkä tieteisluontoelokuva.


Babylon.

Vaikutteet: Arthur C. Clarken kirja ja Stanley Kubrickin elokuva 2001: Avaruusseikkailu (1968), Avara Luonto (1984-), muurahaiset, Atlantiksen taru.


Kuvitteellisella planeetalla kehittyneen kuvitteellisen lajin dynastian synty ja tuho. Luonto-ohjelmien hengessä kuvattaisiin hissukseen lajin kehitystä ja rutiineja. Pikkuhiljaa älyllisemmäksi kehittyvä laji rakentaisi hulppeita yhdyskuntia ja metropoleja. Älyllisyyden kirouksena myös itsekkyys ja vallanhimo kasvaisi, jonka seurauksena syntyisi sotia ja sortoa.

Elokuva olisi mykkä tai ainekaan siinä ei puhuttaisi mitään ihmiskunnan tuntemaa kieltä. Jonkinlainen kommunikointi tapa siinä voisi esiintyä, ääniin perustuva tai sitten ei. Ääniraidaksi sopisi osittain ambient tyylinen äänimaalailu, elektrohetket ja klassinen musiikki. Kyseessä taitaisi olla se minun "vakava elokuvani".


Leisure Suit Larry



Lähdeteos: Sierra On-Linen seikkailupeli Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards (1987, 1991)

Vaikutteita: Martin Scorsesen Illasta Aamuun (After Hours, 1985)


Peleistä tehdy elokuvat on pääosin huonoja. Se ei ole mikään suurikaan ihme, sillä lähdemateriaalina on toiminut yleensä juonettomat räiskintä- tai tappelupelit. Uskoisin kumminkin että Sierra On-Linen ja LucasArtsin seikkailupeleistä saisi erinomaisia elokuvia aikaiseksi, jos tekijätiimi olisi hyvä. King's Quest III:n näkisin mieluusti kankaalla, scifi-parodia Space Questit myös. Itse kuvaisin mieluusti yli-idyllisen lapsuudenkuvauksen, Willy Beamishin tai kolmessa aikatasossa toimivan Day of the Tentaclen. Ylipäätään viimeiseksi mainitun pelin runko olisi elokuvassa käyttämisen arvoinen, vaikkei samassa tarinassa olisikaan.

Tällä hetkellä tarttuisin ehkä kuitenkin ensimmäisenä rivohkoon Leisure Suit Larryyn. Pidän elokuvaa Illasta Aamuun hivenen samanhenkisenä, reppanan pääosanesittyjän ja kaupungin eläväisen yön takia. Elokuvaversioon olisi saatava tuo tietynlainen 1980-luvun tuntu ja tietysti alkuperäiset Al Lowen jazz-teemat.

Yksi tärkeimpiä asioita elokuvaa suunnitellessa, olisi Larryn näyttelijän valinta. Ei ihan helppo tehtävä. Ensin ajattelin rooliin Ricky Gervaisia, mutta vaikka tämä varmasti suoriutuisi hyvin, olisi alkuperäisen hahmon henki kumminkin ehkä vähän kaukana ja päädyinkin toiseen Konttorin tähteen, Martin Freemaniin. Luulisin että hänestä saataisiin tekemällä sopivan tyly Larry, vaikka onkin britti. Suomesta näyttelijää haettaessa valinta osuisi ilman muuta salkkareiden Lasseen, löysän reppanaan luuserihahmoon. Muita varsinaisia päätähtiä ei tarvittaisi.

Yksi asia jonka myös haluaisin nähdä joskus pelifilmatisoinnissa, olisi ne hetket joita aina pelatessa on, jotka ei edistä etenemistä - ympäripyörimistä, kävely niukalti ovea päin tms. Kolmiulotteisessa third person-pelissä tällaisia bugitilanteita voisi olla myös hahmon meneminen puoliksi seinän sisällä tai hetkittäinen pään puuttuminen. Tässä tapauksessa ottaisin mukaan johonkin kohtaan päähenkilön kävelytyylin, liioiteltu askellus hidastetusti ja tietysti pelistä tuttu viistottain kävely. Mikä ettei myös yksi Game Over/Restore-tilanne. Liikaa ei voisi käyttää autenttista pelityyliä, koska vitsi kuluisi hyvin nopeasti. Muutama harkittu tribuutti vain.



Stop-motion Turtlesit.




Lähdeteos: Teini-ikäiset ninjakilpikonnat (1987) - piirretty sarja ja alkuperäinen Mirage Studiosin sarjakuva vuodesta 1984.
Vaikutteet: Ji
ří Bartan Krysař (1985), Ray Harryhausenin elokuvat. B-elokuvat kautta linjan 1950-80 luvuilta ja myöhemmät splatterit.

Lapsuuden sankarini stop-motion animaationa, jossa käytettäisiin oikeita kilpikonnia ja jäljitelmiä. New age kilpparit eli 2000-luvulla tehdyt sarjat ja leffa ei ole oikein vakuuttanut ja hommaan pitäisi saada vähän uutta virtaa. Tapahtumat sijoittuisivat alkuperäisten tarinoiden 1980-luvulle ja lähtökohtaisesti New Yorkiin.

Liian tosissaan elokuvaa en tekisi, vaan tuotoksen tulisi kalskahtaa kunnon beeltä, ei miltään mukatuhnuiselta ison rahan tarantino/rodriquez-jäljitelmältä. Suomessa varsinaista b-elokuvaa ei ole taidettu juuri tehdäkään muiden kun harrastelijoiden kesken. Silppuriksi voisi taas värvätä pian vakionäyttelijöihini kuuluvan salkkareiden Lassen, koska siinä on taas pahis joka on todellinen luuseri. Loppukahinat jos vielä sijoittaisi vuoteen 1989 niin mikä ettei todelliseksi pääpahikseksi voisi ottaa vaikka Lahden MM-kisojen virallisen maskotin Nestorin. Elokuvan nimi voisi olla sitten kokonaisuudessaan vaikka Teini-ikäiset mutantti ninja kilpikonnat vs. Lahden virallinen kisamaskotti Nestori. Kunnon b-elokuvia tarvitaan vielä nykyäänkin!



+ Jogurttimainos

Vaikutteet: Danone Activia ja Actimel-jogurttimainokset ja tietysti muutaman muun aihealueen mainoselokuvaklassikkot, kuten Werther's Original ja Riesen. Vähän ehkä myös Panadol Zapp-mainoksista voisi ammentaa.

Bonarina listan jatkoksi mainittakoon pitkäaikainen unelma jogurttimainoksen tekemisestä. Danone-mainosten uskottavuutta ja mieletöntä luontevuutta ei voi kun kadehtia. Voisikohan niitä paremmaksi pistääkään.. Siinä olisi haaste.

Tämmöstä tällä kertaa. Jatkoa lie luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti