maanantai 13. syyskuuta 2010

The Last Airbender (2010)Yleensä suosin halpoja näytöksiä, tiedän etukäteen mitä menen katsomaan ja vältän turhia 3d-leffoja. Siinä mielessä tämä olikin jännä valinta kun kävin sunnuntaina katsomassa, joka on kallein päivä ja valinnan tein vasta tiskillä. Syy kumminkin löytyy, olin nimittäin Jyväskylässä tupareissa ja seuraavana päivänä kämpillä oli niin lamaantunutta sakkia, että oli mentävä. Oletin leffan kumminkin ajavan asiansa.

M. Night Shyamalanilla on varmasti oma fanikantansa ja miksei kovan alkutahdin takia olisi - Kuudes Aisti, Unbreakable, Signs ja Kylä esittelivät ohjaajan tunnistettavan tyylin ja flirttailun yliluonnollisen kanssa. Siitä en sitten tiedäkään, mitä pahaa hänelle sen jälkeen tapahtui. The Happening oli turhauttava ja nolo leffa, mutta siinä oli edes mikroskooppinen hippunen syvyyttä. Tämä uutukainen on nimittäin täyttä pintaliitoa vailla järjen hiventä.

Elokuva perustuu animaatiosarjaan jota en ole nähnyt, joten en voi mitenkään verrata tätä alkuperäisteokseen. Leffan keskiössä on neljä kansaa, Tuli, Vesi, Maa ja Ilma. Tulikansa alistaa muita ja on julistanut sodan. Pelastus on kumminkin tiedossa pienen pojan myötä, joka on sata vuotta sitten kadonnut Avatar, kaikkien elementtien hallitsija. Ikävä kyllä poitsu oli kerennyt karata ennen koulutuksensa loppua ja hallitsee elementeistä vain ilman. Siinähän poju sitten vääntelee ilmaa viimeisenä maailmassa.Leffan alkupuoli näytti vielä ihan lupaavalta harmittomalta, mutta viihdyttävältä fantasiaseikkailulta. Juoni on aika mitäänsanomaton, mutta efektit vaikuttavia. Tehoste-esittelynä leffa onkin ihan katseltavaa, mutta siihenkin kyllästyi puolen välin tienoilla. Etenkin kun näyttelijöiksi ei ollut sattunut yhtäkään vähääkään karismaattista tapausta, ja hahmoistakin puuttuu kaikki särmä. Loppuun asti leffan katseli kyllä ihan sujuvasti näyttävien maisemien ja tehokkaiden taistelukohtauksien ansiosta.

Luultavasti leffa olisi muuten voinut saada edes vähän paremman arvion, mutta viimeistään kliseiset ja imelät ratkaisut loppupuolella tappavat tunnelman täysin. Näyttävyydestään huolimatta elokuva on vähän tylsä ja jopa esi-teineille suunnatuksi nolo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti