perjantai 26. marraskuuta 2010

About Top 10: Pertti Jarla


Pertti Jarla: Fingerpori


About Top 10 on sarja jossa ihmiset kertovat omista lempielokuvistaan. Osallistujat kertovat omat suosikkinsa ja jakavat muitakin mielipiteitä aiheesta, kuten suomalaiset elokuvat, parhaat soundtrackit ja tietenkin mieltymys kahvinjuontiin.


Tällä kertaa kuulemme, minkälaiset elokuvat kolahtaa tämän hetken parasta suomalaista sarjakuvaa, Fingerporia rustaavalle Pertti Jarlalle. Niille, jotka eivät jostain syystä ole perehtyneet Heimo Vesan ja kumppaneiden seikkailuhin, velvoitan tarkastamaan materiaalia Hesarin sivuilta, josta löytyy jokainen kyseiseen lehteen painettu strippi vuodesta 2007 aina tähän aamuun saakka.

Fingerpori - HS.fi

Robert Wise: Andromeda uhkaa (1971)


1. The Andromeda Strain (1971)
Andromeda uhkaa

Tämä on niitä ainoita oikeasti tiedevetoisia tiedefiktioita, ja jännittäväkin vielä. Tieteiselokuvahan on aina ollut lähinnä toimintaa scifihtävässä ympäristössä, kohta pyöreät sata vuotta tieteiskirjallisuutta jäljessä.

2. Bloody Sunday (2002)
Verinen sunnuntai

Pidän dokumentaarisesta tyylistä jossa tekijä ei tunge nokkeluuttaan framille. Adrenaliinin nostattava elokuva.

3. Fail-Safe (1964)

Pommin varjossa

Pidän kyllä komedioistakin, mutta suosikit meinaavat olla aika huumorittomia. Pidän Fail-Safesta enemmän kuin Dr Strangelovesta, jälkimmäistä väheksymättä. Viihdyttävyys ja ahdistavuus yhdistyvät harvinaisella tavalla.

4. Grand Prix (1966)
Grand Prix

60-luvun formulat kiinnostavat niin paljon, että tämä on suosikkileffojani kaikista vioistaan huolimatta. Muutaman katsomiskerran jälkeen niitä ihmissuhdekohtauksiakin alkaa jaksamaan, ja jälkipuoliskollahan kilpa-autoilu lisääntyy. Tallitoimintaa on kyllä liian vähän.


5. Last American Hero (1973)
Kilparatojen sankari

Draamana Grand Prixiä huomattavasti parempi kilpa-autoiluelokuva. Harvoja aivan liian lyhyitä elokuvia. Kun henkilögalleriaan on tutustunut ja odottaa mitä heille seuraavaksi tapahtuu, Last American Hero loppuukin.

6. The Long Goodbye (1973)
Pitkät jäähyväiset

Katsoin tämän taannoin useampaan kertaan Elokuva-arkistossa Orionissa. Erään näytöksen jälkeen olin vähällä kävellä hajamielisenä auton alle, olin siis osittain saavuttanut elokuvan päähenkilön olotilan.

7. The Outfit (1973)
Kostaja kiven sisältä

Parhaita 70-luvun alun rikoselokuvia, ja nehän ovat niitä parhaita elokuvia. Turhuudet puuttuvat.


8. The Train (1964)
Juna

Reipasta toimintaviihdettä jotenkin älyllisen tuntuisessa muodossa. Luontevaa ja pullistelematonta miehisyyttä. Kun ihmissuhdedraama uhkaa Jeanne Moreaun muodossa, päähenkilö pakeneekin akkunasta ja räjäyttää kuorma-auton.

9. Le Trou (1960)

Tunneli

Uskottava ja riisuttu vankilapakoelokuva. Mikään ei kuvaa raskasta, pitkään kestävää työskentelyä niin hyvin kuin se, että näytetään raskasta työskentelyä pitkään.

10.Zulu (1964)

Zulu

Tämäkin on silkkaa korkkariviihdettä, mukavan aurinkoisessa ympäristössä ja riittävän suurella avustajajoukolla. Ei varmasti maailman paras elokuva tämäkään, mutta katsoo mieluiten jos saa itse valita.Lamont Johnson: Kilparatojen sankari (1973)

Soundtrack?

-Suosikkisoundtrack taitaa olla Lalo Schifrinin jykevä tausta elokuvaan "Dirty Harry". Se taisi olla ensimmäisiä elokuvia, joista aikoinaan tajusin, kuinka tärkeä osa kohtausten ilmapiiriä musiikki on. Schifrin oli ensimmäinen säveltäjänimi jota aloin pitää alkuteksteissä laadun takeena. Hänen 60- ja 70-lukujen tuotantonsahan ei ole ollenkaan taustalle huomaamattomasti jättäytyvää, vaan suorastaan ui kraiveliin.

Suomalaiset?

-Olen aina pitänyt suomalaisista elokuvista, vaikkei niitä tuohon kärkeen mahdukaan. Aki Kaurismäen kiistellystä tuotannosta pidän lähes kauttaaltaan. Suomalaisuus tuo kotimaisiin elokuviin suurta mielenkiintolisää, huonoimpiinkin. Tosin jotkut aivan uudet kotimaiset ovat ulkoisesti siistissä hengettömyydessään jo aika katselukelvottomia. Visa Mäkisen Vapaa Duunari oli upealla tavalla huono, Game Over ainoastaan sietämätön.

Kahvi?

-Kahviin laitan maitoa, sekoitussuhteella ei ole juurikaan väliä. Juon mihin vuorokaudenaikaan tahansa, 1-3 kuppia päivässä, mieluiten eksoottista Juhla-Mokkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti