maanantai 29. marraskuuta 2010

Leslie Nielsen in memoriam (1926-2010)


Mies ja Alaston ase 2 ½ (1991)

En ole tainnutkaa kirjoitella blogissani mitään muisto- tai kuolinilmoituksia ennen, mutta jos nyt debytoisin siinäkin. Aamukahvit vielä vierellä, availin juuri läppäriä ja naputtelin imdb:n auki, kuten tulee aika usein tehtyä. Kyseinen sivusto ilmoittaa aina, jos olemme menettäneet jonkun merkittävän hahmon elokuvamaailmasta. Jokainen menetys ei juuri hetkauta, viimeisimmän suuremman harmistuksen aiheutti arvostamani Dennis Hopperin menetys aiemmin tänä vuonna.

Tänään sain lukea suruisat uutiset Leslie Nielsenistä, joka on kuulunut olennaisena osana lapsuuteni komedioihin. Tuo hölmö harmaa setä tuntui temppuilevan joka toisessa tuon ajan huumoripätkässä, kasarilapsi kun olen. Historian parhaisiin komedioihin kuuluu ehdottomasti monikin Nielsenin elokuvista, se alkuperäinen kasarihuumorin suunnannäyttäjä Hei, me lennetään (1980), Mies ja Alaston ase -trilogia, (sikäli jos voi kutsua trilogiaksi sarjaa jonka päättää osa numero 33 1/3) ja hauskimpiin parodioihin kuuluvat Dracula - verevä vainaja (1995) ja Takaa haettu (1998).

Leslie Nielsen aloitti uransa jo vuosikymmeniä ennen kulta-aikaansa, vakavana elokuvien ja tv-sarjojen vakiokasvona, tunnetuimmaksi rooliksi jäi komentajan rooli Kielletyssä Planeetassa. Silloin tällöin näkee vanhoja rooleja vaikkapa Alfred Hitchcock esittää tai Columbo -sarjoista, jolloin näyttelijän mieltää automaattisesti vain legendaariseksi hauskuuttajaksi ja vakava rooli on vaikea niellä. Nielsen olisi ehkä itse halunnut vakavasti otettavaksi näyttelijäksi, mutta kohtalo määräsi toisin, komedialeima on toki aina vahva. On kuitenkin onni, että Nielsen tajusi jatkaa tiellä, joka hänelle parhaiten tuntui sopivan.

Nielsenissä on aina ollut jotain epätodellista ja ikuista. Kuinka sellainen voi edes lähteä pois? Nielsen ei ehkä kuulu lempinäyttelijöihini, mutta nyt kun ajattelee asiaa, on hänellä ollut jossain määrin tärkeä paikka lapsuudessani, jolloin saatoinkin nimetä tuon "hölmön harmaan sedän" suosikikseni. Näyttelijällä oli ikää jo 84 vuotta, mutta hän harrasti elokuvien parissa edelleen aktiivisesti ja ensivuodeksi kaavaillun The Waterman -elokuvan kuvaukset olivat vielä kesken.

Leslie Nielsen kuuluu omassa sarjassaan näyttelijöiden raskaaseen sarjaan, eikä häntä tulla unohtamaan niin kauan kun maailmassa saa nauraa. Tämän miehen rehellisen tyhmää hölmöilyä jää moni kaipaamaan.

Rauhaa.

2 kommenttia:

  1. Kevyet mullat Nielsenille! Minulla on äijän tähdittämistä elokuvista erityisen lämpimät muistot, varsinkin Alaston ase-trilogiasta.

    VastaaPoista
  2. Niimpä. Joutais varmaa verestää muistojaki tässä joskus..

    VastaaPoista