keskiviikko 15. joulukuuta 2010

15. Pekka & Pätkä ja sarjakuvan elokuvaaminen




Pekka ja Pätkä tunnetaan nykyään parhaiten Esa Pakarisen ja Masa Niemen esittäminä, 1953-1960 ilmestyneistä kolmestatoista elokuvasta, vaikka alkuperä onkin pitkäikäisestä sarjakuvasta. Aikanaan kriitikkojen vihat kerännyt leffasarja kuuluu varmasti monien ikäistenikin lapsuuteen ja suureen yleisöön se tupannut aina mennä hyvin. Sarjakuvamaisen karrikoidut hahmot ja tilanteet kuuluvat rakastetuimpiin suomalaisessa kokoperheen viihteessä.

Pekka Puupää alkoi Ola Fogelbergin piirtämänä sarjakuvana vuonna 1925, jota hän jatkoi kuolemaansa saakka ja senkin jälkeen sarjakuva jatkui Olan tyttären piirtämänä aina vuoteen 1975 asti. Sarjakuvana Pekka Puupää on suomalaisessa mittasuhteessa merkittävä ja nimestä tulee myös Suomen sarjakuvaseuran antaman palkinnon nimi, Puupää-hattu, joka annetaan vuosittain jollekin ansioituneelle sarjakuvapiirtäjälle. Ensimmäisenä palkinnon sai Olan tytär Toto Fogelberg-Kaila vuonna 1972.


Puupäitä yritettiin filmailla uudelleen 1980-luvulla, etenkin alussa hyvinkin katastrofaalisin seurauksin. Visa Mäkinen teki tv-sarjan ja kaksi elokuvaa, joista ensimmäinen elokuva, Pekka & Pätkä ja tuplajättipotti (1985) oli lähinnä jättifloppi, jota ei ole edes koskaan esitetty televisiossa, eikä julkaistu 4000 katsojan teatteriesityksen jälkeen muuna kuin vuokrakasettina juuri ilmestymisensä jälkeen. Tämähän herättääkin mielenkiintoa sen näkemisen suhteen.
Tv-sarja oli hyvin keskivertoista kasarikohellusta, jota on vähän vaikea ottaa tosissaan räikeine väreineen kaikkineen. Kristiina Elstelä Justiinana ei ole ehkä aivan hirveä roolitusmoka, mutta Esko Roine ja Jaakko Kallio Pekkana ja Pätkänä ei mene kyllä millään läpi ilman myötähäpeää ja tuntuukin, että lähdeteoksesta on saatu uuteen vain hahmojen hatut ja suuhun on työnnetty pari vanhaa hokemaa, jotka ei kuulosta millään lailla hyvältä uudesta suusta. Kuitenkin sellaista perus televisioviihdettä, mitä tuolloin on tuotettu. Paremmin sen ottaisi kuitenkin vastaan jos ei olisi vertailukohtaa, kannattaahan näitä silti jo uteliaisuuden ilosta ihmetellä.
Pekkaa ja Pätkää on ollut tarkoitus sovittaa uudelleen jo vuosikausia ja Suomen elokuvasäätiökin on jo syytänyt kymppitonnin ohjaaja Pekka Lehdolle, kehittelyä varten. Homouden peloista kertova leffa pyöri ilmoilla vielä muutama vuosi sitten, mutta uutiset ovat sittemmin vähentyneet elokuvan tiimoilta. Pekka ja Pätkä levottomina -työnimellä kulkeva projekti ei ole kantanut ainekaan omiin korviini myöskään mitään liian innokasta odotusta kansan parista. Asiat voisi olla hieman toisin jos Pakarinen, Niemi ja Siiri Angerkoski eivät olisi tehnyt niin ikimuistoista työtä aikoinaan.
Sarjakuvien elokuvaaminen painottuu yleensä amerikkalaisiin supersankareihin ja tv-sarjoinakin on nähty monia jenkkiläisiä ja eurooppalaisia sarjakuvia piirretyssä muodossa, mangan animeksi tuottamisesta puhumattakaan. Ainekaan heti ei tule mieleen toista suomalaista sarjakuvaan perustuvaa elokuvaa. Mitenkähän toimisi oikeissa käsissä Viivi & Wagner tai Fingerpori elokuvana. Eipä Pekka Puupäätkään ollut kuin kuuden kuvan vitsisarjoja ja silti niistä onnistuttiin 1950-luvulla jalostamaan toimivia elokuvia, kun oli oikea porukka. Piirretyn hahmon näkeminen ihmisnäyttelijänä voi tosin olla lähes pelottava kokemus, etenkin jos alkuperäinen on erityisen tuttu.

6 kommenttia:

  1. Juu sanon että jättäkää klassikot rauhaan. Miksi on pakko mennä sorkkimaan vanhoja klassikoita. En voi kuvitella ketään muita näyttelijöitä Pekan, Pätkän ja Justiinan rooleihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en kyllä minäkään. Nuo uudet näyttelijät loukkaavat niin Masaa, Esaa, Siiriä kuin Armastakin. Phyh! - Ennen osattiin tehdä jotain hyvää. Nykyisin on vain seksi ja ryyppy sarjoja.

      Poista
  2. Aika järkyttäväähän sellasta on kattoa. Käy nyt ihan huvikses ees vilkasemassa youtubessa, siel oli kasarisarjasta joku pätkä. ja pekka.

    VastaaPoista
  3. No EN varmana käy. Kukaan ei likaa mun hempeitä muistojani :D!

    VastaaPoista
  4. Fogelberg teki 1920-luvulla myös Pekka ja Pätkä animaation, mutta se ei ole säilynyt nykypäiviin. Entäs jos Pekasta ja Pätkästä tehtäisiinkin nyt animaatio?

    Rieku ja Raiku sarjakuvasta on tehty animaatiosarja. Siitä pidän kovasti, samoin kuin sarjakuvasta.

    Pasilasta taas on yritetty vääntää sarjakuvaa lisäämällä ruutukaappauksiin puhekuplat. Ei toimi, Pasilan vahvuus on minusta käsikirjoituksessa ja näyttelijöissä, ei visuaalisuudessa.

    En oikein nää missään suomalaisessa strippisarjiksessa ideaa animaatioksi. Toimii lyhyinä sarjakuvina, mutta en usko että edes lyhyinä animaatiopätkinä. Pitkistä sarjakuvatarinoista taas varmaan löytyisi leffa-aineksia samoin kuin Suomessa olisi paljon hyviä lastenkirjoja kuvattavaksi/animoitaviksi. Mauri Kunnaksen kirjoista on ihan kelpo kamaa tehtykin, samoin Risto Räppääjä animaatio on onnistunut.

    VastaaPoista
  5. Pekka ja Pätkä toimisi varmasti paremmin animaationa nykyään, siten ei tulisi ongelmaa näyttelijöiden kanssa, alkuperäisiä kun ei oikein voi korvata. Olisipa melkoisen mielenkiintoista nähdä tuollainen 20-luvun animaatio.

    Enpä ole nähnyt Riekua ja Raikua animaationa, sen voisi kyllä olettaakin toimivan jollain tasolla. Pasilaa ei taas voisi olettaa toimivan toisin päin.

    VastaaPoista