torstai 16. joulukuuta 2010

16. Lumikuningatar ja suomalanen fantasiaelokuva
Suomen luulisi jo Kalevalankin kotimaana olevan mitä mainioin paikka fantasiaelokuvien tuottamiselle. Tällainen toiminta on kuitenkin ollut melko vähäistä. Aihetta liippaavia lastensatuja tehdään nykyään silloin tällöin, minulta on niistä näkemättäkin ainekin Pessit ja Illusiat, Röllit, uusi Muumi ja Pelikaanimies.

Tunnetuimpiin suomalaisiin fantasiaelokuviin kuuluu Päivi Hartzellin Lumikuningatar (1986), joka teki suuren vaikutuksen minuun pienenä. Yritystä Hartzellilla oli myös muutamaa vuotta aiemmin ilmestyneellä elokuvalla Kuningas jolla ei ollut sydäntä. Lumikuningatar perustuu H.C. Anderssenin klassikkosatuun, mutta elokuva tuo kokonaisuuteen paljon omaa, visuaalisesti leffa on äärimmäisen hieno väreineen ja upeine kuvineen, kuuluu todellakin suositeltavien listalle, vaikka se herkimpiä saattaa vähän jännittääkin. En ole nähnyt elokuvaa vuosiin, mutta ostin sen juuri vähän aikaa sitten joillakin kymmenillä senteillä ja tarkoitus oli asia kovasti korjata.

Lähivuosina tilanne on alkanut pikkuhiljaa ehkä hieman korjaantua, AJ Annila on toteuttanut suomalaista fantasiaa elokuvien Jadesoturi ja Sauna voimin, mutta nämä ei ole mitään ihan kokoperheen satuja. Joulupukin legendaa on myös saatu nähdä omalaatuisella suomalaisella tyylillä parin leffan verran. Muutaman vuoden takainen Joulutarina kertoi omanlaisensa traagisen tarinan joulupukin synnystä, kun Jalmari Helanderin uutukainen Rare Exports heittäytyi vallan villiksi ja teki joulutarinan täysin omin ehdoin, vuosia jalostamastaan tarinasta.

Liikaa ei tällä rintamalla ole siis ruuhkaa, mutta ensivuonnakin on luvassa ainekin yksi suomalaisuutuus, Maaginen Kristalli, jonka tekijät vastasivat myös Niko lentäjänpojasta. Kyse on siis animaatiosta, toivon mukaan loistavasta sellaisesta. Eli tsemppiä sille ja lisää lumikuningattaria, kiitos.

5 kommenttia:

  1. Oi, miksi en listannut tätä Lapsuuden lempielokuviini? Rakastin ja pelkäsin tätä leffaa. Tuli katsottua monta kertaa. Oijoi, kyllähän tämä pitäis taas nähdä!

    VastaaPoista
  2. Kyllä, todella vaikuttava leffa. Surullista ettei meillä oo vastaavia juuri tehty koska taitoa on selvästiki aineki ollu.

    Samasta tarinasta on tehty monta piirrettyäki versiota ja 1957 tehty venäläinen animaatio on mielettömän hieno myös. Disneynki piti jossai vaiheessa ottaa aihe työstöön mut tais jäädä.

    VastaaPoista
  3. Mielettömän vaikuttava elokuva pienenä! Se noita joka syötti tytöille suklaasydämiä, ne hauskanväriset hattarat.. Tämä tulee telkkarista tänä jouluna, pakko virittäytyä katsomaan~.

    VastaaPoista
  4. Lumikuningatar on jäänyt minulta näkemättä, mutta voin suositella Pessiä ja Illusiaa. Jos versioita on useampia niin 80-luvulla tehtyä jossa näyttelevät Jorma Uotinen ja Muumipeikon äänenä tutuksi (ja minulle rakkaaksi) tullut Rabbe Smedlund.

    Myös ensimmäinen Rölli-elokuva on tehnyt vaikutuksen, vaikka se on lavasteiltaan ja puvustukseltaan kotikutoisempi kuin Rölli ja Metsänhenki. Joku siinä vaan viehättää uudempaa leffaa enemmän, vaikka sekin on ihan hyvä.

    VastaaPoista
  5. Tanskalainen animaatioversio tulee näemmä ainekin telkkarista. Ensimmäinen osa aamulla uudenvuoden aatonaattona ja toinen aattona.

    Pitäis varmaan tuo Pessi ja Illusia ottaa sitte katseluun joskus. Varmasti Röllitkin voisi vilkasta jos tv:stä sattuvat tulemaan.

    VastaaPoista