maanantai 13. joulukuuta 2010

13. Rautajätti ja animaattorien hienoin vuosikertaDisneyn animoijat ja ohjaajat saattavat helposti jäädä tuntemattomammiksi ja leffat mielletään yksinkertaisesti vain Disney-elokuviksi, jotka on työstetty hyväksihavaittujen vanhojen kaavojen mukaan. Kuinka moni kuitenkaan tietää, että esimerkiksi Topi & Tessu (1981) -elokuvan animointitiimiin kuului Tim Burton, Henry Selick, John Musker, Ron Clements, Brad Bird ja John Lasseter. He kaikki olivat luokkakavereita, melkoista vuosikertaa.

Burton oli turhautunut leirissä ja Topia & Tessua seuraavan Tronin jälkeen saikin pian mahdollisuuden toteuttaa loistavan lyhytelokuvansa Vincentin (1982), josta pikkuhiljaa sitten lähti ura kasvamaan yhdeksi tunnetuimmista nykyohjaajista. Henry Selick oli mukana Return to Ozissa, jonka jälkeen on pitänyt pääpainon animaatioissa, joista tunnetuimmat ovat Painajainen ennen joulua, Jaakko ja Jättipersikka, sekä Coraline. Selick on kirjoittanut juuri viimevuotisen Coralinen jälkeen vakkarisopimuksen Pixarin kanssa.

John Lasseter alkoi ottaa pesäeroa ja alunperin yhtiön takaama Urhea pikku leivänpaahdin toteutettiin lopulta vähemmällä Disney-panostuksella, jonka ansiosta tästä legendaarisesta kulttisuosikista tuli astetta synkempi animaatio. Elokuvan tekeminen aloitettiin kun oli ensin tehty kokeiluja kaksi- ja kolmiulotteisuutta yhdistelemällä, pienen Hassut Hurjat Hirviöt -version verran. Lasseterin kanssa elokuvaa oli toteuttamassa myös moni muu tuleva Pixar-tiimin jäsen. Tuolloin Lucasfilm Computer Graphics Groupin nimellä esiintynyt tietokone-grafiikan edelläkävijä muutti myöhemmin nimensä siis Pixariksi ja Lasseterista tuli yksi nimekkäimpiä amerikkalaisia animaation parissa työskenteleviä henkilöitä. Ohjaushommissa häntä on nähty monissa Pixarin lyhytelokuvissa, kahdessa ensimmäisessä Toy Storyssa ja Autot-elokuvassa, tuottajana hän on vielä huomattavasti ahkerampi ja hän hoitaa myös Ghibli-elokuvien jenkkikäännökset.

Brad Bird siirtyi Disneyn jälkeen auttamaan muuta porukkaa tekemään Simpsoneista sen mitä se on nykyään, siirtämään sen minuutin pituisista jaksoista puolituntisiin ja lopulta mielestäni parhaaksi televisiosarjaksi ikinä, vaikka taso ei enää olekaan ihan samaa. Bird päätyi kuitenkin pois sarjan parista tekemään pitkän elokuvansa Rautajätti (1999), josta luukun kuva. Vaikka se ei ehkä menestynyt niin hyvin kuin myöhemmät Pixar-tuotannot, se on hieno elokuva ja Birdin taidonnäyte. Lasseter otti sen myötä Birdin Pixarille, jossa hän on ohjannut kaksi yhtiön mestariteosta, Ihmeperheen ja Rottatouillen. Jälkimmäinen oli samaanaikaan tuotannossa kuin The Simpsons -elokuva, joten hän soti tavallaan hieman omiaan vastaan. Mikä hauskinta, Bird ohjaa tällä hetkellä kuitenkin mm. Samuli Edelmannia, sillä hän ottaa vapaata animaatiosta ja on Mission Impossible IV:n ohjaaja.

Vaikka Simpsoneissa on aikojen saatossa esitetty paljon suotuisiakin tribuutteja, disneypoppoon huumorintaju ei enää sulattanut elokuvassa esiintynyttä vitsiä, jossa Bart kuvailee mustat rintaliivit päässä, olevansa "pahan yhtiön maskotti".

Jokainen näistä ehdottomista elokuvan ja animaation mestareista ovat halunneet uransa alussa siis irti Disneylta ja toteuttaa omia visioitaan. Disneyhan on silti sen kokoluokan jätti, että se on ostanut Pixarin ja Burtonkin on palanut pääkallopaikalle ainekin kahden Disney Digital 3D -elokuvan ohjaamisen ajaksi, joista ensimmäinen oli Liisa ihmemaassa ja toinen tulee olemaan uusi versio Burtonin vanhasta Frankenweeniesta.

John Musker ja Ron Clements ovat kuitenkin olleet uskollisia tuolle perhe-elokuvien mekalle ja ovat muodostaneet menestyneen ohjaajaduon, jotka vastasivat kahdesta suuresta menestysleffasta lapsuudessani, Pienestä merenneidosta ja Aladdinista. Paluu juurille koettiin taannoin Prinsessa ja Sammakko -elokuvan myötä.

Näillä olisikin luokkakokous, johon voisi mennä kuokkimaan.

2 kommenttia:

  1. Rautajätti on harvinaisen loistava elokuva. Saa kyyneliin joka kerta.

    VastaaPoista
  2. Onhan se, oon nähny se vaa kerran viitisen vuotta sitte telkkarista ja johan vois olla uusintanäytöksen paikka.

    VastaaPoista