tiistai 14. joulukuuta 2010

14. Uuno Turhapuro ja keksinnöt elokuvissa
Spede ja Vesku kuuluvat suomalaisen kokoperheen viihteen tärkeimpiin vaikuttajiin. Kirjoitin Uunoista jo taannoin, enkä tee nyt toisintoa aiheesta. Keskityn nyt yhteen niihin liittyvään osa-alueeseen. Keksinnöt esittävät merkittävää osaa Speden elokuvissa ja elämässä, hän patentoi niistä lukuisia, osa ihmeellisiä, osa jopa käytännöllisiä. Ikimuistoisimpiin kuuluu Turhapuro-elokuvissa nähdyt keittoautomaatti, herätyskello, kaksikeulainen auto ja mäkihyppylinko, sekä Speden Speleissä käytetyt nopeuspeli ja poljettava autorata.
Hauskat keksinnöthän toimii elokuvissa lähes aina. Wallace & Gromitin ja Pee Wee's Big Adventuren automaattiset mekanismit kuuluu leffojen parhaisiin puoliin. Pekka ja Pätkä toimivat keksijöinä hauskasti, alkukuusta televisiossakin nähty Riemukas Robinsonin perhe keskittyi aiheeseen ja sitten on vielä Niiskut ja Pelle Pelottomat. Yhteistä näillä kaikilla on yleensä se, että keksinnöt ovat siihen asti nerokkaita kunnes jokin menee pieleen ja sepäs vasta onkin hauskaa.
Kuluneimpia vitsejä on tietysti se, kun keksijä sekoittelee yhdisteitä ja juuri kun ollaan onnistumassa, huone räjähtää aiheuttaen (yleensä) miehen muuttumisen mustaksi. Sama toistetaan ehkä muutaman kerran samoin seurauksin. Lopullinen keksintö saattaa myös usein olla aivan jotain muuta kuin oli tarkoitus. Toisaalta, vahingossahan niitä parhaita keksintöjä on oikeastikin keksitty. Sipseistä ja kokiksesta sydämentahdistimiin ja muoviin, monet keksitty sattumalta.
Amerikassa tällainen taitaa olla elokuvissa yleisintä, siellä tosin taidetaan paukuttaa koululaisten päähänkin tiedettä vähän eritavoin kuin vaikkapa Suomessa. Monissa jenkkiohjelmissa näkee koululaisilla olevan ainaisia tiedeprojekteja, josta sitten revitään huumoria. Käytetty vitsi on ainekin se, että koululainen pyytää apua vanhemmaltaan joka lopulta joutuu tekemään sen itse ja mahdollisesti juuri yönä ennen projektien esittelyä. Myös sammakon silpominen on samaa sarjaa jenkkisarjoissa toistuvista koulukuvista.
Leffoissa esiintyvillä todellisilla tai trikatuilla keksinnöillä on siis pääsääntöisesti lähinnä viiihdearvoa, eikä kyseessä ole mitää varsinaisia da vincejä. Kaikenikäisistä on kiva katsella moisia mielikuvituksen tuotteita ja ne ovat myös yksi olennainen mauste Uunoissa.

1 kommentti: