tiistai 21. joulukuuta 2010

21. Charles Chaplin ja chapen tunnetuimman elokuvan metsästys



Chaplin. Edellisen vuosisatamme tunnetuimpia henkilöitä.

Onkohan tunnetuimmalla miehellä tunnetuinta elokuvaa, entä tunnustetuinta. Chaplinin pitkien leffojen kirjo on niin tasaväkistä ja laadukasta, että on sinänsä vaikea poimia toista ylitse muiden. Brittiläinen Sight & Sound listaa elokuvan ammattilaisten kesken maailman parhaita elokuvia kymmenen vuoden välein. Chaplinin tuotantoa esiintyi ensimmäisessä äänestyksessä 1952 kahden leffan voimin. Kaupungin valot ja Kultakuume olivat sijoilla toinen ja kolmas. Chaplin on kyseisessä kyselyssä ollut aina ylivoimaisesti suosituimpia ohjaajia, mutta kun jokainen äänestää eri elokuvaa on vaikea saada sitten mitään listoille. Tuolloin kärkisijan vei Polkupyörävaras, joka onkin selkeä valinta ohjaajansa de Sican filmografiasta. Chaplinin elokuvat ovat siis jääneet tuon jälkeen ulkopuolelle brittilehden parhaiden joukosta lukuunottamatta vuotta 1992, jolloin Nykyaika sijoittui sijalle 6.

Jean Cocteau kirjoitti mielenkiintoisessa päiväkirjassaan Oopiumi (1930), kuinka hänen mielestään elokuvan tuolloisessa historiassa on tehty kolme ehdotonta elokuvaa, Kultakuume oli yksi niistä. Kaksi muuta oli, ellen väärin muista, Kulta-aika ja Sherlock jr. Tuolloin Chaplin oli tosin vielä uransa alkutaipaleella. Kultakuume oli myös maailman toisiksi paras elokuva Brysselin maailmannäyttelyssä 1958 järjestetyssä kyselyssä, jossa juryna toimi 117 johtavaa elokuvantuntijaa eri puolilta maailmaa (ykkösenä Panssarilaiva Potemkin).

Ranskalaiseen Cathiers du Cinéma -lehteen 1958 raapustelleet tulevaisuuden nimet kuten Godard, Truffaut ja Rohmer rankkasivat maailman parhaisiin elokuviin Chaplinilta Ritari Siniparran, listatusinan kahdentenatosta nimekkeenä.

Suomen suurin elokuvatietäjä Peter von Bagh on valinnut kahteen Elämää suuremmat elokuvat -kirjajärkäleeseensä Parrasvalot ja Diktaattorin. Kirjat koostuu kahdesta viidenkymmenen elokuvan ryppäästä, kummassakin elokuva per ohjaaja. Von Bagh on kuitenkin valinnut Kymmenen elokuvaa -kirjaansa Chaplinilta leffan Nainen Pariisissa. Kirja suo definitiivisen huomion tarkoin valitulle kymmenelle elokuvalle. Hitchcockilta kirjaan on valittu Vaarallinen Romanssi.

"Chaplinin elokuvista pidän eniten siitä teoksesta, jossa Charlie on kaikkialla eikä kuitenkaan missään" - Sergei Eisenstein.

Eisenstein viittaa siis elokuvaan Nainen Pariisissa, luultavasti huonoiten tunnettuun pitkään Chaplin-leffaan. Syy suhteelliseen tuntemattomuuteen löytyy nimenomaan samasta asiasta, johon venäläinen ohjaajalegenda viittaa, suuri yleisö rakastaa Chaplinia nimenomaan näyttelijänä ja kun chape loistaa poissaolollaan ei käy suksee.

Lähdin tutkailemaa tunnettavuus aspektia tämän päivän median kautta ja elokuvien kaikkitietäjä imdb sai toimia apuna. Listaan nyt suuntaa antavasti Chaplinin tunnetuimmat elokuvat niiden äänestysmäärien perusteella.


  1. Diktaattori (1940, 8.4) (38,892 votes) 139 reviews Critics: 66 reviews
  2. Nykyaika (1936, 8.5) (37,520 votes) 138 reviews Critics: 77 reviews
  3. Kaupungin valot (1931, 8.6) (29,050 votes) 150 reviews Critics: 71 reviews
  4. Kultakuume (1925, 8.3) (21,990 votes) 103 reviews Critics: 42 reviews
  5. The Kid (1921, 8.3) (15,251 votes) 60 reviews Critics 30
  6. Sirkus (1928, 7.9) (6,038 votes) 47 reviews Critics: 30 reviews 7.9
  7. Parrasvalot (1952, 7.9) (5,882 votes) 69 reviews Critics: 12 reviews
  8. Ritari Siniparta (1947, 7.9) (4,968 votes) 50 reviews Critics: 32 reviews
  9. Kuningas New Yorkissa (1957, 7.1) (2,474 votes) 38 reviews Critics: 20 reviews
  10. Hong Kongin kreivitär (1967, 5.8) (1,912 votes) 32 reviews Critics: 10 reviews
  11. Nainen Pariisissa (1923, 7.1) (1,568 votes) 24 reviews Critics: 17 reviews
Selvyyden vuoksi, taulukkoa sietää lukea seuraavalla kaavalla:

Elokuvan nimi (ilmestymisvuosi, käyttäjien antama keskiarvo) (äänien määrä) käyttäjien arvostelut, kriitikoiden arvostelut

Kärkiviisikko ei yllätä, järjestys tosin hieman. Diktaattorin olisin olettanut olevan ennemminkin viidentenä listan muuten pysyen samana. Viiden kärjen jälkeen tapahtuu oletettu romahdus, mutta näin jälkikäteen olen kuitenkin yllättynyt Ritari Siniparran kohtalosta, joka on myös monien jopa ykkössuosikki.

Mitkä elokuvista ovat sitten itselleni tunnetuimmat ja parhaat. Chaplinin pojan näin alle kouluikäisenä ja loppu onkin historiaa. Se on ilman muuta henkilökohtaisesti tärkein elokuva, eikä pelkästää Chaplinin tuotannosta. Parhaana elokuvana pidän ehkä kuitenkin Nykyaikaa, kun taas parhaana kokemuksena voi pitää Kultakuumetta sinfoniaorkesterin säestämänä Sibeliustalossa aiemmin tänä vuonna.

Tuntemattomimmaksi tituleeraisin toisiksi viimeisen elokuvan Kuningas New Yorkissa, joka on ainut joka ei juuri lyö kelloja, olen sen aikoinaan nähnyt, mutta siitä ei tule nyt edes kummoisia muistikuvia mieleen. Nämä asiat ovat olleet ilmeisen tiedostettuja dvd-julkaisuja suunnitellessa, The Chaplin Collection -sarjan loistavat painokset ovat niputtaneet elokuvat Nainen Pariisissa ja Kuningas New Yorkissa yhden julkaisun alle, luultavasti koska yksittäin niiden on arvattu olevan vähiten myyviä. Viimeiseksi jäänyt, flopin aseman napannut Hong Kongin kreivitär ei kuulu sarjan julkaisuihin ollenkaan.

Jakakaa ihmeessä omakohtaisia Chaplin-mietteitänne. Toivon todella, että niitä ylipäätään on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti