torstai 16. joulukuuta 2010

The Cove (2009)Viimevuonna valmistunut dokumentti The Cove - meren salaisuus sai eilen televisio ensi-iltansa suomessa. Suomalaisen meren salaisuus -lisänimi on melkoisen romantisoitu nimi tällaiselle traagiselle ihmisten herättämis dokumentille, eikä kuvaa juuri sisältöä. Suora käännös olisi poukama, ehkei niin kutsuva. Verinen poukama ehkä sopisi kuvastamaa dramaattista sisältöä parhaiten.

Dokumentti kertoo delfiinien raa'ata lahtaamisesta japanilaisella poukamalla. Delfiinit ajetaan rannikolle myyntitavaraksi rannikolle, josta delfinaarioiden omistajat maksavat hyvän hinnan noista leppoisen näköisistä, rakastetuista, älykkäistä sirkusnumeroista. Myymättä jääneet kappaleet viedään ns. saunan taakse verilöylyyn, josta ne päätyvät syötäväksi.

Pääosassa on delfiinien lisäksi Roc O'Barry, mies joka tavallaan on vastuussa delfiinien suosiosta. Flipper tv-sarja teki otuksista hitin ja rahasammon joka on vain yltynyt ajan saatossa. Mies asui sarjassa nähdyssä tönössä ja vei laiturin päähän telkkarin päätähtien äärelle, jotka tunnistivat itsensä ruudusta, jossa saattoi näkyä muitakin delfiinejä. Käännekohta tapahtui, kun hän tajusi suosikkinsa tekevän itsemurhan tämän käsivarsilleen. Stressaantunut eläin ei enää jaksanut ja veti tietoisesti viimeiset hengenvetonsa.

Elokuvassa tehdään kärkeviä huomioita ja lisätään ihmisten tietoisuutta aiheesta, delfinaarioiden vetonauloja lääkitään stressinpoistajilla, elohopeapitoisuudeltaan myrkyllistä eläimiä syötetään ihmisille niiden siitä tietämättään ja japanilaiskouluillekin yritettiin työntää ruoaksi tätä myrkkyä, jolla voi olla kohtalokkaat seuraukset. Japani yrittää kiertää kieltoja ja palkkasi pieniä saarivaltioita puhumaan puolestaan. Delfiinejä tapetaan verukkeilla, kuten nimeämällä ne tuholaisiksi, jotka tapavat kalastuskannat.

Vaikuttava dokumentti voitti tänä vuonna sarjassaan Oscarin ja on pystinsä ansainnut. Joitain yhtymäkohtia löytyy viime vuotiseen voittajaan Man on Wire, jossa suunniteltiin tarkkaanharkittuja iskuja nuorallakävelijälle. Upea dokumentti sekin, pistäkäähän katsottavien listalle myös jos ette ole nähneet. Siinä missä Man on Wiren iskut tehtiin viihteen vuoksi, The Covessa yritetään parantaa maailmaa. Industrial Light & Magicissa työskennellyt taitaja suunnitteli kiven sisälle muotoiltuja kameroita, joilla poukaman tapahtumia salaa kuvattiin.

Dokkari herättää tietenkin paljon ajatuksia ja toivon mukaan toimintaa saataisi tällä tavalla kitkettyä. Maailmahan on täynnä paskaa ja sitä on luotava pois kohde kerrallaan. Leffassa on hienoa omistautumista ja se kaikkiaan toteutettu parhaalla mahdollisella osaamisella. Herkistäähän se mielen kun mies kyynelehtii, kuinka Flipperin aikoihin ostettujen Porchejen sijaan rahat olisi pitänyt tajuta pistää aivan toisenlaiseen kohteeseen. Hyväntahtoisetkin keksinnöt vaan tahtovat joutua väärissä käsissä veritöiksi.

Smile though your heart is aching
Smile even though it’s breaking

-Charles Chaplin, Smile


"Delfiinien hymy on maailman suurin illuusio"

2 kommenttia:

  1. Vaikka tulikin missatuksi telkkarista, näkyy onneksi vielä pari viikkoa Ylen Areenalla :)

    VastaaPoista
  2. Yle Areena on kyllä hieno keksintö, sillä voi korjata monet unohdukset ja logistiset ongelmat. Jee.

    VastaaPoista