keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Three Nights in Gothenburg.


Ruotsissa on tullut käytyä toistakymmentä kertaa, mutta tällä kertaa olikin kyseessä täysin uusi aluevaltaus. Tukholma on nähty ja koluttu, mutta toisaalta se on aina toimiva shoppailupaikka. Umeåssa on myös tullut käännyttyä ja Ruotsin läpi ajettua Norjaan mm. pahaisessa Åmålissa pysähtyen. Tämänkertainen kohde olikin sitten kaupunki nimeltään Göteborg, engl. Gothenburg.

Ihan mukava kaupunki kyllä, vaikkei paljolti vaikkapa Helsingistä poikkeava. Vaihtelu on kuitenkin kivaa, eikä kyseessä ole mikään Tukholman veroinen turistirysä. Saavuimme Ruotsiin Viking Linella ja muutaman euron arvoisella bussikuljetuksella heiluatimme itsemme juna-asemalle, josta jatkoimme matkaa junalla, joka kaarteli puolelta toiselle pari tuntia jokusenkin korvat lukittavan tunnelin läpi. Junamatka kustansi ehkä nelisentoista euroa.


Göteborgissa on Skandinavian laajin ratikkaverkosto. Busseilla ja ratikoilla pääsee siis viipottamaan helposti. Kolmen päivän matkakortti taisi maksaa jotain kymmenen euron luokkaa.

Systemkassi kourassa ensimmäistä kertaa elämässä.Systembolaget ja ne pienet erot

Visiitti länsinaapurissamme ei ole aiemmin ollut näin pitkä, joten tällä kertaa pääsi pureutumaan syvemmälle maan kulttuuriin ja erikoisuuksiin. Koin myös ensikosketukseni paikallisen Alkoon, eli Systembolagetiin. Paikalliset ostaa alkoholia säkkitolkulla kerrallaan ja kantaa pussia ylpeänä kaupungilla. Perjantaina jono puljuun ulottui kymmeniä metrejä oviaukolta. Kyseisellä alkoholia välittävällä liikkeellä on hieman erilainen painoarvo Ruotsissa, sillä ruokakaupoissa myydään vain II-olutta.

Vähähiilihydraattisia oluita löytyi kahta merkkiä, Pripps Blåta ja Bright Brewta, light siidereitä tai muuta vastaavaa taas ei harjoiteta ollenkaan. Tarjonta poikkeaa kaikin puolin aika mukavasti kotimaisesta, joten pullonkylkiä on kiva tiirailla aikansa. Suomalaisena oluena hyllyllä komeili Lapin Kulta, ehkä turhin olutmerkki imo. Henkilöpapereita tivataan muuten huomattavasti tarkemmin kuin meilläpäin.

Eipä kai ne ihmiset juuri meistä eroa, mutta onhan se aina yhtä hauskaa todeta kaduilla vilisevän naiskannan olevan lähes poikkeuksetta stereotyyppisiä ruotsalaisnaisia, eli blondeja farkkushortseissaan. Ihmiset ovat ystävällisiä ja englannilla pärjää erittäin hyvin.Erinomaista beatboksausta Göteborgin sydämessä.

Lähiönäkymä

PuistonäkymäShoppailua

Shoppailuun kaupunki sopii ihan hyvin. Kauppakeskukset ei itseäni kutsu luokseen, mutta mainioista Lagerhauseista ei tuntunut olevan pulaa. Toinen mukava rojukauppakin löytyi, kantoi nimeä Design Torget. Niiden lisäksi mestoilta löytyi myös Tukholman vanhasta kaupungista tuttu scifi-kauppa ja jokunen muu mielenkiintoinen uusi tuttavuus.

Perus ruokakaupat ovat kuitenkin melkeinpä omia suosikkikauppojani ulkomailla ja olisin kärrännyt koritolkulla jo pelkkää kahvia kaupoista jos olisi pystynyt. Tilojen puutteen ja matkan jatkumisen vuoksi tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista tällä kertaa. Jim Beam Barbecue mauste oli kuitenkin yksi mainioista löydöistä jostain peruskaupasta, myös mm. Budweiser soosia olisi ollut tarjolla. Tulipahan muuten juotua myös ensikertaa Löfberg's Lilaa pikakahvi muodossa. Kyllähän ne ehdottomasti parhaat juomani muruplöröt oli.


Ehkä paras muistikirja, tulee käyttöön katsottujen leffojen muistiona jahka edellinen on täynnä. Designtorget, n. 12-14e
 
Sisustustarroja, Pac-man jääpalamuotti yms. Lagerhausista, VHS-muistikirja ja kuningasperhe teepussit Designtorgetista, Läkeroleja 7-Elevenista ja pikkuruisia viinitötsiä Systemistä.


Lisbeth!
 

 
Kioskitarjonta 7-Elevenin tapaan

Baarikulttuuria tuli tsekkailtua vain yhtenä iltana ja päätoimisena virvokkeena päivisillä kaupunkikierroksilla toimitti kahvi. Erinomaisen hyvät fiilikset jättäneitä 7-Eleven kioskeja oli ripoteltu sopivin välimatkoin ja kahveja löytyi moneen lähtöön. Uskallan melkein väittää että kioskien Espresso Macchiatto vetää vertoja itsekeittämilleni.

Kahvina Ruotsissa käytettiin monin paikoin Löfberg's Lilaa ja espressona Lavazzaa. Kivennäisvesissäkään ei ole valittamista, Ramlösa ja muut toimii oikein hyvin janonsammuttajana. Oli myös mukavaa löytää useita Läkerolin makuja, joita ei Suomeen ole rantautunut. Voisin hyvin kuvitella asuvani tällaisessa maassa, jossa ei jäisi kaipaamaan lähikaupan tarjonnasta mitään.

Slottskogenin puisto ja eläintarha

Henkilökohtainen oppaamme kaupungissa vei meidät katsomaan pikkuisia pingviinejä eräänä päivänä. Pian saimme todeta, että Slottskogenin puiston kyljessä sijaitsevan eläintarhan nähtävyyksistä pingviinin reppanat olivatkin kaikista rupuisimmasta päästä, mutta onpahan nyt sitten nähty sellaisiakin. Puisto oli kaikkiaan yksi parhaista jossa olen ollut. Metsän ja nurtsin keskellä kulkevalta tieltä ei rumaa näkymää päässyt näkemään, pingviinejä ennen päästiin ihailemaan hylkeitä, myöhemmin hirviä, peuroja ja riikinkukkoja. Jättimäinen viheriö puistossa on kuin luotu piknikille ja sivussa näkyi olevan aktiviteettia joka lähtöön, mm. pirun hienon näköinen minigolf kierros, jota en todellakaan tule jättämään väliin jos kaupunkiin vielä palaan. Eipä tulisi mieleenkään jättää väliin puistoa ylipäätään. Suosittelen käymään jos Göteborgin lieppeillä sattuu olemaan.


Pienenä en voinut sietää eläintarhoja ja myöhemminkin allergioilla on ollut osallisuutensa innostuneisuuteen, Slottsskogen oli kuitenkin jo alueena näkemisen arvoinen. Eläimet toimivat ikäänkuin kauneuspilkkuina, mutta olihan monet yksilöt varsin upeita itsessäänkin. Kaikella kunnioituksella Korkeasaarta kohtaan, tämä paikka vei voiton.


Poseidon, Götaplatsenin naku meren jumala


Suurin osa patsaista ei juuri hetkauta, mutta Göteborgin lähes seitsämänmetrisessä Poseidonin patsaassa oli kyllä sitä jotain. Kannattaa käydä katsomassa kaino ilme naamallaan patsastelevaa nakupelleä jos sattuu kaupungissa vierailemaan. Satamakaupunkiin meren jumalan pystyttäminen onkin ihan oikeutettua sanoisin. Patsaan takana voi istahtaa portaille kiskomaan 7-Elevenin take awayt ja nauttia hetkestä, patsaan paljaat pakarat näkyä kaunistamassa. Eipä siinä, jumala näyttää vaikuttavalta joka kulmasta.Göteborgista matka jatkui, mutta minne...

2 kommenttia:

  1. Höh, miten ehdin vasta nyt lukea tän! Oon käynyt Göteborgissa vaan kääntymässä (ihan itse autolla ajoin kentälle ja takaisin Keski-Ruotsiin), mutta olisihan tuo kivaa vaihtelua Tukholmalle. Design Torget ainakin on hauska kauppa, huippu toi muistikirja!

    VastaaPoista
  2. En tiiä, kesällä lie muutaki tekemistä ku lueskella kaikkia blogeja? Kyllä oli ihan mukavaa vaihtelua, näkemistä kuitenki on yhtä paljon ku Tukholmassa ni miksei meniski vaikka tuonne kun Ruotsiin suuntaa. Hinta ei ole kovin paha junalla Tukholmasta ja matka oli tosiaan kokemus!

    Design Torget ja Lagerhaus on huippuja mut toivottavasti ei rantaudu Suomeen tai ne menettäis heti hohtonsa. Sellaset kuuluu nimenomaan olennaisena osana Ruotsin visiitteihin.

    VastaaPoista