tiistai 29. syyskuuta 2009

vinkkejä dvd-elokuvien tilaamiseen ulkomailta, pt.1

kaksi merkittävää (ja ei kovin yllättävää) syytä miksi tilata dvd-elokuvia ulkomailta:

#1: hinta

kotimaisten välittäjien tukeminen voi tulla pitkän päälle tosi kalliiksi. loppujen lopuksi en osta yleensä elokuvia suomesta kun kirppareilta, divareilta tai anttilan alennuslaareista. jos on englanninkielen taito hallussa pääsee jo paljon halvemmalla. jos on luottokortti niin saattaa päästä tosi paljon halvemmalla. sillä suomennetut dvd-elokuvat osuvat marginaaliin joka on verrattaen niin pieni että hinnat on korkeat.

#2: laatu

julkaisut on todella pahasti jäljessä englanniksi julkaistuista. suomenkielisinä ei yksinkertaisesti saa kovinkaan laajalti etenkään klassikkoelokuvia. tarkoitan nyt elokuvia etenkin ajalta ennen 1930-lukua. sentään chaplinin ja keatonin elokuvia on käännetty suomeksi sekä muutamia merkittäviä tekeleitä kuten nosferatu (1922) ja jazzlaulaja (jazzsinger, 1927), mutta jäljessä ollaan niin paljon että en ite ainekaa malta olla suomijulkaisuja edellä. mutta kyse ei siis todellakaan ole pelkästään mykän aikakauden elokuvista.

jos englanninkielen taito ei ole riittävä siihen että elokuvat tilaa ilman suomitekstejä ei seuraavasta ole niinkään paljoa apua. heille voi todeta että huuto.net on hyvä kanava myös heille. kirppareita kannattaa oikeesti koluta ja divarit - lahdessa ei vähiten misirlou (josta myyntihinta tippuu aina tinkimättäkin) - pursuaa löytöjä.

tässä vaiheessa varoituksen sana nettikauppojen mustasta lampaastaa. eli ite aineki oon jo päättäny että jos mahdollista en tilaa enää mitään cdon.comista. kohtuuttaman usein joutuu kohtaamaan vääryyttä heidän kanssa asioidessaan. tilatut tuotteet on vääriä tai niitä ei tule ollenkaan. tuotteiden palautus on tehty mahdollisimman vaikeeksi, jos mahdollista jopa vaikeammaksi kun kelan kanssa asioiminen. ja korvaukseksi saa korkeintaan tilata yhden kerran parin viikon sisällä ilman toimituskuluja. välillä cdonilla on silti kampanjoita joista leffoja saa esim. 1e/kpl. tälläisissä tapauksissa palvelua saattaa vielä käyttää.

mutta itse asiaan. tilauksia itse ainekin teen pääsääntösin amazonista. aina kannattaa myös verrata eri maiden amazoneja keskenää käyttäen hyväksi valuutat.fin valuuttalaskuria. hyvänä esimerkkinä siitä kuinka paljon voi säästää on beatlesin remasteroitu tuotanto. vertailin aika laajalti paketin hintoja ja ovh. lähenteli kolmeasataa euroa, kun taas suurin osa nettikaupoista oli suoraan alentanut hinnan n. 220e-250e välille. amazon.com myi paketin selkeesti halvimmalla. hinta oli 199$ joka euroihin käännettynä on hieman päälle 130e eli noin sata euroa halvempi kuin halvin suomalainen välittäjä jonka löysin (rekisteröityneille levykauppax). tässä tapauksessa näennäisesti korkeat toimituskulut ei enää paljoa paina. toimituskuluihin toki kannattaa aina kiinnittää huomiota, etenkin jos tilaa vähän kerralla.

huutokaupat:
huutonet - suomalainen huutokauppa
ebay - kansainvälinen huutokauppa

amazonit:
amazon.com - valuuttana amerikan dollari
amazon.co.uk - valuuttana ison-britannian punta
amazon.fr - ranskan amazon
amazon.de - saksan amazon

valuuttamuunnin:
valuutat.fi - valuuttalaskin

kirjotan aiheesta lisää myöhemmin mutta tällä hetkellä tietokone ei oo kovinkaan yhteistyöhaluinen joten lopetan tän tällä erää tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti