keskiviikko 24. elokuuta 2011

Viisikymmentä televisiosarjaa #50 - 46En todellakaan ole mikään hyvä katsomaan tv-sarjoja, saatan alkaa seuraamaan niitä suurella innolla, mutta vain harvasta tulee katsottua edes ensimmäinen kausi loppuun. Kyseessä ei siis ole mikään tosissaan otettava maailman parhaat sarjat -lista vaan viidenkymmenen sarjan esittely, joita itse olen jaksanut seurata ja olen kovasti pitänyt. Lista käsittää vain fiktiivisiä Suomen peruskanavilla esitettyjä sarjoja. Järjestyskin on vain hyvin suuntaa antava. Kärkikolmannes tulee sitten olemaan se tiukin joukko, mutta loput on sijoitettu aikalailla arvalla.

50. Are you afraid of the Dark? (1990-2000) 
Pelottaako?, 7 kautta, 91 jaksoa


Luultavasti tämä sarja jäi mieleen vain koska se sattui pyörimään juuri kun olin otollisimmassa iässä vastaanottamaan tällaisia sarjoja. Pelottaako? oli iltapäivällä esitettävä sarja, mutta ainekin ala-asteella osa jaksoista tuntui jopa aika jänniltä. Jokainen jakso alkaa nuorten kokoontuessa keskiyön aikaan leirinuotiolle kertomaan kummitustarinoita toisilleen, kauhun lisäksi osa saattoi olla lähempänä fantasiaa tai scifiä. Tällaisia sarjojahan on tehty aikojen saatossa jo paljon ja hieman klassisempi esimerkki konseptista, Kauhua kryptasta oli alkuperäinen valintani tälle sijalle. Vaikka tämä olikin suunnattu muista poiketen enemmän nuorille, valitsin tämän nimenomaan siksi koska tämä tuntui oikeasti jännemmältä kuin edellä mainittu.   


49. V (1984-1985)
19 jaksoa 
Osa V:n hohdosta on tietysti siinä, että sarja lopetettiin aikoinaan kesken liian jännittävänä. Ehkei sarja ole kokonaisuutena niinkään jännittävä, vaikka siinä yksi ikimuistoinen kohta onkin, mutta sitä nyt vain taidettiin esittää turhan aikaisena ajankohtana. Sarja on kuitenkin erittäin hauskaa seurattavaa, hyvin toteutettua scifiä ja nykyisellään vielä melko nostalgista. Todennäköisyyksiä vastaan uusikin versio on ollut varsin onnistunut.


48. Juana la Virgen (2002)
Ihmeiden aika, 153 jaksoa

Venezuelalaisen telenovelan alkaessa sen seuraaminen oli aluksi melkoinen kulttuurishokki. Ensinnäkin, juonikuviot ovat saippuoopperaksikin melko utopistisia ja etelä-amerikkalainen kuumaverisyys vuoroin hengästytti ja vuoroin huvitti. Sarjan vauhdikas tempo, ylidramaattiset henkilöt ja toteutus, sekä odottamattomat tilanteet pitivät pahasti koukussa.47. Teenage Mutant Ninja Turtles (1987-1996)
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat, 10 kautta, 193 jaksoa

Osa piirretyistä on jopa vielä parempia vanhempana, osa lapsuuden suosikeista taas on täysin epätodellista seurtattavaa aikuisella iällä. Turtlesit ovat täydellinen esimerkki jälkimmäisestä. Eikä se ole välttämättä paha asia, ääninäyttelijät, dialogi, hahmot, musiikki, tapahtumien kulku ja 90-luvun taitteen New Yorkin alamaailma ja väritys ovat vähintäänkin viihdyttävää jälkiperoisesti katseltuna.46. Hercule Poirot (1989-2010)
12 kautta, 65 jaksoa

Belgialainen mestarisalapoliisi munanmuotoisine päineen, sliipattuine viiksineen ja monokkeleineen on kieltämättä rakastettava hahmo. Lapsena Poirot ei ollut muuta kuin yksi suosikkitunnareista, mutta myöhemmin sarjan ylikuivakka dekkarimaailma osoittautui vallan mainioksi.

5 kommenttia:

 1. Ei hitsi, olin unohtanu Are You Afraid Of The Darkin kokonaan!! Hauskaa, että se on listallasi :) Olin myös kova Turtles-fani pienenä, tosin seurasin sitä brittinimellä eli HERO Turtles. Jenkeissä ja/tai muualla Euroopassa oli toi ninja-versio.

  VastaaPoista
 2. Joo briteille ninjat oli liikaa ja jos tarkkoja ollaan ni brittien kautta se tuli kyllä suomeeki suurimmaks osaks herona. Ton piirretyn sarjan vhs ja dvd kyljissä on hero ja näin myös sarjakuvissa. Ainoot missä mulla nyt äkkiseltää tuntuis lukevan ninja on jenkkisarjiksessa ja elokuvassa.

  Eikä oo ainut sekaannusta aiheuttava nimi näiden kilppareiden yhteydessä, juuri tuli katseltua sarjaa kun sellasen lahjaksi sukulaispojalle annoin ja kyllähän siinä käytetään sekä tikku, että särö ja jopa splinter nimitystä samassa ohjelmasuomennoksessa!

  Ja joo tuli toi Are you afraid itelleki vasta viimehetkillä mielee. Se on kyllä jännä sarja koska luultavasti samoihin aikoihin kattelin kauhua kryptasta yms yöaikaan ja toi tuli iltäpäivällä ja tuntu silti jännemmältä. Outoa.

  VastaaPoista
 3. Pelottaako? oli ihan hullun jännittävä silloin penskana! Vaikka se tuli keskellä päivää, en aina edes uskaltanut katsoa jaksoja loppuun asti. :D

  Poirot on aivan mahtava. :)

  VastaaPoista
 4. Pelottaako? oli kanssa mun suosikkeja silloin joskus ja pakkokatsottavaa joka viikko. <3

  VastaaPoista
 5. Oho, Pelottaako? onki yllättävän suosittu.

  VastaaPoista