tiistai 9. elokuuta 2011

Espoo Ciné 2011 Essentials

Espoon filmifestivaaleilla on tarjolla kokonaista neljä elokuvaa, joiden näkemistä olenkin jo odottanut todella kovasti. Näiden lisäksi ohjelmistosta löytyisi vielä mielenkiintoisia tärppejä kuten jenkkiversio hitistä Ystävät hämärän jälkeen, Hollannin vastine Rare Exportsille, Saint, sekä Tom Tykwerin uusin elokuva Drei, mutta mikään näistä ei ole pakollinen, etenkin kun viimeisenä mainitunkin on määrä tulla normiohjelmistoon syksyllä. Pidemmittä puheitta, mennäänpä vain suosiolla niihin pakollisiin:

Sylvain Chomet: Illusionisti (L'illusionniste, Ranska, 2010)
27.08.2011 klo/at 14:00     Kino Tapiola     6.50 €

Ei dialogia, joten ei tekstitystä. 
Bellevillen kolmosilla ihastuttanut Chomet on kerennyt kerätä jo paljon kehuja Jacques Tatin käsikirjoitukseen pohjautuvalla Illusionistillaan, jossa Ranskassa flopannut silmänkääntäjä suuntaa kohti Skotlantia. Pidän Chometin animaatiojäljestä ja ihastuttavista yksityiskohdista niin paljon, etten usko elokuvan edes pystyvän tuottamaan pettymystä.

"Illusionisti on koskettava ja kaunis tarina, jossa huumoria löytyy pienistä yksityiskohdista. Vanha herrasmiestaikuri etsii paikkaansa muuttuvassa maailmassa jossa perinteisen estraditaiteen ohi rymistävät televisio ja pop-kulttuuri."


Michel Ocelot: Tales of the Night 3D (Les Contes de la nuit, Ranska, 2011)
20.08.2011 klo/at 16:00     Kino Tapiola     6.50 €
27.08.2011 klo/at 15:45     Kino Tapiola     6.50 €

Tekstitys englanniksi.Ocelotin siluettianimaatiota 3D:nä! Poikkeuksellisesti maksan ilomielin, että saan epämiellyttävät rillit naamalle elokuvan ajaksi. Kyseinen ranskalaisohjaaja on tämän hetken ehdottomia kärkinimiä animaation saralla ja uutukaisenkin kuvakaappaukset näyttävät mielettömän vaikuttavilta, eikä sydäntäni lähellä oleva aihe ainekaan vähennä kiinnostusta.

"Ocelot’n ajattomassa animaatiossa sadun maaginen maailma loistaa säihkyvissä väreissä. Tekniikka on upea, mutta pääosassa on kuitenkin ajattomat sadut. Kuudessa tarinassa kohtaavat prinsessat ja ihmissudet, urhea poika ja hyytävät noidat sekä monet muut Tuhannen ja yhden yön tarinoista periytyvät aiheet." 


Jan Svěrák: Kuki (Kuky se vrací, Kooky, Tšekki, 2010)
22.08.2011 klo/at 09:30     Kino Tapiola     4.50 €
25.08.2011 klo/at 12:00     Kino Tapiola     4.50 €

Tekstitys suomeksi.Tsekkiläinen animaatioelokuva kuuluu elokuvagenreistä hienoimpiin ja vaikka Kuki onkin vain nukkeanimaatio, sen tekee erityisen mielenkiintoiseksi Jakub Dvorskýn (Machinarium) osallistuminen projektiin. Dvorskýlla on mieletön grafiikantaju ja hän on suunnitellut kaikki hahmot ja lavasteet elokuvaan.

"Kuki on punainen pikkunalle ja koulupojan unikaveri. Kun äiti heittää vanhan nallen pois, alkaa Kukin seikkailu kaatopaikalta suuren metsän halki takaisin häntä kaipaavan pojan luo. Metsän väki käy valtataistelua, jonka keskelle pikkunalle joutuu. Taistelun tuoksinassa kotimatkansa varrella Kuki löytää sekä rohkeutensa että paikkansa maailmassa. Mainio Jan Svěrák on tehnyt hienon elokuvan kasvamisen mukanaan tuomasta luopumisen haikeudesta, mutta myös itsenäistymisen voimasta."Béla Tarr: The Turin Horse (A torinói ló, Unkari, 2011)
27.08.2011 klo/at 19:30     Louhisali     6.50 €

Tekstitys englanniksi.
Tarrin tinkimätön tyyli pitää valtaväestön poissa elokuviensa ääreltä. Tarr tunnetaan luultavasti parhaiten lähes kahdeksantuntisesta elokuvastaan Sátántángo ja tyylistään kuvata piiiitkiä kohtauksia. The Turin Horsellakin on pituutta vajaa kaksi ja puoli tuntia ja luulenpa että koko sen ajan saa ihailla toinen toistaan kauniimpia otoksia, joita Tarrilla on tapana kuvata.

"Torino 3. tammikuuta 1889: Friedrich Nietzsche astuu kadulle ja näkee kuinka mies ei saa hevostaan liikkumaan ja alkaa tuskastuneena piiskata eläintä. Filosofi kiirehtii väliin suojelemaan eläintä. Tapaus järkyttää hänen mielensä lopullisesti. Jäljellä olevat 10 vuottaan hän viettää sanomatta enää sanaakaan. Mutta miten kävi hevoselle? Unkarilaisen mestariohjaaja Béla Tarrin elokuva kertoo hevosen ja sen omistajaperheen tarinan 30 pitkänä otoksena."

Lainaukset ovat Espoo Cinén sivuilta. Festivaali on pystyssä aikavälillä 19.-28.8.

Toivon todella että kykenen rahoittamaan ja ajoittamaan itseni näihin neljään, onnekseni kolme sattuu samalle päivälle ja neljäskin sijoittuu vain yhden välipäivän päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti