torstai 22. syyskuuta 2011

Vares: Huhtikuun tytöt & Sukkanauhakäärme (2011)Alkuvuonna käynnistynyt uusien Varesten sarja alkoi Pahan suudelmalla, joka oli euroopan keskiverrolle pärjäävä dekkarielokuva. Sen perusteella uskalsi toivoa viiden jälkimmäisenkin menevän joten kuten tähän peruslaadukkaaseen kastiin. Kuvauksen laatu on näissä kahdessa viimeisimmässäkin onnistunutta, Turun miljöö on hyödynnetty näyttävästi ja jopa Antti Reiniin Vareksena alkaa tottua, mutta muutoin viimeistely on jäänyt pahasti puolitiehen.

Huhtikuun tytöt menee vielä ihan kelvollisten dekkarien pinoon, vaikka tarina eteneekin haahuillen ytimekkäämpää runkoa huudellen. Vares tutkii vanhaa kadonneitten neitojen mysteeriä, joka versoontuu pikku hiljaa laajemmaksi kokonaisuudeksi kuin olisi kuvitellutkaan. Kaikki sivujuonikulut eivät vain jaksa kiinnostaa tai sitten eivät vain sovi yleiskuvaan. Muutama hauska kevennys ja toisaalta kovinkin brutaali raskautus on saatu mahdutettua elokuvaan, mutta muutoin aletaan jo lyömään tyhjää.

Sukkanauhakäärme sen sijaan ei keräile itseltäni irtopisteitä oikein mistään. Carl-Kristian Rundmaninkin rooli tapauksen toimeksiantajana on niin lyhyt, ettei sinänsä mainiosta näyttelijävalinnasta kerkeä saamaan mitään irti. Rundmanin esittämä ei niin puhtaita papereita omaava tuomari pistää Vareksen seuraamaan vaimoaan, joka on alkanut innostunut kuppilassa soittavan gigolon seurasta. Toisaalla vankilasta pääsee pakoon vaarallinen ja järjestelmällinen pahis joka tulee antamaan oman osansa huttuun. Tapahtumat ovat vielä pahemmin levällään kuin Huhtikuun tytöissä. Mikään ei anna mitään, asioita vain tapahtuu ja lopulta ne loppuvat.

Jos julkaisujen taso laskisi jokaista osaa kohden samaa tahtia kuin kolmanteen osaan mennessä on päässyt käymään, ei viimeisiä elokuvia uskaltaisi mennä edes katsomaan. Ei kuitenkaan voi olla vain sattumaa että juuri Anders Engströmin ohjaama aloituselokuva toimi niin paljon paremmin kuin nämä Lauri Törhösen pari tv-kelpoa. Täten toivoa luokin se, että seuraavaksi näemme taas Wallanderiakin ohjastellun Engströmmin tuotoksen, Kaidan tien kulkijat, jonka näkemiseen myös Peter Franzénin ja Kari Tapion mukana olo asettaa oman painoarvonsa.


Huhtikuun tytöt


Sukkanauhakäärme

2 kommenttia:

  1. aivan saatanan paska leffa ja missä on oikea vares

    VastaaPoista
  2. Neljän tähden illallisessa ens viikolla.

    VastaaPoista