lauantai 3. joulukuuta 2011

3. Army of DarknessAlex DeLarge, Travis Bickle, Bruce Campbell... Siinä muutamia kovimmista kulttihahmoista. Ensimmäiset loistavien näyttelijöiden esittämiä roolisuorituksia, viimeinen täysiverinen kulttihahmo itsessään. Pitkään Bruce Campbell tuntui olevan yhtä Evil Dead -sarjan roolihahmonsa Ashin kanssa, mutta myöhemmin ohjaaja Sam Raimin lähtiessä rahakkaampien projektien pariin ja Brucen kulttisuosion kasvaessa entisestään, Campbell alkoi hyödyntää statustaan mainioissa b-elokuvissa ja kaiken niputti myöhemmin kasaan miehen itsensä ohjaama My Name is Bruce. Elokuvassa Bruce esittää itseään, itseironisesti tunnetuimpaan roolihahmoonsa sekoitettuna. Elokuvalle on itseasiassa tulossa jatkoakin, työnimellä Bruce vs. Frankenstein.

Bruce Campbellin esittämä Ash on rakastettava ja sanavalmis tunari/onnistuja. Kauhuklassikoksi nousseen Evil Deadin aikana Sam Raimi ja Campbell hioivat vielä kauhuilmaisuaan ja tekivät tämän aikalaisia kovasti säikyttäneen pikku mökkikauhuelokuvan. Vasta toisessa osassa parivaljakko löysi sen todellisen lahjansa, joka piilee tuossa itseään niin vakavasti ottamattomassa huumorissa. Kauhukomedioiden edelleen lähes ylivertaisina suosikkeinani seisovat Evil Dead 2 ja Pimeyden armeija. Ja ehkä nelisen vuotta myöhemmin valmistunut Robert Rodriquezin Hämärästä aamunkoittoon. En voi väittää että kovasti suosittu Shaun of the Dead olisi huono sekään, mutta en myöskään että se olisi kolahtanut likimain samalla tavoin.

Evil Dead 2 on täynnä hupaisaa halpistehostekikkailua, joka on näyttävää ja kekseliästä. Se on verinen ja hauska, Ashin hahmosta kuoriutuu yhtäkkiä mitä mainioin makaaberi stand-up koomikko. Elokuvasarjan kolmas osa, Pimeyden Armeija vetää kaikesta vielä överimpää ja mässäilevää. Mökkihöperyys saa väistää kun tällä kertaa seikkaillaan keskiajalla Ray Harryhausenin (mm. Jason and the Argonautsin tehostomestari ja korvaamaton stop-motion veteraani) hengessä. Moottorisaha ja juttu senkun luistaa. Legendaarinen Duke Nukem 3D peli lainasi Brucen heittämiä one-linereita suoraan elokuvasta.

Jatkoa onkin sitten janottu siitä asti. Ash on kyllä seikkaillut muutamassa videopelissä, äänenään sentään Campbell itse. Pelailin epäsuorana jatkona toimivan Evil Dead: A Fistful of Boomstickin (2003) läpi ja sisältö oli oikeastaan melko kelvollista. Mitä nyt pelattavuus vähän kusi ja mäiskeen toistavuus oli välillä hieman epäinspiroivaa. Tarina menetteli, touhu oli parhaillaan ihan viihdyttävää ja puzzlepitoisuus oli aika optimaali. Tullee pelattu uudestaankin. Mutta olisiko sekään ollut mistään kotoisin jos ei olisi fani? Luultavasti sama kysymys tulee esille uusinta Duke Nukemia koestaessa.

Evil Dead ollaan ottamassa oikeastikin uudelleen esille, remaken merkeissä. Sikäli kun Bruce Campbell ja Sam Raimi ovat projektissa mukana tuottajina, siinä on vielä toivoa. Ohjaajana toimii Fede Alvarez, eikä voi muuta kun pistää sormet ristiin ettei lyhäriohjaaja ryssi hommaa ja toivoa että kolmekymmentä vuotta vanha raina nousee tuhkasta ilman Ashiä, jonka jättäminen pois uusiokavalkaadista onkin ainut oikea vaihtoehto. Ainekin Bruce on twiitannut helpotuksen huokauksia luoneen kommentin No Ash character currently. Niin ikonista hahmoa ei saa korvata!HAIL TO THE KING, BABY:

Evil Dead -trilogia:
Evil Dead (1981). Nuorisoporukka lähtee mökille. Olisikohan kannattanut?

Evil Dead 2 (1987). Mites, Ash taas mökillä. Eipä sitä kerrasta opi.
Army of Darkness (1992). Taistelu pahuuden voimia vastaan käydään moottorisahalla ja boom-stickillä.


Man with the Screaming Brain (2005). Brucen debyyttiohjaus, jossa esittää itse myös pääosan.
Alien Apocalypse (2005). Sci-fi Channelin tuotanto, jossa Bruce palaa vuosikymmeniä kestäneeltä avaruuskomennolta maahan. Mitäs täällä silloin odottaa?
My Name is Bruce (2007). Bruce on itseohjaamassaan elokuvassa Bruce ja Bruceahan siinä kovasti palvotaan. Fani kaappaa tähden kesken elokuvan kuvausten pikku kaivoskaupunkiin taistelemaan kiinalaista kuolleiden jumalaa vastaan. Käytännön pilaksi tempausta luullut Bruce ottaa haasteen vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti