maanantai 19. joulukuuta 2011

19. Jason & the Argonauts
Ray Harryhausen on kaikkien aikojen stop-motion guru, King Kongista (1933) ja The Lost Worldista (1925) innostunut näpräilijä on vastuussa monista legendaarisista seikkailuhetkistä ja silti tämän arvostus on pysynyt pienehkössä kulttipiirissä. Pienimuotoisessa tilaisuudessa 1992, Tom Hanks ojensi miehelle palkinnon elämäntyöstään, julistaen Jason & the Argonautsin omaksi suosikkielokuvakseen kautta aikojen. Rayn seikkailuelokuvien perinnettä on hieman yritetty elvyttää 2000-luvulla, mutta digitaaliset rämistelyt eivät vain luo samaa tunnelmaa.

Ray Harryhausen Top 5:

7th Voyage of Sinbad (1958)
Jason & the Argonauts (1963)
The Golden Voyage of Sinbad (1974)
Sinbad and the Eye of the Tiger (1977)
Clash of the Titans (1981)

3 kommenttia:

 1. Tämä on hieno seikkailuelokuva, jonka efektit eivät ole pahemmin menettäneet tehoaan. Ne luurangot ovat yhä aika vaikuttavia.

  VastaaPoista
 2. Oma lempparini Harryhausenilta on 20 million miles to earth. Tämän Jason jne katoin tovi sitten ja olin lopulta vähän pettynyt, kai oli liian suuret odotukset.

  VastaaPoista
 3. Luurangot on todellakin huippuja, tehot senku kasvaa mitä enemmän digitehosteita nykyelokuva käyttää!

  Harryhausenin tuotanto jakautuu karkeesti seikkailuelokuviin, fiftari b-scifiin/kauhuun ja satulyhäreihin. Näistä kallistun ehdottomasti noiden seikkailupätkien puoleen kuten listaukseni jo taitaa kertoa.

  Ensimmäinen näkemäni Ray-teos oli Earth vs. Flying Saucers ja olipahan sekin mainio tekele sitä itteään. Leffat on sitte nähty aikojen saatossa ja tossa joku vuosi tuli katottua kaikki satupätkätki ja opetusvideot toisen maailmansodan sotaväelle. Sekä fanityönä viimeistelty 50 vuotta sitten keskeneräseksi jääny Kilppari ja Jänis ja mainio dokkari aiheesta. Kaikki nuo löyty koottuna ja halvalla:

  http://www.amazon.co.uk/Ray-Harryhausen-Early-Years-Collection/dp/B000GHRC76/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1324319188&sr=8-3

  VastaaPoista