tiistai 13. joulukuuta 2011

13. Cannibal Holocaust80-luvun taitteen Italiassa elettiin kannibaalielokuvien kulta-aika. Pahamaineisten tuotosten ylivertaiset kuninkaat ovat Cannibal Holocaust (1980) ja Cannibal Ferox (1981). Kumpi vie voiton kaikkien aikojen raaimpana kannibaalielokuvana? Mittarina toimikoon raakuuden aiheuttamat kieltotoimenpiteet ympäri maailman. Holocaust kiellettiin 53 maassa ja Ferox "vain" 31 maassa.

Holocaust on muutenkin enemmän kunnollista elokuvaa ja sen perusidea varastettiin myöhemmin suurella menestyksellä Blair Witch Projectiin. Feroxissa on omat puolensa, mutta jää selkeästi esikuvansa varjoon. Holocaustiin liittyy paljon myyttejä, snuff-elokuvaksi sitä epäiltiinkin ja raakuuksien vuoksi se joutui käymään pitkän liudan oikeudenkäyntejä, joissa mm. näyttelijäkaartin elossa olo tuli todentaa. Eläimiin kohdistuvasta väkivallasta jouduttiin kuitenkin pulittamaan korvaukset. Viidakkoväkivallan kohteeksi joutuu koati (puolikarhu), iso kilpikonna, iso hämähäkki, käärme, oravasaimiri (kierteishäntäapina), ja possu.

Cannibal Holocaustin kävin aikoinaan nappaamassa divarin kunniapaikalta hyllyn päältä, aikana jolloin se oli vielä pannassa Suomessa. For sale in the Rebublic of Ireland ONLY, 1998. Kolme vuotta myöhemmin elokuva pääsi uuden sensuurilain myötä viralliseenkin levitykseen Suomessa.

4 kommenttia:

 1. Toivottavasti tämä ei ole ihan surkea. Ostin aikoinaan Cannibal Collectionin, jossa oli kolme kannibaalitapausta (tai muistaakseni yhdessä niissä ei edes ollut kannibalismia), jotka eivät hirveesti tarjonnut, mutta nyt Night Visionsista tuli ostettua vihdoin ja viimein Cannibal Holocaust, joten pääseen senkin katsastamaan jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 2. Tiedän boksin. En muista sen leffoja mutta Lenzin (ferox) ja Deodaton (holo) jotku vaihtoehtoset "klassikot" siitä tais löytyä. Jonkin verran tuon ajan kannibaaligenreä tutkittuani totesin ettei muita kuin nämä kaksi mainittua ole välttämätöntä nähdäkään. Mountain of the Cannibal God on siitä mielenkiintoinen että päätähtenä on Ursula Andressin tasoinen pimu, mutta muuten melko huttua sekin.

  Mielestäni ainekin Cannibal Holocaust on omalla tavallaan aivan loistava elokuva. Eläimiin kohdistuva väkivalta on toki tuomittavaa, mutta tehty mikä tehty.

  VastaaPoista
 3. Minulla on tämä DVD, mutta en ole uskaltanut katsoa sitä. Tykkään kauhusta, mutta gore vähän hirvittää ja ällöttää. Pitäisi varmaan rohkaistua.

  VastaaPoista
 4. Joo niillä on aika vissi ero. Kauhun ois tarkotus pelottaa, goren kuvottaa. Holocaustia katsellessa inhotuksen lisäksi saattaa tulla myös hieman paha mieli. Mutta pirteen ilonen tunnari siinä on!

  VastaaPoista