sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Kymmenen Disney Lucas -projektia



Aika heittäytyä ei-niin-vakavaksi Disney-Lucas aiheen tiimoilta. Lucas passaa manttelin seuraavalle sukupolvelle, eikä luojan kiitos enää ohjaa uusia Star Warseja tai käpälöi vanhoja. Tämä on saanut fanit ja muut kiinnostuneet miettimään mahdollisia ohjaajia Disneyn Star Wars -trilogialle.

Suosituimpia veikkauksia lienee ohjaajat kuten Steven Spielberg, Alfonso Cuarón ja Michael Bay. Enkä täysin tyrmäisi kyseisten valintojen laatua, vaikken ohjaajien fani olekaan.

Steven Spielberg on jo kaavaillut viidettä Indiana Jonesia ja sen tulee varmasti tekemäänkin. Spielberg on omasta mielestäni hyvä ohjaamaan vain sotaelokuvaa ja näkisin hänet mieluummin niiden äärellä. Sotaelokuvalla tarkoitan sitten sotaelokuvaa, enkä tähtiensotaelokuvaa. Täten en valitse häntä sen enempää Star Wars -toiveisiin kuin edes tulevien Indiana Jonesien ohjaajaksi.

Alfonso Cuarón sopisi kolmikosta parhaiten Star Wars -ohjaajaksi. Hän käänsi Harry Potter -elokuvien kurssin lapsellisista satuelokuvista, vaikuttavan näköiseksi fantasiaksi. Sopivan synkkä ote tekisi hyvää uudelle trilogialle. Hyvä valinta, muttei omani.

Sitten se Michael Bay. The Island on mielestäni edelleen poikkeuksellisen hyvä nykyscifi ja yleislinja viihdyttävää ja menevää räminää. Epäkohtia sitten onkin enemmän kuin George Lucasilla vuosien varrella "parannettavaa" ex-omaan saagaansa. Transformersit ovat olleet ihan okei huttua, en silti ihan niin aivottomana haluaisi Star Warsia nähdä.

Oma kymmenen suorani, Disney Lucas yhteistyön kuvitteelliset unelmakokoonpanot:

Star Wars Episode VII - Paul Verhoeven (RoboCop, Total Recall, Starship Troopers)

Paul Verhoeven: Starship Troopers (1997)

David Lynch kieltäytyi ohjaamasta Jedin paluuta, mutten muista ennen kuulleeni Verhoevenin olleen ehdolla Imperiumin vastaiskun ohjaajaksi. Mielenkiintoista kuvitella, millaiset viides ja kuudes episodi meillä olisi, jos nämä miehet olisivat ne ohjanneet.

Puhumattakaan, kuinka poikkeavat urat heillä nyt olisi. Kyseessä on saagan osista parhaat ja juuri ne, joita George Lucas ei itse ohjannut. Eikä se ole sattumaa, Lucas osaa luoda galaksin verran kaikkea kiehtovaa ja ihmeellistä, muttei osaa ohjata sitä.

Lynchia en halua vieläkään nähdä ohjaamassa Star Warsia, mutta Verhoeven kuulostaisi hyvinkin mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Avaruus, koneet ja oudot elämänmuodot ovat hänen tuotannossaan tuttuja, kuten myös voimakas ihmisdraama.

Hänen pakkomielteinen Jeesus-myytin tutkiminenkin voisi olla voimavara projektissa hahmonkehitystä luodessa. Riippuu tietenkin melko paljon tulevasta käsikirjoituksesta, hahmoista ja teemoista.

Juuri nyt en ala miettimään, keitä haluaisin nähdä jedeinä, pahiksina yms. Kunhan valinnat tulevat olemaan parempia kuin Jake Lloyd tai Hayden Christensen olen tyytyväinen.

Star Wars Episode VIII - Guillermo Del Toro (Pan's Labyrinth, Blade II)

Guillermo Del Toro: Blade II (2002)

Trilogian alkaessa ajatuksella ja kritiikillä täytetyn avaruustaiston räimeellä, valtavien petosten ja piinaavaan jännityksen intensiteetillä, seuraava osa voisi siirtyä hienovaraisempiin ja mytologisempiin tunnelmiin.

Guillermo Del Toro on mestarillinen psykologisen fantasian ja mielikuvituksellisten maailmojen käsittelijä ja vastapainoksi erittäin näyttävän toiminnan ja taistelukohtausten luoja. Hänen taidoillaan saataisiin varmasti upea keskimmäinen osa.

Star Wars Episode IX - Christopher Nolan (Yön ritari, Inception)

Christopher Nolan: Dark Knight Rises (2012)

Tullee monella mieleen. Lepakkomiestrilogian jälkeen siirtymä elokuvahistorian suurimman saagan pariin voisi onnistua luontevasti. Erinomainen (hassusti puhuvien) henkilöhahmojen ohjaaja ja älykkäiden spektaakkelien rakentaja. Ei edes vaatisi perusteluja.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis - Peter Jackson (Braindead, Taru Sormusten Herrasta)

Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992)

Ei mahdoton ajatus Star Warsinkaan kimppuun, itse asiassa Jackson sopisi todella monen Lucas-tuotteen pariin.

Oma suhteeni Peter Jacksoniin on ristiriitainen, koin menettäneeni hänet Taru Sormusten Herrojen aikoihin. Ei sillä, että haluasin hänen palaavan splatterin pariin (no haluaisin sitäkin!) mutta ennenkaikkea niiden pienten intiimien mestariteosten à la Heavenly Creatures ja Forgotten Silver.

Tämä listaus kun on kuitenkin niin pirun vakavaa, niin annettakoon Jacksonin tehdä mitä nykyään haluaa. Indiana Jones olisi mielenkiintoinen projekti uuden Tintin ja Hobittien kyytipojaksi.

Fate of the Atlantis on siis LucasArtsin seikkailupeli, jota ei ole filmattu koskaan. Sitä tulee todellisuudessa tuskin tapahtumaankaan, mutta aina voi toivoa. Pelissä on myös vaihtoehtoisia loppuja, joten tarinanrungosta olisi jo valmiiksi pari versiota.

Monkey Island - Terry Gilliam (Aikavarkaat, Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa)

The Curse of Monkey Island (1997)

Disney tuskin ottaa Pirates of the Caribbeanin valtakaudella toista piraattisarjaa hoitaakseen, ellei sitten piirretyn tv-sarjan muodossa. Ehkä jonain päivänä.

Turhin vaihtoehto apinasaaren äärellä olisi mainitun rahasammon luotto-ohjaaja Gore Verbinski.

Oma valintani on listan toisiksi helpoin. Pythonien Terry Gilliam olisi nimittäin hyvinkin osuva valinta, hänen tyylinsä, vinksahtanut huumori ja tietty visuaalisuuden taju on hyvinkin samalla aaltopituudella pelisarjan kanssa. Lopputulos voisi tehdä jopa kunniaa lähdeteokselle.

Kääppärimestari Gilliamille sopisi myös Ewok-elokuvat, mutta eihän kukaan halua nähdä elokuvia ewokeista.

Zak McKracken and the Alien Mindbenders - Jean-Pierre Jeunet (Kadonneitten lasten kaupunki, Delicatessen)

Zak McKracken and the Alien Mindbenders (1988)

Toinen hyvin vinoutuneen huumorintajun omaava ohjaaja on ranskalainen Jean-Pierre Jeunet, joka tunnetaan parhaiten Améliesta. Säädin nyt muodon vuoksi kuvan värimäärityksiä lähemmäs Jeunet-elokuvaa. Toimisi ihan mukavasti.

Hänen edellinen Yhdysvaltain visiitti Alien - ylösnousemusta ohjaamassa ei ollut varsinainen menestystarina, vaikka elokuva ei huono ollutkaan. Jeunet sai huonot kortit tarinaoption kanssa ja pärjäsi mielestäni olosuhteisiin nähden hyvin. Zak McKraken olisi kuin luotu Jeunetille ja hänen kiinnostukselleen outoja hahmoja kohtaan.

Sam & Max -  Brad Bird (Ihmeperhe, Rottatouille) /w Steve Purcell


Sam & Max Hit the Road (1993)

Ensin ajattelin Robert Zemeckisia, koska Kuka viritti ansan, Roger Rabbit henkisenä Sam & Max toimisi oikein hyvin. En tarkoita sillä animaation ja näytelmäelokuvan yhdistelyä, vaan yleistä tunnelmaa, tyyliä ja huumoria.

Sitten tulikin mieleen Zemeckisin viimeaikaiset yritykset animaation saralla, Beowulf, Napapiirin pikajuna (kyseisessä junassa on yksi vainottavimpia koskaan näkemiäni pikkutyttöjä.) Hän on petrannut animaatioelokuva animaatioelokuvalta ja Saiturin joulu taisi olla ihan siedettäväkin. Toivon todella, että tulevan Yellow Submarine -remaken kanssa hän on jo oppinut virheistään.

Zemeckis sivuun, Sam & Max voisi toimia juuri Pixar-elokuvana ja firman Brad Birdiin on edelleen kova luotto. Aisapariksi kun otetaan vielä Sam & Maxin luoja, Steve Purcell, epäonnistumisen riski on lähes olematon.

Purcell on jo pyörinyt näissä ympyröissä. Hän toimi avustavana ohjaajana Pixarin Urheassa ja vaikkei elokuva itseäni miellyttänyt, se ei ole Purcellin taidoista pois. Tärkeintä on kokemus, jota löytyy alta ja on huomattavasti todennäköisempää onnistua paremmin seuraavalla projektilla.

The Day of the Tentacle - Tim Burton  (Peewee's big adventure, Beetlejuice)

The Day of the Tentacle (1993)


Jopa liian ilmeistä. The Day of the Tentacle on tarinaltaan ja tyyliltään kuin tehty Burtonia varten. Myös Helena Bonham Carterille ja Johnny Deppille löytyisi vallan oivat roolit tarinassa.

Burton on työskennellyt Disneylla uransa alussa ja uudelleen nykypäivänä. En ole uudemman tuotannon fani, mutta tässä voisi olla avaimet uuteen nousuun omissa kirjoissani. Jos The Day of the Tentaclen kuitenkin sössii, ei ole asiaa enää listoilleni.

Loom - Michaël Dudok De Wit (Father & Daughter, Monk and the Fish)

Loom (1990)


Se "epäonnistunut" Lucas-peli. Audiovisuaalinen, taianomainen ja hyvin hyvin erilainen seikkailupeli, jonka oli määrä venyä trilogiaksi. Peli ei myynyt ja tunnetaan luultavasti paremmin ensimmäisessä Monkey Islandissa esiintyneenä vitsinä.

Kuvan ja äänen yhdistelmä animaatiossa on harvoin yhtä kaunista kuin hollantilaisen Michaël Dudok De Witin lyhytanimaatioissa ja mainoksissa. Hän olisi täydellinen ohjaaja Loomille. Disney-kokemustakin on Fantasia 2000:n animaatiotiimissä. Loomin näkisinkin juuri Fantasia-elokuvien tyylilliseksi jatkeeksi. Se olisi kaunista.

Tällä hetkellä miehellä on työn alla ensimmäinen oma pitkä elokuva, yhteistyönä Studio Ghiblin kanssa.

PS. Jos Dudok De Witin tuotanto ei ole tuttua, mitä se todennäköisesti ei ole, tässä blogissa pääsee lähitulevaisuudessa lukemaan hänestä juttua ja haastattelua.

Grim Fandango - David Lynch (Eraserhead, Inland Empire)

Grim Fandango (1998)


Lynch voisi toimia monenkin Lucas-elokuvan ohjaajana, vaikka se hieman jokerilta kuulostaakin. Esimerkiksi Sam & Max voisi olla erinomainen Lynchin käsittelyssä.

Grim Fandango yhdistelee paljon asioita, joissa Lynch on hyvä. Saisimme tyylikkään, groteskin, rikos-noirin kuolleiden valtakunnassa. Lynchin utuinen ja epätodellinen kuvaus, sekä tyylitellyn rajoitettu, töksähtelevä dialogi pukisi elokuvaversiota.




Mahdollisuuksia on tietenkin paljon enemmän kuin vain elokuvien tuottaminen. Disney voi alkaa rahastaa krääsällä ja tehdä loputtoman määrän vaikka sarjakuvia tai piirrettyjä sarjoja Disney-kanaville. Mitä tulee todellisuudessa tapahtuman ja millä aikavälillä on pelkkää spekulointia.

Jakakaa ihmeessä mielipiteenne listan valinnoista tai omista valinnoistanne.

3 kommenttia:

  1. Aikalailla sellaisia ohjaajavalintoja joita tulee omaankin mieleeni. Joskin minun on hyvn vaikea nähdä tulevia Tähtien Sotia niin vakavina, että Verhoevenin kaltaiset ohjaajat sellaisiin istuisivat luontevasti. Kyse ei siis ole Disneystä, sillä esimerkiksi Tron: Legacy oli Disneyelokuvana huomattavasti lähempänä alkuperäisen Tähtien Sota-trilogian tasapainoilua viihteen ja vakavamielisyyden nuoralla. Joten vaikeus ajatella tulevia Tähtien Sotia vakavahkoinan elokuvina johtuu täysin Lucassta itsestään. Näin ollen ehkäpä Tron: Legacyn koonnut Joseph Kosinki voisi voisi olla sopiva kompromissi Verhoevenin ja Bayn välillä. Vaikka luulenkin, että Tulevaa Tähtien sotaa ajatellen Bay on varmasti tuottajien mielessä aika korkealla.

    Koska tosiaan en näe tulevia Tähtien Sotia kovinkaan vakavina elokuvina, mutta en toivo niiden olevan täysi Wattojakaan, niin edellä mainitun Kosinkin ohella pitäisin loogisina vaihtoehtoina myös J.J. Abramsia ja Alex Proyasia. Abrams vaikuttaa juuri sellaiselta joka olisi Tähtien Sodista innoittamansa Star Trekin kanssa kovassakin huudossa ja vaikka Proyas onkin nyt tehnyt viime vuosia mitä roskaa sattuu, niin I Robotin ansiosta hän vaikuttaisi luontevalta Tähtien Sota-ohjaajalta.
    Huomautettakoon tosin, ettei minusta I Robot ollut juuri muuta kuin ihan ok-elokuva ja ideaalitilanteessa Proyas olisi Dark City-Proyas.

    Mutta jos saisin valita kenet tahansa Tähtien Sodan ohjaksiin välittämättä laisinkaan muista, niin Vinenzo Natalin Cyphernäkemys olisi kovasti mieleeni. Joskaan se elokuva ei varmastikaan tuntuisi yhtään sen enempää Tähtien Sodalta kuin Season of the Witch Halloweenilta.

    Sam & Maxiin ohjaajaksi pistäisin Joe Danten ja mieluusti vielä Gremlinsajan Danten, enkä Looney Tunes Back in Actionin.
    Lemony Snicketin perusteella myös Brad Silbering voisi istua tämänkaltaiseen elokuvaan.

    Itse en päästäisi Peter Jacksonia lähellekään Indiana Jonesia ja jos Spielbergia ei saisi valita, niin jättäisin Indyn jääkaappiinsa. Tosin, koska tämä ei ole mahdollista, niin olkoon se ennemmin vaikkapa Guillermo Del Toro, joka on hieman kuin Jackson, mutta johon en ole menettänyt uskoani.
    Vaikka kaikkihan me tiedämme, että jos Spielberg ei uutta Indya ohjaa, niin sen tekee Joe Johnston.

    VastaaPoista
  2. Hauskoja pohdintoja, eikä omat toiveetkaan kauaksi jää. Star Wars lähinnä mietityttää ja pelottaa, koska Disney nyt ei kamalan tunnettu ole omien franchisejen kunnioittamisesta. Tron nyt esimerkkinä, vaikka pelinä Tron 2.0 olikin loistava.

    Tavallaan toivon, että Brad Bird saisi Star Warsit vastuulleen. Uusin M:I osoitti, että hän osaa hallita isomman näytelmäelokuvan todella hyvin, eikä animaatiotaustasta varsinaisesti haittaa ole. Jos ja kun Star Wars pysyy enemmän lapsille kuin aikuisille suunnattuna, niin Bird luultavasti myös saisi elokuviin elementtejä, jotka kiinnostaisivat niin fyysisesti kuin henkisesti kasvaneempaa porukkaa.

    Isot pojat, eli Del Toro ja Nolan, tuskin sarjaan kajoavat. Oikeastaan toivon, ettei Del Toro pääse käsiksi. Ihastuisi vain liikaa mahdollisuuksiin ja tuloksena olisi Hellboy 2:n tapainen pannukakku.

    Indy jätettäköön rauhaan ihan kokonaan, koska Fordin saappaita ei voi täyttää. Piste. Mitä taas tulee animaatioihin, niin Monkey Islandit voisi saada toimimaan jopa pienemmällä budjetilla. Jollain Andrew Stantonilla voisi olla aika paljonkin annettavaa sarjalle, kun paineet tulevat lähinnä vain fanien suunnalta, eikä kompromisseja hakevan studion puolelta.

    Ja viimeisenä, Grim Fandango Burtonille ja koko homma stopmotionina kasaan. Voisi olla kaunis ja mahtava produktio, jos onnistuu.

    VastaaPoista
  3. ...noir: Ei hassumpia vaihtoehtoja. Myönnetään, että Verhoeven on kaukaa haettu vaihtoehto todelliseksi ohjaajaksi. Vincenzo Natali oli itsellänikin mielessä, mutta kuten totesit, aika kauas perinteisestä Tähtien Sodasta päädyttäisiin myös siinä tapauksessa.

    Yhtä lailla ohikiitävästi mielessä pyöri Ridley Scottit ja James Cameronit. Olisi kiva nähdä millaisen leffan esim Scott ohjaisi, mutta hänellä on liikaa maneereita jotka pilaisivat takuuvarmasti katselukokemuksen, eikä se muutenkaan olisi enää Tähtien Sotaa, Scottin tyyli on aivan liian hienostunut siihen.

    Toisin kuin Cameronin, joka luultavasti menisi vielä enemmän sekaisin jos saisi Tähtien Sotiakin kontolleen. Jos enempää sekaisin voi enää mennä.

    Joe Dante saattaisi tehdä erinomaisen Sam & Maxin. Peli edustaa tyyliä, joka esiintyy 80-90-luvun taitteen amerikkalaisessa elokuvassa paljon, juuri kuten Gremlins- elokuvissa.

    Jos Indy olisi säilynyt alkuperäisenä trilogiana, haluaisin itsekin pitää sen koskemattomana. Sitä on kuitenkin jo sorkittu ja Spielberg teki sen itse, ei niin suurella menestyksellä.

    Spielberg ja Ford ovat suunnitelleet viidettä osaa ja tulevat sen todennäköisesti tekemään. Oikeasti olen ihan sujut asian kanssa, mutta kyllä edelleenkin näkisin viidennen osan - jos sellainen on tehtävä - mielellään Jacksonin tai vaikka Del Toron ohjaamana.


    Lauri: Brad Bird käväisi itselläkin mielessä jopa Star Warsien ohjaajaksi, mutta näkisin hänet mielellään animaation parissa, koska on noin kolmen mielenkiintoisimman jenkki animaatio-ohjaajan joukossa. Tottakai valintana hyvä, eikä harmittaisi lainkaan jos oikeastikin valittaisiin.

    Mitä tulee Fordin saappaiden täyttöön, jollain perverssillä tavalla Nuori Inkkari Jonesi -ideakin kiinnostaisi. Sorry!

    Vaikea kyllä äkkiseltään sanoa, josko Monkey Islandin haluaisi nähdä animaationa vai näytelmäelokuvana. Terry Gilliam olisi näytelmäelokuvan ohjaajaksi mielestäni vahvimpia. Andrew Stanton toki optimaali valinta animaatioversion ohjaajaksi.

    Burtonin stop-motion Grim Fandango olisi kyllä liiankin täydellinen yhtälö! Sillä on tosin aika paljon yhteistä Corpse Briden kanssa ja täten uutta sanottavaa olisi vähemmän kuin jollain muulla. Näkisin silti mieluusti!

    VastaaPoista