tiistai 13. huhtikuuta 2010

Televisio ja tallennus - ennen ja nyt.
Katsoin eilen elokuvan, joka oli nauhotettu kolmoselta 1990, eli kaksikymmentä vuotta sitten. Kyseessä oli Give my regards to Broad Street (1984),  nauhoitettuna rehelliselle vhs-kasetille, rehellisellä puolinopeudella, älpeellä - toiminto, jolla saa videokasetille mahdutettua tuplamäärän ohjelmaa (tinkien hieman kuvan/äänen laadusta). Nauha toimi moitteettomasti, kuva näkyi loistavasti. eikä ääniraidassakaan ollut mitään vikaa (musiikkielokuva kun vielä kyseessä).

Mainoskatkoja 2h 5min pituisessa lähetyksessä oli kolme, kukin kesti 30-45 sekuntia, sisältäen yhden mainostajan mainoksen ja kolmosen oman ohjelman mainoksen (sporttispurtti tai joku taisi olla yksi). Tuon ajan mainoksia on tietysti hauska nähdä nykyään.

Nauha säilynyt hyllyssä parikymmentä vuotta ja mikään ei olisi näyttänyt huonontuvan, nostalgia-arvo vain on jopa lisännyt tunnelmaa. Alussa oleva testikuva, sitten ohjelmatiedot, Spedestroika näytti tulevan elokuvan jälkeen. Kaikinpuolin erinomaisesti säilynyt tallenne.

Entä nykyään. Pakkomielteisen kuvantarkkuuden maksimoimisen eteen on tehty töitä läpi 2000-luvun. Digiboksien tulo pilasi tunnelman television katselusta. Kuva on joskus niin terävä, että se tosiaan ärsyttää. Omia kokoelmavideoita ei voi enää nauhottaa. Ajastukset kusee. Kuva ja ääni tökkii ja tekstitykset valitsevat aikansa ja paikkansa miten sattuu. Mitä vielä.

Mtv3 on tämän vuoden aikana lisännyt mainostaukojaan. Salkkareiden puolituntisen aikana taukoja on nykyään kaksi. Elokuvien ja sarjojen sekaan on sullottu määrällisesti lisää taukoja, pahimmillaan melkein viiden minuutin välein. Sivuillaan sanovat että mainosten kokonaisaika on silti vakio. Oli miten oli, tuntuu että mainokset vievät nykyään ainekin kolmanneksen ohjelmasta.

Digiboksilla tallentaessa nauhoituksesta ei jää mitää fyysistä käteen. Ainoastaan tieto boksin sisälle. Sitten vielä se asia, että digiboksin arvioitu elinikä on ehkä jotain 2-5 vuoden välillä. Sen jälkeen kaikki tallennukset katoavat ikiajoiksi. Sadat nauhoitetut kasetit säilyvät vuodesta toiseen, mutta digiboksin sisäiset tallennukset ovat meillä oikeastaan vain hetken.

Parempia digibokseja ja levylle tallentavia laitteita on tottakai olemassa, eipä siinä, mutta itse haluaisin ainekin mahdollisuuden nauhoittaa vielä videoilla. Ja mieluiten kuvaa joka ei töksähtele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti