maanantai 19. huhtikuuta 2010

Negură Bunget: Vîrstele Pămîntului (2010)Kuuntelen levyä oikeastaan nyt ensimmäisiä kertoja ja voin arviointitasolla ilmaista siitä vain pintaraapaisun verran, mutta tässä nyt siis suuntaa-antavaa vihiä hieman.

Negură Bungetin edellinen levy Om (2006) kuuluu varmasti tämän vuosituhannen suosikkilevyihini, ainekin bm-rintamalla. Romanialaisen yhtyeen tyyli on hyvin kansanmusiikillinen ukrainalaisen Drudkhin tapaan, mutta laahaavaan jylläyksen sijaan Bungetilla on aivan omat kieron melankooliset tapansa edetä transylvaanisen synkkyyden täyttämillä levyillään. Kauhuelementit levyillä on yllättävän toimivia, eikä oikeastaan edes noloja kuten joillain bändeillä.

Vuosien tauon jälkeen orkesteri on sekä hajonnut että palannut. Hupogrammos ja Sol Faur jätti Negură Bungetin ainoalle alkuperäisjäsenelle, rumpali Negrulle joka on kasannut uuden soittajiston tälle 1995 perustetulle kollektiiville. Pois kalppinut kaksikko perustivat keskenään Dordeduh nimisen kokoonpanon. Hupogrammosta ja Sol Fauria kuullaan vielä Măiastru Sfetnic (2000) levyn uudelleensoitetulla levyllä joka ilmestyi juuri nimellä Măiestrit (2010). Uusi Vîrstele Pămîntului on jo toteutettu uudella miehistöllä.

Sopivasti löytyy juuri sitä tunnelmointia ja puhdasta laulua, mutta myöskään epäpuhtaita säkeitä unohtamatta biisit paahtavat eteenpäin, monipuolisin soitinarsenaalein ja päällekkäisine soitantoineen. Äänituotanto on aika kirkasta ja se tekee ehkä ihan kivasti oikeutta musiikin monipuolisuudelle. Jo levyn avaava Pãmînt tekee selväksi ettei miehistönvaihdos ole liian pahaa muutosta tehnyt bändin hyville urille lähtenyttä ulosantia, hieman kun ollaan jo juurista lähdetty etenemään omaleimasempaan päin. Bändin soittimiin kuuluu normisettien lisäksi puuhuiluja, ksylofooneja ja mitäikinä lie muita kilkuttimia jotka tekevät aika mukavan säväyksen levyjen äänimaailmaan.

Jos tässä ei ole vertainen teos Omille, niin ainekin hieno jatko se sille on. Genren ja bändin faneille suositeltava levy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti