torstai 3. helmikuuta 2011

Exit Through the Gift Shop (2010)Katutaiteesta kertova elokuva on paljon enemmän kuin mitä äkkiseltään luulisi. Pääosassa on oikeastaan hömelö harrastelijakuvailija tai paremminkin pakkomielteinen kaikentallentaja, joka ei laske videokameraansa hetkeksikään. Tämä kiinnostuu katutaiteesta ja alkaa tallentamaan graffitimaalareiden keikkoja. Kun kaikki muut kovat nimet on jo keräilty nauhalle, kovin kaikista puuttuu kokoelmista, Banksy. Suuruudenhullut ja tunnistettavat teokset eivät jää tällä tekijällä pelkiksi maalitöhertelyiksi, Banksy on ilmiö. Thierry Guetta alkaa seuraamaan mestaria joka paikkaan jahka tämän tavoittaa ja tarkoituksena on kuvata dokumenttielokuva aiheesta. Näin myös käy.

Guetta tosiaan leikkaa valmiin dokumentin, mutta se ei ole Exit Through the Gift Shop. Guetta on kaikkea muuta kuin elokuvantekijä ja hänen valmis pätkänsä ei ole ihmisen katsottavaa materiaalia. Banksy tajuaa vihdoin, ettei kaverilla ole lahjoja elokuvan tekoon ja astuu itse puikkoihin, ottaa Guettan kätköistä puolen elämän mittaisen videoarkiston syyniin ja kääntää dokumentin kohteeksi alkuperäisen dokumentaristin. Guetta on ehkä hieman yksinkertainen, mutta sympaattinen hölmö. Kaikkeen tekemiseensä hän kuitenkin suhtautuu pakkomielteisesti ja kun Banksy varastaa shown, hän aloittaa uudet kuviot johon paneutuu aivan yhtä kovalla innostuksella.

Liikaa en mielelläni spoilailisi enää dokkarista, mutta se kasvaa loistavaksi kannanotoksi taiteen arvostuksen järjettömyyksistä ja ennen kaikkea ihmisten loputtomasta tyhmyydestä. Sen kummemmin sen käänteitä käsittelemättä dokkarissa seikkaillaan pitkin suurkaupunkien katuja ja kattoja monen kovan luokan katutaiteilijan peesissä. Pienet ja suuret tagit jää sinne missä ne näkyy ja vieraillaanpahan katutaidetta pursuavissa näyttelyissäkin. Erittäin hauska ja ajatuksia herättävä dokumentti. Todella suositeltava.


Viikko 4:

Brighton Rock ***
Jean Painlevé - Science is Fiction ****
Lemmy ****
Exit through the Gift Shop ****
Public Speaking ***
We Don't Care About Music Anyway *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti