Ranskalaiselokuva illusionistista, joka on periaatteessa pätevä alallaan, ehkä vähän nuiva mutta ilman muuta näppärä pikku taikuri. Hänen harmikseen, ketään ei kiinnosta. Tyhjät lavat Ranskassa jäävät taakse kun mies lähtee etsimään menestystä muualta. Britteinsaaret saavuttanut silmänkääntäjä tuntuu kuitenkin saavan edelleen vain juoppojen silmät käännettyä show'hunsa. Ainut poikkeus tuntuisi olevan nuori tyttö, joka seuraa tuota ihmeellistä miestä ihaillen, lopulta hypäten miehen matkaan kuin silinterin pupu konsanaan. Alkaa vähäsanainen ja -eleinen, mutta sitäkin merkityksellisempi aikakausi kummankin elämässä.
Elokuva ei ole varsinaisesti mykkä, mutta sen vähäinen dialogi on hoidettu lähinnä eri kielten sekamelskalla, jonka ymmärtämiseen riittää yleensä äänenpainon ja asiayhteyden yhdistäminen. Se on toimiva ratkaisu ja osa elokuvan viehättävyyttä. Vaikka tarinaa vietetään hitaanlaisesti eteenpäin, sen melankolista virettä värittävä hillitty eläväisyys pitää jokaisen kohtauksen erittäin rikkaana.
Ohjaaja Sylvain Chomet tuli tutuksi Bellevillen kolmosista lähes kymmenen vuotta sitten. Kyseinen animaatio oli erittäin tervetullut lajinuudistaja animaatioelokuvien vaihtelevaan sakkiin. Karrikoidut hahmot, mykänajan sekä Jacques Tatin vaikutteita imenyt animaatio esiteltiin tuolloin ensikertaa suuremmalle yleisölle, nyt olemme saaneet jatkoa.
Toisin kuin edellä arvosteltu Les contes... Illusionistin luulisi tekevän vaikutuksen aika paljon suurempaan yleisöön. Ihanasti kuvitettu vähäsanainen kunnianosoitus ranskalaiskoomikko Jacques Tatille on kuin vanhojen hyvien aikojen satu, sellainen joita ei ikinä pitäisi lopettaa lukemasta lapsille. Illusionisti perustuu Tatin käyttämättömään käsikirjoitukseen, jonka oli tarkoitus käsitellä tämän omaa isä-tytär suhdetta. Tati jätti yhden lapsistaan tunnustamatta ja tunnustusta oli kai tarkoitus antaa valkokankaan välityksellä. Yksi legendaarisen koomikon tunnustetuista tyttäristä taas lähestyi nimenomaan Sylvain Chometia käsikirjoituksen kanssa, sillä halusi että Tatin postuumi viimeinen elokuva olisi ehdottomasti animaatio, koska kukaan muu näyttelijä ei voisi roolia hoitaa.
Käsikirjoituksen Chometille tarjonnut Sophie Tatischeff kerkesi kuolla ennen kuin tämä elokuva saavutti ensi-iltansa. Mikä on mielenkiintoisinta, ohjaaja jättää hylätyn tyttären mainitsematta tyystin perustellen sitä sillä, että tulkitseekin sen olevan Sophielle tarkoitettu. Oli elokuva tyttärelle kelle tahansa, selvää on että se on täyttä tatia. Tati huokuu ja pöhisee eleissä, huumorissa, hiljaisissa hetkissä ja kovissa töräyksissä. Tämän takia on ollut hieman tarpeetonta liittää pätkä Mon Onclea, Enoni on toista maata pyörimään elokuvassa nähdyssä elokuvateatterissa, mutta jos siitä on joku tullut onnelliseksi, suotakoon se hänelle.
Illusionisti on äärettömän kaunis elokuva. En voi olla suosittelematta sitä aivan jokaiselle. Tunteiden skaaloilla kuljetaan tasapainossa ja vaikka pohjavire onkin synkkä kuin syys, pilkahduksia voi löytää lähes joka kulman takaa. Kun elokuvaa katsoessa tulee hyvä olo ja liikuttuu samaan aikaan, ei voi olla kyse muusta kuin poikkeuksellisesta elokuvasta.
______________________________________
Osa kriitikoista ja tavan katsojista tulee aina ylenkatsomaan animaatioita elokuvan lajityyppinä, mutta vuosi vuodelta niitä varauksettomampia hemmotellaan aina vain enemmän. Vanha Disneyn tuotanto on yleisesti hyväksytty laadun tae, samoin nykyinen Pixar, Studio Ghiblikin on löydetty suuremmin viimeistään Henkien kätkemän jälkeen ja satunnaisia yllättäjiäkin saatetaan huomioida isosti, kuten mainio ranskalainen Persepolis. Ranska on selvästi nousussa alalla muutenkin, juurihan sain kaksi uutta elokuvasuosikkiakin nimenomaan ranskalaisista animaatioista.
Vaikka en voisi vähempää antaa arvoa Oscareille, on silti tavallaan harmi että Toy Story 3 kiilasi pystin itselleen Illusionistin edestä animaatioiden sarjassa. Kumpikin edustaa animaation eri päätyjen parhainta osaamista ja mahdotonta niitä on sinänsä verrata toisiinsa, mutta kyllä se on lopulta annettava Illusionistille oma ääni sen orgaanisuuden ja ajattomuutensa ansiosta.